Szőlősi vasúti piac - Mintha Ázsiába utaztunk volna

A világ legérdekfeszítőbb piaca – A vonatsínek mellől vásárolhatunk zöldséget

ZH
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Miközben mi már hozzászoktunk a kényelmes életünkhöz, és hogy bármely boltba besétálunk, mindenhol tudunk zöldséget és gyümölcsöt vásárolni, addig a világ másik oldalán a vonat sínek mellől kell választanunk a portékából. Talán számunkra igazán elképzelhetetlen ez az életstílus, de nem csak Ázsiában találkozhatunk ilyen fura piaccal, Kárpátalján is létezik a vasúti piac!

vasúti piac

A túlzsúfolt piac, amit egy vonat szel ketté

Már korábban is olvashattad az interneten, hogy a világ másik oldalán létezik egy olyan piac, ahol a zsúfolt tömeg közepét egy vasúti vonal szeli át. De hol is találkozhatnál egy ilyen fura látvánnyal, ha nem Ázsiában? Az ázsiai piacon közvetlen a vasúti sínek tövében vannak elhelyezve a zöldségek és a különféle gyümölcsök. Ez a piac Thaiföld legkisebb, ám a legsűrűbben lakott tartományában, Szamutszongkhrámban található, és az úgynevezett Maeklong vasúti vonal szeli át, így a piac nevét is ez adta, amit a turisták úgy ismerhetnek, hogy Maeklong Railway Market. Ez a videó jól szemlélteti a piac hangulatát, és hála a turistáknak így azok is el tudják képzelni ennek látványát, akik nem szoktak hozzá az ilyen furcsaságokhoz.

 

A Maeklong Railway Market

A Maeklong Railway Market Ázsia egyik legnagyobb halpiacának számít, de hírnevét mégsem erről szerezte, sokkal inkább arról, hogy a piacot egy méter széles nyomtávú vasútvonal, a thaiföldi szokás szerint, szakítja ketté, amin egy nap alatt hat alkalommal halad át egy-egy szerelvény.

Azonban mivel, mint Ázsiában sokszor, itt is a helyszűkével küszködnek, ezért az árusok a portékáikat a sínek közvetlen tövébe helyezik, az árnyékot adó ponyváikat pedig efölé helyezik, ami akadályozhatná a vonatok érkezését, ezért a vonatok érkezését csengőszó jelzi. Így az árusok gyorsan visszatudják húzni a ponyvákat, de az árut ott hagyják a földön, kivéve amik túl magasra vannak pakolva. A vonatok így gond nélkül tovább tudnak haladni.

A piacon a friss hal mellett fűszereket, zöldségeket, ruhákat és tradicionális, utcai gyorsételeket is kaphatunk.


Azonban, ha ehhez hasonló látványban részesítenénk magunkat, akkor nem kell a világ másik felére, Ázsiába utaznunk, hiszen egy kárpátaljai városkában is hasonló eljárásban alakították ki a piacot. Szőlősön járva csakugyan a vonatsínek mellett van kihelyezve a portéka, és itt is vonatok zavarhatják meg a gondtalan vásárolgatásunkat. A szőlősi vasúti piacon is találkozhatunk friss portékával a helyi termelők kínálatában. Aki nem tartja furcsának az áru tárolását, az választhat a zöldségek, gyümölcsök és más különböző áruk kínálatából! 

vasúti piac szőlős

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

magvak sürűsége

a térfogategység tömegét (kg/m3) jelenti. (A gyak.-ban a kg/dm3 v. a g/cm3 használatos.)... Tovább

erdő környezetvédelmi szerepe

az erdő összetett igényt elégít ki, termelési tényező; fontos az üdülési és szociális... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek