gyomirtás; vegyszermentes gyomirtás; gyomirtás sóval

hirdetes

Gyomirtás vegyszermenetesen – irtsunk sóval!

NA
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

A kertben a gyomok kezelése olyan feladat, amelytől a legtöbb kertész retteg. Kézi húzásuk időigényes és folyton ismétlődő, de sok kertész szeretné elkerülni a kereskedelemben kapható vegyi gyomirtó szerek használatát, mivel ezek környezeti és egészségügyi kockázatokat is jelentenek. 

Vegyszermentes gyomirtás

Vegyszermentes gyomirtás sóval

Van néhány nem mérgező gyomirtó, amely hatékonyan használható a gyomok elleni küzdelemben a kertben – nevezetesen a konyhasó. Bár soha egyetlen gyomirtót sem lehet igazán „ártalmatlannak” nevezni a kertben (fő céljuk a nemkívánatos növények elpusztítása!), a só (vagy a nátrium-klorid) természetes megoldás, amely jól működik a bosszantó gyomokon.

Használható a só a gyomok irtására?

Röviden: a só hatékony, nem mérgező gyomirtó. Azonban nem minden só egyforma, ha gyomirtásról van szó. A szokásos jódozott vagy nem jódozott konyhasót kell használni. Ellenőrizd a csomagolást, és győződj meg arról, hogy nátrium-kloridot használsz, nem pedig magnézium-szulfátot (Epsom-sók), kősót vagy tengeri sót.

Ha a sót gyomirtóként használjuk, óvatosan kell alkalmazni. Könnyen elpusztíthatja a környező növényeket, vagy lúgosíthatja a talajt, és hosszú távon befolyásolhatja annak egészségét. 

A leghatékonyabban használható olyan gyomok kezelésére , amelyeket nem vesznek körül növények, például olyan gyomok, amelyek az aszfalt vagy a járda repedésein keresztül vagy a teraszkövek között nőnek.

A só kémiája: Hogyan pusztítja el a só a gyomokat?

A só (nátrium-klorid) elpusztítja a gyomokat azáltal, hogy kiszárítja a növényeket, és megzavarja a növény sejtjeinek belső vízháztartását. Mivel a só vízben oldódik, a leghatékonyabban vízzel keverve alkalmazható, így könnyebben felszívódik a gyom. A nátrium-klorid erősen mérgező minden növényre, ezért alkalmazásakor óvatosan kell eljárni. Általánosságban elmondható, hogy a sót gyomirtó szerként a legcélszerűbb kiskertészethez vagy gyomirtáshoz használni.

hirdetes

Hogyan használjuk a sót gyomirtóként?

A só vízzel keverve a leghatékonyabb gyomirtó szerként. A sósvíz-keverék ajánlott erőssége attól függ, hogy hol kívánod alkalmazni a gyomirtó szert. Ha egy kerti ágyásban lévő gyomokat szeretnél kiirtani, de vannak növények amelyeket nem szeretnél elpusztítani, akkor gyengébb keverékkel kezdd – például só és víz 1:2 arányú keverékével.

Alternatív megoldásként, ha olyan területen használod a sót, ahol a talaj hosszú távú egészsége nem jelent problémát (például teraszkövek között, repedések a felhajtókban stb.), sokkal erősebb keveréket készíthetsz, például 2:1 arányú keveréket vagy akár 3:1. 

A sós vizes oldatokat közvetlenül a gyomnövény lombozatára kell alkalmazni. Kerüld a gyökerek áztatását a keverékkel, hogy megvédd a környező talajt és a növényeket. A sós víz felvihető szórófejes flakon segítségével, vagy edényből is kiönthető. Ha más növények is vannak a közelben, bőségesen öntözd meg őket vízzel, miután a gyomirtót a gyomokra alkalmaztad, hogy kiöblítsd a környező talajba kerülő sós vizet. Szűkös virágágyásokban és zöldséges kertekben a sós vizes kezelés nem javasolt.

Só kontra egyéb nem mérgező gyomirtó szerek

hirdetes

Számos más „nem mérgező” gyomirtó is népszerű a házi kertészek körében. Mindegyiknek megvannak a maga előnyei és hátrányai, és egyik lehetőség sem egy mindenki számára megfelelő megoldás.

