Hogyan lehetséges kertedet vegyszermentesen gondozni? Most szuper ötleteket mutatunk

hirdetes

Vegyszermentes kert – most szuper ötleteket mutatok kivitelezéséhez

TK, SFV

Amennyiben Te is szeretnél odafigyelni jobban környezetedre, akkor érdemes mindig vegyszermentes alternatívák között kutatnod – ehhez hoztunk most el egy kisebb segítséget, ismerd meg Te is, hogyan tudod szépíteni kertedet vegyszerek nélkül!

Kertészkedés vegyszermentesen

A legtöbb biostimulánst már nagy sikerrel használják külföldön az ipari mezőgazdaságokban, ezzel is csökkentve a vegyszerhasználatot – lássuk, hogyan lehetséges felhasználni az ősi talajrétegeket, a rákok páncélját vagy éppen a tengeri algák erejét, hogy szebbé tedd kertedet, illetve javítsd termésed.


Fontos, hogy megfelelően tápláld a talajt


Aki rendszeresen kertészkedik, az biztosan állítja, nem a növényt, hanem talaját kell megfelelően táplálni, ha szeretnénk szebbé varázsolni növényünket, valamint javítani termésünk minőségét.


A jó minőségű talajban rengeteg humusz található meg. De mégis mitől lesz egy talaj humuszban gazdag? A humusz többféle anyagból tevődik össze - nem csak szerves anyagokról és annak mennyiségéről beszélhetünk, hanem érdemes kiemelni, hogy az olyan vegyületek is nagyon fontos szerepet kapnak benne, mint példának okáért a Humin-Fulvo-sav, ami több millió éves szerves anyagok lebomlása alapján keletkezik, ezeket külön szokás bányászni.


Ez a legtöbb vegyszermentes szerben megtalálható, mely így talajban használatukkal konkrétan a növény gyökeréhez juttathatjuk a neki szükséges humuszmennyiséget. Ezzel javul a talaj minősége is, a gyökér környezetében megtalálható területnek nagyobb lesz a tápanyagmennyisége, valamint a pH értéke is stabilizálódik – akkor is, ha nem feltétlenül egy termékeny, jó minőségű talajról van szó esetében.

hirdetes


A humusz azért fontos a növények talaját érintően, mert szinte szivacsként képes megkötni a környezetében található vizet és tápanyagokat, ezáltal életteret és tápanyagot biztosít a talaj életében megtalálható jótékony baktériumoknak és gombáknak. Arról nem is beszélve, hogy segíti a nitrogén és a kén hasznosulását is.


Ezt azért fontos kiemelni, mert gyakori probléma, hogy a nitrogén tartalmú műtrágyák esetében amennyiben egy nagyobb esőzés éri a földet, akkor a nitrogén képes lemosódni a gyökérzóna alá.

hirdetes


Egy biostimuláns képes ugyanakkor akár 3 héten keresztül is tárolni a humusz segítségével a megfelelő mennyiségű nitrogént is, folyamatosan pótolva azt környezetének.


Tartsd életben a talaj mikroorganizmusait


Ha már mindent elmondtunk a talaj javításáról, akkor fontos, hogy másra is odafigyeljünk kertünk kapcsán. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy sose hagyd a talajt fedetlenül.


Ennek oka, hogy ebben az esetben fokozódik a kipárolgás, ez pedig a talaj tömörödését fogja eredményezni, emellett kiszorítja majd az oxigént is. Az egész folyamat pedig végül a talajban megtalálható, rendkívül fontos mikroorganizmusok pusztulásához vezet – vagyis talajunk sem lesz egészséges.


Mégis, emellett még számos érv felhozható a talajtakarás mellett. Már megtalálhatók olyan magkeverékek, melyekhez adnak olyan különböző spórákat és gombákat, melyekkel azokat pótolhatjuk, szaporíthatjuk majd a talajban, a fonalgombák pedig segíteni fogják termékenyen tartani talajunkat.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-06-23

Kezdő kertész vagy? – Mutatjuk a 10 legkönnyebben termeszthető zöldségféléket!

Nem árt tudnod kezdő kertészként, hogy a zöldségféléket a legegyszerűbb magról vetni, ami ráadásul olcsóbb is, változatosabb és még nagyobb sikerélményt is ad

2022-06-24

Mentsd meg az idei diótermést! Terjed a gyilkos kór!

Mi a felelős a tömeges diótermés pusztulásért? Hogyan menthetjük meg a diótermést, hogy ősszel legyen mit betakarítani? Dióburok-fúrólégy elleni védekezés

2022-06-27

„A szomszéd kertje mindig zöldebb” – De miért lesz gyomos a fű a kertedben?

A gyönyörű tiszta szép fű nem kell, hogy csak álom maradjon, ha neked is megkeserítik a mindennapjaidat a fűben kinövő gyomnövények,tudd meg, hogy mi okozza!

2022-06-22

Ettől a 4 trükktől roskadozni fog a virágoktól a leander!

Fontos ezt a 4 leander gondozási trükköt neked is bevetned, ha azt szeretnéd, hogy a leandered rengeteg virágjai beillatozzák az egész kertet! Leander gondozás

2022-06-20

10 medencetisztítási és -karbantartási tipp, amellyel hosszú távon pénzt takaríthatsz meg

A medence takarítása költséges lehet, így érdemes megnézned tippjeinket, amikkel hosszú távon pénzt spórolhatsz meg magadnak a medence takarításával.

2022-06-22

A sütőtök ültetése – Mit és mikor érdemes ültetni?

Habár a sütőtökök őszi szezonja még odébb van, érdemes már a nyári hónapokban elültetni a magokat. Mutatjuk a legfontosabb tudnivalóka a sütőtök ültetésével.

2022-06-28

C-vitamin fontossága

A C-vitamin minden nap nélkülözhetetlen vitaminforrás szervezetünk számára. Sokféleképpen erősíti egészségünket. De miért olyan jó, és mit kell tudni róla? Ebből a cikkből kiderül.

2022-06-23

Kerülendő évelők - ezeket nem biztos, hogy jó ötlet a kertedbe ültetni

Vannak évelő növények, amelyek bár lehet, hogy gyönyörűek, több fejfájást okoznak, mint örömöt hoznak a házhoz. Ezeknek az ültetését gondold át többször is!

További cikkek ebben a témában


éhfinom gyapjú

hiányos takarmányozás hatására természetes körülmények között is kialakuló, régen... Tovább

burgonya (krumpli, Solanum tuberosum L.)

a —>burgonyafélék családhoz tartozó, sokoldalúan hasznosított, gumókkal áttelelő,... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Házi kert kert Kertészet