Egészséges állat = Egészséges étel

Egészséges állat = Egészséges étel

Szabó Kocsis János
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

A Lohmann Animal Health 2002. április 18-án mutatta be idehaza a Salmonella Enteriditis elleni új, korszerű vakcináját, valamint ismertette a nyugat-európai alkalmazás során már összegyűlt tapasztalatokat. A vakcina bemutatására egy szakmai konferencia keretében került sor, melynek témája a szalmonella fertőzés hazai és Európai Uniós vonatkozásai voltak.
Egészséges állat = Egészséges étel
A Lohmann Animal Health 2002. április 18-án mutatta be idehaza a Salmonella Enteriditis elleni új, korszerű vakcináját, valamint ismertette a nyugat-európai alkalmazás során már összegyűlt tapasztalatokat.
A vakcina bemutatására egy szakmai konferencia keretében került sor, melynek témája a szalmonella fertőzés hazai és Európai Uniós vonatkozásai voltak.

A rendezvényt követő sajtótájékoztatón teljeskörű betekintést kaphattunk magáról a termékről és a szalmonellózis visszaszorításának fontosságáról.
Már 1994-ben, Cooper, G.L. és munkatársai is utaltak arra, hogy: „A hatékony élővakcinák fejlesztését a WHO (Az ENSZ egészségügyi szervezete) is elismeri, mint a gazdasági haszonállatok szalmonellózisa elleni átfogó védekezési stratégia részét" (Infection and Immunity 62: 4747-4754.).
Ennek a törekvésnek a megvalósítására szolgáltatott jó példát az új készítmény, mely Nyugat-Európában már piacvezető és a baromfi szalmonella-gyérítési programok egyik leghatékonyabb eszköze.

A gyártó
Lohmann Animal Health GMBH egy cuxhaveni központú német vállalat, mely piacvezető a baromfivakcinák és a takarmánykiegészítők (vitaminok, aminosavak, aromák, antioxidánsok, színezékek, probiotikumok, stb.) gyártásában.

Maga a termék, a TAD Salmonella vac E, az első élő vakcina a Salmonella Enteritidis ellen. A termék Németországban 1998 óta piacvezető, míg Nagy-Britanniában a bevezetése után már fél évvel magáénak tudhatta ezt a pozíciót. Debütálása Európa többi országában még az idén megtörténik.

A készítmény különlegességét és kiválóságát három alapvető tétel támasztja alá.

1. Hatékony, mert a vakcinázott állatok a termelési ciklusuk végéig védettek maradnak akár a természetes, akár a mesterségesen előidézett SE fertőzésekkel szemben.

2. Könnyen alkalmazható, hiszen - az előírás szerint az ivóvízzel háromszor felitatva - nem igényel különös munkaszervezési többletkiadást, illetve időbeli ráfordítást, - a madarak számára nem jelent stresszt így az állattartónak is előnyös.

3. Megbízható, mert csökkenti a vad törzsek megtelepedését, genetikailag stabil. A TAD Salmonella vac E mindenben megfelel az élővakcinák iránt támasztott követelményeknek, ezen kívül olyan markerekkel rendelkezik, amelyek révén mindig biztonsággal megkülönböztethető a vad baktériumtörzstől.

A fogyasztók szempontjából is nagy a jelentősége, hiszen a Salmonella Enteritidis elleni védekezés fontosságát a humán-egészségügyi tapasztalatok is megerősítik. A Salmonella Enteritidis és a Salmonella Typhimurium okozta fertőzések esetében a kórokozók csak ritkán okoznak megbetegedést a tyúkfajú állatokban, a fertőzöttség hosszú időn keresztül észrevétlen marad. Éppen ezért, komoly veszélyforrása lehet az emberi megbetegedéseknek is. A statisztikai adatok szerint a gyomor-bélrendszeri fertőzések és a fertőző megbetegedések okai között az 1990-es években a szalmonella dominanciája érvényesült. Magyarországon 2000-ben 13.560 személy Salmonella fertőzöttségét derítették fel, ebből 13.230 főnél laboratóriumi vizsgálattal is kimutatták a kórokozót. Az öt leggyakrabban előforduló szerovariáns között a Salmonella Enteritidis előfordulása 80%-os volt (a második leggyakoribb S. typhimurium csak 7,2 %-ban fordult elő).

Az élelmiszerek által terjesztett közösségi és területi járványok és a hozzájuk tartozó esetek kb. 54%-ában a fertőzés baromfihús illetve tojás fogyasztására volt visszavezethető, azaz a salmonellózis terjesztésében továbbra is a baromfi eredetű ételek játszották a döntő szerepet.

Az Európai Unióhoz történő csatlakozásban is jelentős szerepet játszik a szalmonella-gyérítés. Bizonyos EU országokban a szalmonella rendeletek kötelezően előírják a madarak szalmonella elleni vakcinációját (Németországban pl. 1994 óta). Az európai gyakorlat alapján valószínűsíthető, hogy a csatlakozás Magyarországon is a szalmonella gyérítési programok bevezetését teheti szükségessé, ugyanakkor több állattenyésztő vállalat már jelenleg is vakcináz szalmonella ellen. Az új vakcina egy újabb lépés a biztonságosabb élelmiszerek felé. A TAD Salmonella vac E lehetőséget biztosít a szalmonella baromfihúsról és tojásról történő tovaterjedésének megakadályozásában, mellyel az emberi egészséget védi.

A hazai forgalmazástkizárólagos joggal a komáromi székhelyű Program 2000 Kft. végzi, melynek szakemberei folyamatosan állnak az érdeklődők rendelkezésére (további információk Dr. Szentgyörgyi Ferenctől kaphatóak: Program 2000 Kft., 2900 Komárom, Igmándi út 45., tel.: 06-34/345-122; 06-30/9157-308.

Forrás: Agrárágazat

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

immundiagnosztikai próbák

fontos szerepet töltenek be a fertőző betegségek megállapításában és a kórokozók... Tovább

vízáteresztő kapacitás

Az a milliméterben kifejezett vízmennyiség,amelyet a vízzel telítődött talajréteg... Tovább

Tovább a lexikonra