A háztartási ecetek az egyik lehetőség, bár kevésbé hatékonyak, mint a magasabb koncentrációjú ecetsavat tartalmazó kertészeti ecetek. Ezek az ecetek sóval és vízzel összekeverve képesek a gyomok elleni küzdelemre. A só-víz keverékhez hasonlóan az ecetet is óvatosan kell alkalmazni, mivel az idővel megváltoztathatja a talaj pH-egyensúlyát, ami befolyásolja a jövőbeli növények növekedését. 

A forrásban lévő víz is használható bizonyos fokú hatékonysággal. Kiváló lehetőség a kerti ágyásban lévő nehéz gyomcsoportok kezelésére, mivel a víznek nincs maradék hatása a talajra. Azonban, mint a legtöbb más gyomirtó szer esetében, a forrásban lévő vizet nagyon óvatosan kell kijuttatni a kertbe, hogy ne sértsd meg vele azokat a növényeket, amelyeket nem akar elpusztítani.

Meglepő módon a tűz a „nem mérgező” gyomirtás másik módszere, amelyet a kertészek használnak. A tűz megégeti a felbukkanó gyomokat, szerkezeti szintű károkat okozva. Míg a tűz véglegesen eltávolítja az egynyári gyomokat, nem pusztítja el a keményebb évelő gyomok gyökereit. Lánggyomirtó vásárolható online, vagy a legtöbb kertészeti központban és faiskolában.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2024-01-10

Hasznos ötletek, javaslatok gazdálkodóknak Dr. Máté Andrástól

Cikksorozatunkban a SZIE Növénytermesztési Tanüzemének volt igazgató, Dr. Máté András oszt meg tippeket gazdálkodóknak. Ez a cikk a vetésekkel kapcsolatos.

2024-01-03

Ennek az 5 népszerű növénynek a magját már januárban el kell vetned

Vannak növények, melyeknek magjait már most el kell vetni, hogy később élvezni tudjuk a virágot, vagy termést. Januárban ültetendő virágokat mutatunk.

2024-01-02

Agrárminisztérium: újra igényelhető a szőlő szerkezetátalakítási támogatás, ezek a feltételek

A szőlősgazdáknak 2024. január 4-től ismét lehetőségük nyílik a támogatási kérelmek benyújtására a szőlő szerkezetátalakítási támogatás keretében.

2023-12-31

Autópálya-matrica árak 2024-ben: Holnaptól már érvényben!

2024-től az e-matrica árak emelkednek, és további útszakaszok válnak fizetőssé, ezért érdemes időben beszerezni a matricát, és tervezni az útvonalat az esetleges költségek miatt.

2024-01-16

Milyen növényfajt érdemes termeszteni Magyarországon?

Egyetlen növényünk termesztési lehetőségei sem függetlenek a termelés belső és külső feltételeinek meglététől, ezért ezeket kell megvizsgálni választás előtt.

2024-02-15

Még most is ültethetsz tulipánt, jácintot, és nárciszt tavaszra balkonládába

Bár az olyan hagymás virágokat, mint a jácint, nárcisz, vagy a népszerű tulipán, még ősszel kell elültetni, nekünk van egy trükkünk a tavaszi ültetéshez!

2024-02-21

Tulipánláz a Dunakanyarban: 70.000 tulipán közül válogathatsz

A Dunakanyar ismét vár minket áprilistól 70.000 tulipánnal, jácinttal és nárcisszal, menj el te is családoddal vagy pároddal és élvezzétek a természetet!

2024-02-20

Így metszd meg a szőlődet február végén egy kertész szerint

Szőlő metszése: mikor és hogyan kell elvégeznünk? Kertészünk cikkében felvilágosít minket ezekről a kérdésekről és elmagyarázza, hogyan érdemes elvégezni!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

ebszőlő (csucsor, Solanum)

a -> burgonyafé1ék családjába tartozó egyik nemzetség, számos fajának bogyótermése... Tovább

gyepművelés

a mest. gyep telepítésének ideje a kora tavasz v. a nyárutó. Az apró magvakból álló, a... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Talajművelés