gyomirtás; vegyszermentes gyomirtás; gyomirtás sóval

hirdetes

Gyomirtás vegyszermenetesen – irtsunk sóval!

NA
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

A kertben a gyomok kezelése olyan feladat, amelytől a legtöbb kertész retteg. Kézi húzásuk időigényes és folyton ismétlődő, de sok kertész szeretné elkerülni a kereskedelemben kapható vegyi gyomirtó szerek használatát, mivel ezek környezeti és egészségügyi kockázatokat is jelentenek. 

Vegyszermentes gyomirtás

Vegyszermentes gyomirtás sóval

Van néhány nem mérgező gyomirtó, amely hatékonyan használható a gyomok elleni küzdelemben a kertben – nevezetesen a konyhasó. Bár soha egyetlen gyomirtót sem lehet igazán „ártalmatlannak” nevezni a kertben (fő céljuk a nemkívánatos növények elpusztítása!), a só (vagy a nátrium-klorid) természetes megoldás, amely jól működik a bosszantó gyomokon.

Használható a só a gyomok irtására?

Röviden: a só hatékony, nem mérgező gyomirtó. Azonban nem minden só egyforma, ha gyomirtásról van szó. A szokásos jódozott vagy nem jódozott konyhasót kell használni. Ellenőrizd a csomagolást, és győződj meg arról, hogy nátrium-kloridot használsz, nem pedig magnézium-szulfátot (Epsom-sók), kősót vagy tengeri sót.
Ha a sót gyomirtóként használjuk, óvatosan kell alkalmazni. Könnyen elpusztíthatja a környező növényeket, vagy lúgosíthatja a talajt, és hosszú távon befolyásolhatja annak egészségét. 
A leghatékonyabban használható olyan gyomok kezelésére , amelyeket nem vesznek körül növények, például olyan gyomok, amelyek az aszfalt vagy a járda repedésein keresztül vagy a teraszkövek között nőnek.

A só kémiája: Hogyan pusztítja el a só a gyomokat?

A só (nátrium-klorid) elpusztítja a gyomokat azáltal, hogy kiszárítja a növényeket, és megzavarja a növény sejtjeinek belső vízháztartását. Mivel a só vízben oldódik, a leghatékonyabban vízzel keverve alkalmazható, így könnyebben felszívódik a gyom. A nátrium-klorid erősen mérgező minden növényre, ezért alkalmazásakor óvatosan kell eljárni. Általánosságban elmondható, hogy a sót gyomirtó szerként a legcélszerűbb kiskertészethez vagy gyomirtáshoz használni.

hirdetes

Hogyan használjuk a sót gyomirtóként?

A só vízzel keverve a leghatékonyabb gyomirtó szerként. A sósvíz-keverék ajánlott erőssége attól függ, hogy hol kívánod alkalmazni a gyomirtó szert. Ha egy kerti ágyásban lévő gyomokat szeretnél kiirtani, de vannak növények amelyeket nem szeretnél elpusztítani, akkor gyengébb keverékkel kezdd – például só és víz 1:2 arányú keverékével.

hirdetes
Alternatív megoldásként, ha olyan területen használod a sót, ahol a talaj hosszú távú egészsége nem jelent problémát (például teraszkövek között, repedések a felhajtókban stb.), sokkal erősebb keveréket készíthetsz, például 2:1 arányú keveréket vagy akár 3:1. 
A sós vizes oldatokat közvetlenül a gyomnövény lombozatára kell alkalmazni. Kerüld a gyökerek áztatását a keverékkel, hogy megvédd a környező talajt és a növényeket. A sós víz felvihető szórófejes flakon segítségével, vagy edényből is kiönthető. Ha más növények is vannak a közelben, bőségesen öntözd meg őket vízzel, miután a gyomirtót a gyomokra alkalmaztad, hogy kiöblítsd a környező talajba kerülő sós vizet. Szűkös virágágyásokban és zöldséges kertekben a sós vizes kezelés nem javasolt.

