A földtulajdonosokat segíti a Vásárhelyi-terv továbbfejlesztésének módosítása

A földtulajdonosokat segíti a Vásárhelyi-terv továbbfejlesztésének módosítása

Hirdetés

Az árvízi tározók területén földtulajdonnal rendelkező gazdálkodók, és az önkormányzatok helyzetének javítását segíti elő a Vásárhelyi-terv továbbfejlesztéséről szóló törvény módosítása - közölte Kárpáti Tibor, az MSZP országgyűlési képviselője sajtótájékoztatóján.
A földtulajdonosokat segíti a Vásárhelyi-terv továbbfejlesztésének módosítása

Az Országgyűlés által elfogadott módosítás szerint a kormány rendeletben szabályozza a tározó árapasztási célú igénybevétele esetén fizetendő kártalanítás mértékét, emellett lehetővé teszi az általánosan érvényes szabályok szerint a művelési formák megválasztását és a támogatási formák igénybevételét - mondta a szocialista politikus.

Kárpáti Tibor a tájékoztatón hozzátette: a kormány felhatalmazást kapna az ártéri gazdálkodás szakmai elveinek megállapítására, a kormányrendelet hatályba lépéséig a gazdálkodásra vonatkozó korlátozásokat viszont feloldották.
Ez nemcsak a földtulajdonosoknak, hanem az érintett önkormányzatoknak és az ott élő embereknek is jobb lehetőségeket kínál. Továbbá megszüntet minden, művelést érintő korlátozást, tehát tározón lévő területeiket a hagyományos formában továbbra is művelni tudják - mondta el a szocialista országgyűlési képviselő.
Hozzátette: emellett kötelezettséget ír elő a kormánynak, hogy a földtulajdonosok és a környezetvédők érdekeit - összhangban az árvízvédelmi lehetőségekkel - egy rendeletben szabályozza, melyben a művelési módokat, illetve azok támogatási rendszerét egyaránt megteremti.
Kárpáti Tibor hangsúlyozta: a módosítás az önkormányzatokat kedvezőbb helyzetbe hozza, mivel előírja a kötelező közmunka alkalmazását az árapasztó tározók építésekor, valamint a nagyvízi meder rendezési feladatai során.
Az érintett települések infrastrukturális beruházásainál pedig - a költségvetési források újbóli megnyitásával - a saját erő megteremtésében tud segítséget nyújtani az állam - tette hozzá a politikus. Szabolcs-Szatmár-Beregben a Vásárhelyi-terv továbbfejlesztésével jövőre kezdődhet a beregi térség teljes árvízi védettségét biztosító tiszai töltésfejlesztés Vásárosnamény és Lónya, valamint az árapasztó tározó építése Jánd és Gulács között összesen 34 milliárd forintos költséggel.
Kárpáti Tibor szerint a Szamos-Kraszna közi tározó kivitelezési munkálatai a kisajátítási eljárások, valamint a régészeti munkálatok után, 2010 végén indulhatnak.

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
Hirdetés

szántás

ősi talajművelő eljárás; lazító, forgató, porhanyító, keverő és felszínalakító,... Tovább

görögszéna (lepkeszeg, Trigonella foenum-graecum L.)

a pillangósok családjához tartozó, igénytelen, egyéves növény. Az ókorban már... Tovább

Tovább a lexikonra
Hirdetés
IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Érdekelnek a legfrisebb iparági hírek, legújabb blogbejegyzéseink?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.