Hogyan lehetséges kertedet vegyszermentesen gondozni? Most szuper ötleteket mutatunk

Vegyszermentes kert – most szuper ötleteket mutatok kivitelezéséhez

TK, SFV
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Amennyiben Te is szeretnél odafigyelni jobban környezetedre, akkor érdemes mindig vegyszermentes alternatívák között kutatnod – ehhez hoztunk most el egy kisebb segítséget, ismerd meg Te is, hogyan tudod szépíteni kertedet vegyszerek nélkül!

Kertészkedés vegyszermentesen

A legtöbb biostimulánst már nagy sikerrel használják külföldön az ipari mezőgazdaságokban, ezzel is csökkentve a vegyszerhasználatot – lássuk, hogyan lehetséges felhasználni az ősi talajrétegeket, a rákok páncélját vagy éppen a tengeri algák erejét, hogy szebbé tedd kertedet, illetve javítsd termésed.


Fontos, hogy megfelelően tápláld a talajt


Aki rendszeresen kertészkedik, az biztosan állítja, nem a növényt, hanem talaját kell megfelelően táplálni, ha szeretnénk szebbé varázsolni növényünket, valamint javítani termésünk minőségét.


A jó minőségű talajban rengeteg humusz található meg. De mégis mitől lesz egy talaj humuszban gazdag? A humusz többféle anyagból tevődik össze - nem csak szerves anyagokról és annak mennyiségéről beszélhetünk, hanem érdemes kiemelni, hogy az olyan vegyületek is nagyon fontos szerepet kapnak benne, mint példának okáért a Humin-Fulvo-sav, ami több millió éves szerves anyagok lebomlása alapján keletkezik, ezeket külön szokás bányászni.


Ez a legtöbb vegyszermentes szerben megtalálható, mely így talajban használatukkal konkrétan a növény gyökeréhez juttathatjuk a neki szükséges humuszmennyiséget. Ezzel javul a talaj minősége is, a gyökér környezetében megtalálható területnek nagyobb lesz a tápanyagmennyisége, valamint a pH értéke is stabilizálódik – akkor is, ha nem feltétlenül egy termékeny, jó minőségű talajról van szó esetében.


A humusz azért fontos a növények talaját érintően, mert szinte szivacsként képes megkötni a környezetében található vizet és tápanyagokat, ezáltal életteret és tápanyagot biztosít a talaj életében megtalálható jótékony baktériumoknak és gombáknak. Arról nem is beszélve, hogy segíti a nitrogén és a kén hasznosulását is.


Ezt azért fontos kiemelni, mert gyakori probléma, hogy a nitrogén tartalmú műtrágyák esetében amennyiben egy nagyobb esőzés éri a földet, akkor a nitrogén képes lemosódni a gyökérzóna alá.


Egy biostimuláns képes ugyanakkor akár 3 héten keresztül is tárolni a humusz segítségével a megfelelő mennyiségű nitrogént is, folyamatosan pótolva azt környezetének.


Tartsd életben a talaj mikroorganizmusait


Ha már mindent elmondtunk a talaj javításáról, akkor fontos, hogy másra is odafigyeljünk kertünk kapcsán. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy sose hagyd a talajt fedetlenül.


Ennek oka, hogy ebben az esetben fokozódik a kipárolgás, ez pedig a talaj tömörödését fogja eredményezni, emellett kiszorítja majd az oxigént is. Az egész folyamat pedig végül a talajban megtalálható, rendkívül fontos mikroorganizmusok pusztulásához vezet – vagyis talajunk sem lesz egészséges.


Mégis, emellett még számos érv felhozható a talajtakarás mellett. Már megtalálhatók olyan magkeverékek, melyekhez adnak olyan különböző spórákat és gombákat, melyekkel azokat pótolhatjuk, szaporíthatjuk majd a talajban, a fonalgombák pedig segíteni fogják termékenyen tartani talajunkat.
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-04-22

Magvetés gond nélkül: fedezd fel a titkos trükköt a tökéletes magvetéshez

Vessünk magot egyszerűbben, mint valaha! Mutatom a magvetés egyik könnyítését, a földkocka készítő csodás lehetőségét, használd te is bátran, segítek tippekkel!

2024-04-16

Kezdő kertészeknek is - 3 zöldség, ami garantáltan sikerül

Kertészkedni szeretnél, de nem tudod, hol kezd? Fedezd fel a 3 ideális zöldséget kezdőknek! Gyorsan növőek, ízletesek és minimális erőfeszítéssel termeszthetők.

2024-04-22

Itt az idő: Így alakítsd ki a tökéletes veteményeskertet!

Már egy ideje tervezgeted a veteményeskertet? Itt a tökéletes idő, alakítsunk ki együtt egy a tökéletes veteményeskertet! Hoztunk ehhez szakértői tippeket.

2024-04-21

Meg kell metszeni elvirágzás után az orgonát, hogyan?

Általában a legtöbb orgona májusban vagy június elején virágzik, így a metszést közvetlenül a virágzás befejeződése után, idén azonban korábban virágzott!

2024-04-22

Miért sárgul az aloe vera? Íme a leggyakoribb okok

Miért sárgul az aloe vera? Mutatunk néhány lehetséges okot, valamint javasolt megoldás, amely segíthet helyreállítani a növény egészségét egy szempillantás alatt!

2024-04-21

Virágzik a csodálatos lilaakác – Te tudod, mikor kell megmetszeni?

A lilaakác (Wisteria sinensis) metszése két fő időszakban történik az év folyamán, hogy segítsd a növényt a virágok és a növekedés optimális kifejlesztésében.

2024-04-18

Így ültesd a muskátlit az ablakba, hogy több virágot hozzon!

A muskátlik (Pelargonium) kedvelt növények az ablakokban, erkélyeken, és nem igényelnek túl sok speciális gondozást, de ezeket a tanácsokat tartsd be!

2024-04-16

Titkos trükk a hagyma örök életéhez: Soha többé nem kell magot venned!

Fedezd fel a titkos trükköt, amellyel örökké életben tarthatod a hagymát! Soha többé nem kell hagymát vásárolnod a boltban vagy magról újrakezdened a folyamatot!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

kender növényvédelmi technológiája

a kender növényvédelmi feladatainak a zömét a rovar kártevők és a gyomok alkotják. A... Tovább

fűköröm

a párosujjú palások bokája mögött található két járulékos v. fattyúujj elnevezése a... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Házi kert kert Kertészet