Só kontra egyéb nem mérgező gyomirtó szerek

Számos más „nem mérgező” gyomirtó is népszerű a házi kertészek körében. Mindegyiknek megvannak a maga előnyei és hátrányai, és egyik lehetőség sem egy mindenki számára megfelelő megoldás.
A háztartási ecetek az egyik lehetőség, bár kevésbé hatékonyak, mint a magasabb koncentrációjú ecetsavat tartalmazó kertészeti ecetek. Ezek az ecetek sóval és vízzel összekeverve képesek a gyomok elleni küzdelemre. A só-víz keverékhez hasonlóan az ecetet is óvatosan kell alkalmazni, mivel az idővel megváltoztathatja a talaj pH-egyensúlyát, ami befolyásolja a jövőbeli növények növekedését. 
A forrásban lévő víz is használható bizonyos fokú hatékonysággal. Kiváló lehetőség a kerti ágyásban lévő nehéz gyomcsoportok kezelésére, mivel a víznek nincs maradék hatása a talajra. Azonban, mint a legtöbb más gyomirtó szer esetében, a forrásban lévő vizet nagyon óvatosan kell kijuttatni a kertbe, hogy ne sértsd meg vele azokat a növényeket, amelyeket nem akar elpusztítani.
Meglepő módon a tűz a „nem mérgező” gyomirtás másik módszere, amelyet a kertészek használnak. A tűz megégeti a felbukkanó gyomokat, szerkezeti szintű károkat okozva. Míg a tűz véglegesen eltávolítja az egynyári gyomokat, nem pusztítja el a keményebb évelő gyomok gyökereit. Lánggyomirtó vásárolható online, vagy a legtöbb kertészeti központban és faiskolában.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-03-23

Ez a 10 legjobb illatú virág a világon

Te is észrevetted már, hogy két különböző virágnak véletlenül sincsen ugyanolyan illata? De vajon melyik virágnak van a legjobb, legkellemesebb illata a világon?

2023-03-22

Így építs raklapkertet 5 egyszerű lépésben- a legújabb filléres ötlet, ami meghódította a világot

Szeretjük a kreatív, egyedi kerti ötleteket - de az igazi hab a tortán, ha valami ezzel egy időben olcsó, és könnyedén kivitelezhető is, a raklapkert ilyen!

2023-03-20

Mutatjuk, hogyan építs magaságyást lépésről lépésre

Az magaságyás építése a kertben nagyszerű módja annak, hogy javítsd a talaj vízelvezetését, növeld a hozamot, és hogy rendezett kerti teret alakíts ki.

2023-03-16

Hogyan írtsd ki a gyomokat az ágyásból anélkül, hogy károsítanád a növényeket – óvd meg a virágokat és a cserjéket ezekkel a szakértői tippekkel!

A gyomok gyors növekedése minden kertész életét megnehezítik, főleg, ha olyan helyen kezdenek növekedni, ahol igazán nem kéne, mint például a veteményes.

2023-03-29

Így ápold tavasszal a hortenziát: 5 tipp a boldog és csodaszép hortenziákhoz

Ez az 5 tipp segíteni fog abban, hogy a megfelelően gondoskodj tavasszal hortenziád nyári szépségéről: etetés, átültetés, talajtakargatás, virágszín módosítás...

2023-03-31

5 budapesti fesztivál áprilisban, amiket nem érdemes kihagyni! Művészet, bor, zene és kultúra minden mennyiségben!

Budapest gyönyörű, amely számos szórakozási, oktatási és kikapcsolódási lehetőséget kínál. Nincs ez másképp áprilisban sem, ezek a fesztiválok várnak!

2023-03-31

Tudtad, hogy két évig termesztenek egy ananászt az Azori-szigeteken? – Ezért sokkal különlegesebb, mint a Dél-Amerikai ananászok

Az ananász egy trópusi gyümölcs, amelyet az emberek a világ minden táján élveznek. Bár általában Costa Rica-hoz kötik, de az Azori-szigeteki sokkal jobb!

2023-03-31

A csodálatos Wanfeng-tó, Kína lenyűgöző természeti csodája

A kínai Guizhou tartományban található Wanfeng-tó egy lenyűgöző természeti csoda, amely a világ minden tájáról érkező turisták kedvelt célpontjává vált.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Szent István Egyetem

Egyetem Mezõgazdaság és Környezettudományi Kar A KARRÓL Múlt Az egyetemi... Tovább

aktívák

a könyvviteli mérleg bal oldalán részletezett tételek elnevezése. Ilyenek... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Talajművelés