Már most jelentkeznek az orosz embargó hatásai a magyar gazdaságban

hirdetes

Jelentkeznek az orosz embargó hatásai

Petra
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Ugyan mi keveset kereskedtünk közvetlenül Oroszországgal, de ez nem jelenti azt, hogy az orosz embargó nem lesz hatással ránk. Oroszország ugyanis szinte az összes nyugati országot kizárta a köreiből egy évre, így az orosz piac teljesen kiesett.

Orosz embargó

Sokan csak legyintettek az orosz embargó magyar gazdaságra gyakorolt hatásaira, ugyanis mi közvetlenül nem üzleteltünk valami sokat Oroszországgal. Viszont az agrár képviseleti szervek, a MAGOSZ és a MOSZ szerint nagyobb károk fognak minket érni, mint amire számítottunk. Sőt, az orosz tilalom negatív hatásai már most jelentkeznek. Azok a számítások is beigazolódni látszanak, amik szerint azok a termékek, amik nem jutnak ki az unióból az orosz piacra, az unión belül fognak keringeni és ez az árak zuhanását okozhatja a túlkínálat miatt.

Orosz embargó

Wilhelm József, a Baranya Megyei Mezőgazdasági Termelők Szövetségének elnöke a cégek visszajelzései alapján úgy gondolja, hogy a tej-és húspiacon más most problémák akadnak. Ugyan nem a termékek kivitelével vannak gondok, hanem inkább azzal, hogy az uniós piacot egyelőre még sokkolja az orosz embargó, ami egy elég drasztikus változás az európai gazdaságban. Még nagyobb gond az, hogy a magyar termelők termékeik 80 százalékát az uniós piacon értékesítik és ha az unióban gondok vannak, azt mi sem ússzuk meg.

Orosz embargó

Azok a cégek, akik érzik ennek a komoly exporttilalomnak a hatásait, máris vészmegoldást keresnek. Szlovákiában például nem egy helyen volt létszámleépítés és nem kizárt, hogy néhány cég hazánkban is hasonlóan fog reagálni. Viszont akadnak olyanok, akik szerint az állatállomány csökkentése, vagy a szaporulat visszafogása a jó megoldás. Bár ez utóbbival csak az a probléma a szakemberek szerint, hogy az állattartás így is fejlesztésre szorul és valószínű, hogy ez a döntés sokáig éreztetni fogja még a hatását.

Orosz embargó

Nem tudni, mi lesz még az orosz embargónak a következménye az Európai Unióban és vele együtt hazánkban, de egyelőre semmi jóra nincs kilátás. Az biztos, hogy ez egy hatalmas változás lesz a magyar és az európai gazdaságnak egyaránt. Igaz, a tilalom egy évig tart, de sose lehet tudni, hogy mit hoz a jövő.

Forrás: Eu-info

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

harmatpont

az a hőmérséklet, amelyen a levegő vízgőztartalma telítetté válik. Tovább

Aujeszky-féle betegség

főként sertés, ritkábban egyéb állatok (szm., juh, ló, húsevők) herpeszvírus okozta... Tovább

Tovább a lexikonra
Talajművelés