Hogyan lehetséges kertedet vegyszermentesen gondozni? Most szuper ötleteket mutatunk

hirdetes

Vegyszermentes kert – most szuper ötleteket mutatok kivitelezéséhez

TK

Amennyiben Te is szeretnél odafigyelni jobban környezetedre, akkor érdemes mindig vegyszermentes alternatívák között kutatnod – ehhez hoztunk most el egy kisebb segítséget, ismerd meg Te is, hogyan tudod szépíteni kertedet vegyszerek nélkül!

Kertészkedés vegyszermentesen

A legtöbb biostimulánst már nagy sikerrel használják külföldön az ipari mezőgazdaságokban, ezzel is csökkentve a vegyszerhasználatot – lássuk, hogyan lehetséges felhasználni az ősi talajrétegeket, a rákok páncélját vagy éppen a tengeri algák erejét, hogy szebbé tedd kertedet, illetve javítsd termésed.


Fontos, hogy megfelelően tápláld a talajt


Aki rendszeresen kertészkedik, az biztosan állítja, nem a növényt, hanem talaját kell megfelelően táplálni, ha szeretnénk szebbé varázsolni növényünket, valamint javítani termésünk minőségét.


A jó minőségű talajban rengeteg humusz található meg. De mégis mitől lesz egy talaj humuszban gazdag? A humusz többféle anyagból tevődik össze - nem csak szerves anyagokról és annak mennyiségéről beszélhetünk, hanem érdemes kiemelni, hogy az olyan vegyületek is nagyon fontos szerepet kapnak benne, mint példának okáért a Humin-Fulvo-sav, ami több millió éves szerves anyagok lebomlása alapján keletkezik, ezeket külön szokás bányászni.


Ez a legtöbb vegyszermentes szerben megtalálható, mely így talajban használatukkal konkrétan a növény gyökeréhez juttathatjuk a neki szükséges humuszmennyiséget. Ezzel javul a talaj minősége is, a gyökér környezetében megtalálható területnek nagyobb lesz a tápanyagmennyisége, valamint a pH értéke is stabilizálódik – akkor is, ha nem feltétlenül egy termékeny, jó minőségű talajról van szó esetében.

hirdetes


A humusz azért fontos a növények talaját érintően, mert szinte szivacsként képes megkötni a környezetében található vizet és tápanyagokat, ezáltal életteret és tápanyagot biztosít a talaj életében megtalálható jótékony baktériumoknak és gombáknak. Arról nem is beszélve, hogy segíti a nitrogén és a kén hasznosulását is.


Ezt azért fontos kiemelni, mert gyakori probléma, hogy a nitrogén tartalmú műtrágyák esetében amennyiben egy nagyobb esőzés éri a földet, akkor a nitrogén képes lemosódni a gyökérzóna alá.

hirdetes


Egy biostimuláns képes ugyanakkor akár 3 héten keresztül is tárolni a humusz segítségével a megfelelő mennyiségű nitrogént is, folyamatosan pótolva azt környezetének.


Tartsd életben a talaj mikroorganizmusait


Ha már mindent elmondtunk a talaj javításáról, akkor fontos, hogy másra is odafigyeljünk kertünk kapcsán. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy sose hagyd a talajt fedetlenül.


Ennek oka, hogy ebben az esetben fokozódik a kipárolgás, ez pedig a talaj tömörödését fogja eredményezni, emellett kiszorítja majd az oxigént is. Az egész folyamat pedig végül a talajban megtalálható, rendkívül fontos mikroorganizmusok pusztulásához vezet – vagyis talajunk sem lesz egészséges.


Mégis, emellett még számos érv felhozható a talajtakarás mellett. Már megtalálhatók olyan magkeverékek, melyekhez adnak olyan különböző spórákat és gombákat, melyekkel azokat pótolhatjuk, szaporíthatjuk majd a talajban, a fonalgombák pedig segíteni fogják termékenyen tartani talajunkat.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2021-10-01

Teendők a kertben – ezek várnak októberben

Októberben sem áll meg az élet kertünkben, lássuk mit kell ilyenkor feltétlenül elvégezni, ezeket ne felejtsd el semmiképpen sem a hónapban.

2021-09-27

Őszi kerti nagytakarítás – íme, a legfontosabb lépések!

Az őszi időszakban egyáltalán nem szabad megfeledkezni az őszi nagytakarításról – mostani cikkünkben eláruljuk ennek legfontosabb lépéseit, ezeket tartsd be!

2021-09-26

Kihagyhatatlan kerti teendők - ezekről nem szabad megfeledkezned szeptemberben!

Egy jó kertész ősszel készíti elő a tavaszt – mutatom, mikről nem szabad elfeledkezned az ősz első hónapjában! Lássuk, miket végezz el mindenképpen a hónapban!

2021-10-04

Október a konyhakertben – ezeket érdemes még ilyenkor elvetni

Októberben sem érdemes lemondani a növények termesztéséről, ugyanis akadnak még közülük olyan darabok, melyek ebben a hónapban képesek megfelelően fejlődni.

2021-09-23

Hasznos tippek - így tartsd karban kertedet ősszel

Ősszel sem áll meg az élet a kertekben – rengeteg kertimunkáról beszélhetünk, melyeket érdemes még és már ilyenkor elvégeznünk. Most hasznos tippeket mutatunk.

2021-10-04

Így szaporítsd Te is cserepes bazsalikomod, hogy sose szenvedj belőle hiányt

A bazsalikom rendkívül kedvelt fűszernövény, előszeretettel használják nem csak ételek ízesítésére, de teaként is - így nem fogsz belőle soha hiányt szenvedni!

2021-09-26

Gyakori gyümölcsfa betegségek – ezekre érdemes odafigyelned

Az év minden időszakában fontos, hogy megfelelően odafigyeljünk gyümölcsfaink egészségére – mostani cikkünkből ismerj meg három gyakori gyümölcsfa betegséget.

2021-09-26

Nem kell búcsút mondanod a színes erkélyednek - ezek a növények segíteni fognak!

A színes virágládáknak nem kell az ősz megérkeztével búcsút intened, csupán olyan növényeket kell választanod, melyek kéepsek megtölteni azokat élettel.

További cikkek ebben a témában


vegetáció

Ált. értelmezésben egy adott terület,táj növényzete és növénytakarója. Tovább

láncborona

olyan —>borona, amelyen a fogak láncszemeken vannak; jól követi a talajfelszínt, eléri a... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Házi kert kert Kertészet