Itthon is tarol a rewilding kertészet

hirdetes

Nincs időd a kerttel foglalkozni? - 4 tipp, hogyan legyen vad, mégis rendezett kerted

ZH
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Az emberek manapság már számos dolga akad egy napra ebben a rohanó világban és nem biztos, hogy annyi időt tudunk kertünk és lakásunk szépségével foglalkozni, mint amennyit szeretnénk. De aggodalomra semmi ok, hiszen nem csak a tökéletesre nyírt fű és a centiméterre pontos távolságban elhelyezkedő, tökéletes gömbformára nyírt bokrot mutathatnak jól egy kertben! Az elburjánzott növények is mutathatnak jól és még környezeti szempontból is hasznos lehet! 

wildlife gardening

A természet ereje a kertünkben, avagy wildlife gardening


Amikor azt mondjuk, hogy tökéletes kert, mindenkinek a tövig nyírt gyep, a makulátlan pázsit és formára nyírt cserjék jutnak eszébe, azonban ez nem minden esetben lehet igaz! A természetesség egyre szélesebb körben kap újra főszerepet, nincs ez másképp a házi kertekkel sem! Már van is erre egy kifejezés a wildlife gardening, amit talán magyarul úgy használhatnánk, hogy a békén hagyott kert. A koncepció szerint kerülni kell minden nem természetes, tehát mérgező rovarírtó szert, a steril burkolatokat, és mi egymást, hogy kertünk úgy fejlődhessen, ahogy azt a természetben is tenné.


A wildlife gardening, vagy másképp a rewilding kerttervezési eljárás egyre népszerűbb nem csak az Államokban de Európában is. Ez azért remek hír, mert ezzel csökkenthető az ökológiai hanyatlás és ösztönözhetjük az őshonos fajokat a növekedésre.

Ne mérgezd a kertedet!


A rewildingban hihetetlenül fontos, hogy organikusan kertészkedjünk, hiszen a különböző gyomírtók és permetező szerek használatával nem csak a növényeket tesszük ki mérgező anyagoknak, de alapvetően nagy táplálékforrást veszünk el a kertünkben élő állatoktól is, leginkább a madaraktól. Amennyiben például a csigák elburjánzottak a kertben, más megoldást is találhatunk a kiűzésükre, mint a mérgező vegyszerek. Kipróbálhatjuk a sörcsapdát, amikor egy kis edénybe öntünk egy kis sört, ami odavonzza a csigákat. A levéltetvek ellen pedig, be kell csalogatni a cinegéket a kertünkbe különböző madáreleséggel, amit a beteg növény mellé helyezünk. De számos természetes megoldást találhatsz még weboldalunkon! Például olvasd el EZT!

hirdetes

vadkert

hirdetes

Vadkert, de mesebeli kinézet


Talán elsőre neked is furcsa lehet, hogy nem vágod a hátsókertben 2 naponta füvet, de, ha hagyod természetesen nőni a növényeket az még nem jelenti azt, hogy a kert teljesen elvadul majd. Mesebeli kertet is kialakíthatsz, ha nem tövig nyírod a füvet, hanem inkább a kert egy részét lekaszálod és más típusú füvet és vadvirágokat vetsz a talajba. A kerted nem elhanyagolva lesz, csak hagyod kibontakozni a természetes folyamatokat. A rewilding elképzelésben kezelni kell a kertet, ugyanis egyes gyomokat és a csalánt nem igazán lenne hasznos elburjánztatni a kertben, mert azzal az ellenkezőjét érhetjük el annak, mint amit elképzelünk. 


A kerti minirét titka a megfelelő kaszálás. Próbáljunk ellenállni a fűnyírásnak legalább 1 napig, de az lenne a legjobb, ha egész nyáron nem érnénk a fűnyíróhoz. A hosszú idő lehetőséget ad a vadvirágoknak, hogy fejlődhessenek. Az első vágás függhet az évtől és az időjárástól is, de egy későbbi vágás több invazív faj növekedését is megelőzheti. Ezt csinálhatjuk kaszával, vagy ha kisebb felületről van szó, akár egy olló is megteszi.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-03-22

Így építs raklapkertet 5 egyszerű lépésben- a legújabb filléres ötlet, ami meghódította a világot

Szeretjük a kreatív, egyedi kerti ötleteket - de az igazi hab a tortán, ha valami ezzel egy időben olcsó, és könnyedén kivitelezhető is, a raklapkert ilyen!

2023-03-23

Ez a 10 legjobb illatú virág a világon

Te is észrevetted már, hogy két különböző virágnak véletlenül sincsen ugyanolyan illata? De vajon melyik virágnak van a legjobb, legkellemesebb illata a világon?

2023-03-20

5 tipikus tavaszi ültetési hiba, amit kerülj el!

Itt a tavasz, irány a kert, és dobjunk össze egy csodaszép kertet, amire később büszkék lehetünk, nem igaz? Vagy ácsi, és gondoljuk át ezt az egészet!

2023-03-22

5 kreatív kerti ötlet egyszerű raklapokkal- a raklap kerti felhasználása kreatívan

Nem gondoltad volna, milyen hasznos tud lenni egy raklap a kertben! Íme 5 mód a raklap kreatív kerti felhasználására, amit leesik majd az állad.

2023-03-21

Olcsó, újrahasznosított, kreatív kerti ötletek, amiket imádni fogsz

Olyan egyszerű, de nagyszerű, kreatív kerti ötletek jönnek, amik annyira mutatósak, hogy szinte már elájulunk tőlük, mégis némelyik egy forintba sem kerül!

2023-03-21

8 veteményeskerti hiba, amelyet még a gyakorlott kertészek is elkövetnek

A saját zöldségeskert szórakoztató és kifizetődő, de a dolgok rosszul is elsülhetnek. A cikkben felsoroljuk azokat a gyakori hibákat, amelyeket érdemes elkerülni.

2023-03-21

2023-ban ezeket a növényi trendek eresztenek gyökeret

A kertészkedés a színekről, a kis helyeken való ültetésről és az őshonos növényekről szól majd idén. Íme, mit kell ültetni, hogy élvezd ezeket a kerti trendeket.

2023-03-20

Függő virágok? Ez a 7 virág mutat a legjobban lógó virágkosarakban!

A gyönyörű virágokkal teli függő kosarak mindenképpen különleges, vonzó megjelenést kölcsönöznek majd a kis otthonod környékének ezekkel a csodás virágokkal.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

juhlegelő

régebben feltétlen juhlegelőnek tekintették az olyan sovány legelőt, amelyen más jószág nem... Tovább

varas szájfájás (fertőző hólyagos bőrgyulladás)

juhok és kecskék, főként az ajkak és az orrnyílások környékén, ritkábban a lábvégek... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Házi kert kert Kertészet növény