Hogyan lehetséges kertedet vegyszermentesen gondozni? Most szuper ötleteket mutatunk

hirdetes

Vegyszermentes kert – most szuper ötleteket mutatok kivitelezéséhez

TK, SFV
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Amennyiben Te is szeretnél odafigyelni jobban környezetedre, akkor érdemes mindig vegyszermentes alternatívák között kutatnod – ehhez hoztunk most el egy kisebb segítséget, ismerd meg Te is, hogyan tudod szépíteni kertedet vegyszerek nélkül!

Kertészkedés vegyszermentesen

A legtöbb biostimulánst már nagy sikerrel használják külföldön az ipari mezőgazdaságokban, ezzel is csökkentve a vegyszerhasználatot – lássuk, hogyan lehetséges felhasználni az ősi talajrétegeket, a rákok páncélját vagy éppen a tengeri algák erejét, hogy szebbé tedd kertedet, illetve javítsd termésed.


Fontos, hogy megfelelően tápláld a talajt


Aki rendszeresen kertészkedik, az biztosan állítja, nem a növényt, hanem talaját kell megfelelően táplálni, ha szeretnénk szebbé varázsolni növényünket, valamint javítani termésünk minőségét.


A jó minőségű talajban rengeteg humusz található meg. De mégis mitől lesz egy talaj humuszban gazdag? A humusz többféle anyagból tevődik össze - nem csak szerves anyagokról és annak mennyiségéről beszélhetünk, hanem érdemes kiemelni, hogy az olyan vegyületek is nagyon fontos szerepet kapnak benne, mint példának okáért a Humin-Fulvo-sav, ami több millió éves szerves anyagok lebomlása alapján keletkezik, ezeket külön szokás bányászni.


Ez a legtöbb vegyszermentes szerben megtalálható, mely így talajban használatukkal konkrétan a növény gyökeréhez juttathatjuk a neki szükséges humuszmennyiséget. Ezzel javul a talaj minősége is, a gyökér környezetében megtalálható területnek nagyobb lesz a tápanyagmennyisége, valamint a pH értéke is stabilizálódik – akkor is, ha nem feltétlenül egy termékeny, jó minőségű talajról van szó esetében.

hirdetes


A humusz azért fontos a növények talaját érintően, mert szinte szivacsként képes megkötni a környezetében található vizet és tápanyagokat, ezáltal életteret és tápanyagot biztosít a talaj életében megtalálható jótékony baktériumoknak és gombáknak. Arról nem is beszélve, hogy segíti a nitrogén és a kén hasznosulását is.


Ezt azért fontos kiemelni, mert gyakori probléma, hogy a nitrogén tartalmú műtrágyák esetében amennyiben egy nagyobb esőzés éri a földet, akkor a nitrogén képes lemosódni a gyökérzóna alá.

hirdetes


Egy biostimuláns képes ugyanakkor akár 3 héten keresztül is tárolni a humusz segítségével a megfelelő mennyiségű nitrogént is, folyamatosan pótolva azt környezetének.


Tartsd életben a talaj mikroorganizmusait


Ha már mindent elmondtunk a talaj javításáról, akkor fontos, hogy másra is odafigyeljünk kertünk kapcsán. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy sose hagyd a talajt fedetlenül.


Ennek oka, hogy ebben az esetben fokozódik a kipárolgás, ez pedig a talaj tömörödését fogja eredményezni, emellett kiszorítja majd az oxigént is. Az egész folyamat pedig végül a talajban megtalálható, rendkívül fontos mikroorganizmusok pusztulásához vezet – vagyis talajunk sem lesz egészséges.


Mégis, emellett még számos érv felhozható a talajtakarás mellett. Már megtalálhatók olyan magkeverékek, melyekhez adnak olyan különböző spórákat és gombákat, melyekkel azokat pótolhatjuk, szaporíthatjuk majd a talajban, a fonalgombák pedig segíteni fogják termékenyen tartani talajunkat.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-01-30

A lilaakác ültetése, termesztése és gondozása

A lilaakác erőteljesen virágzik tavasszal, új növekedéskor lila színű virágcsoportokat hoz létre, amelyek viszont a fő hajtások sarkantyújából kelnek ki.

2023-01-30

A trombitafolyondár ültetése, metszése és fajtái

A trombitafolyondár az egyik legszebb kúszónövény, amely igencsak kevés odafigyelést igényel. Néhány fontos dolgot azonban nem szabad elszalasztani!

2023-02-02

Egyszerű trükk: Így csíráztass édesburgonyát, akár a konyhaablakban!

Egy nagyon egyszerű trükkel te is hajtathatsz a konyhaablakodban is édesburgonyát, aminek még a levele is ehető- mutatjuk hogan csíráztass édesburgonyát!

2023-01-30

Útmutató a fák és a cserjék késő téli és korai tavaszi metszéséhez

Tekintsd meg listánkat arról, hogy mely fákat és cserjéket kell metszeni a nyugalmi hónapokban – és kapj néhány általános metszési tippet a szezonra!

2023-01-30

Lonc gondozása: Hogyan neveljünk loncot a kertben

Mindenki felismeri a lonc növény kedves illatát és nektárjának édes ízét. De hogyan kell gondozzuk a lonc növényeket a házi kertben, hogy csodásan virágozzon?

2023-01-30

5 romantikus szobanövény, amit ajándékozhatsz Valentin-napra

A tucatnyi vörös rózsa nyüzsgő, rövid életű, illatmentes csokornak megvolt a maga ideje, ami már leágazott. Válassz helyette egy mutatós szobanövényt!

2023-01-31

Gyomirtás vegyszermenetesen – irtsunk sóval!

Sok kertész számára fontos a vegyszermentes gyomirtás, hisz így a környezetünket is óvjuk vele: ehhez mutatunk egy nagyon jó tippet ami segíthet neked!

2023-02-01

Kerti sarkantyúka- a csodanövény, aminek minden kertben ott lenne a helye

Álmodni sem lehetne jobb kerti virágod a kerti sarkantyúkánál, nincs vele gond, mégis csodásan mutat, és még gyógyító hatása is van, az egész virág ehető!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

kényszermozgások

olyan mozgások (pl. körmozgás, hátrálás, gurulás), amelyeket az állat a külső... Tovább

here

hím ivarsejteket és hormonokat termelő, páros, bab alakú szerv; a magzati élet folyamán az... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Házi kert kert Kertészet