Itt a helye az üres növényvédőszeres flakonnak!

Nem a kukában a helye – Ezt tedd az üres növényvédőszeres flakonokkal!

Szélesi Ferenc
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Ezt tedd az üres növényvédőszeres flakonnal

Az üres növényvédőszeres flakonok közül mind veszélyes? 

Az előző oldalon említettem, hogy létezik szennyezett és tisztított csomagolóeszköz – érdemes tudni, hogy a tisztított csomagolóeszköz nem minősül veszélyes hulladéknak, viszont a hulladék szabályai szerint kell kezelni. Az egy kilogrammnál, valamint az egyik liternél kisebb mennyiségű növényvédőszer csomagolására használt eszközök települési hulladékként kezelhetők, miután meg lettek tisztítva. Azt viszont ebben az esetben is meg kell jegyezni, hogy más célra még a tisztított növényvédőszeres flakon sem alkalmazható, éppen ezért köteles a felhasználó a kiürített, kitisztított csomagolóeszköz az átvevőnek átadni, az átvevő pedig köteles átvenni ezt a hulladékot. 

Ki végzi az üres növényvédőszeres flakonok gyűjtését

Magyarországon a Cseber KHT. alakult meg a csomagolóanyag-hulladék átvételére, valamint koordinálására, a cég teljes országos hatáskörrel rendelkezik, környezetvédelmi hatósági engedély birtokában szoros kapcsolatban áll a megyénként kijelölt begyűjtőhelyekkel, növényvédőszergyártókkal, kereskedőkkel. Az országban összesen 108 darab gyűjtőhely áll a felhasználók rendelkezésére, megyénként 3-4 veszik át térítésmentesen a kitisztított növényvédőszeres flakonokat. 

Az üres növényvédőszeres flakonok sorsa

Az újrahasznosítás, valamint a megsemmisítés egyaránt a Cseber KHT. feladata. Kevesen tudják azt is, hogy szezonális akciókat hirdet meg a KHT. annak érdekében, hogy a gyűjtés könnyebb legyen. Az első akcióra nyár elején (június 15.-július 31.), a másodikra ősszel (október 1.-november 10.) kerül sor.

A gyűjtés során ellenőrzik a tisztaságot, a göngyöleget raklapra gyűjtve, egységbe csomagolva veszik át. Azt még érdemes tudni, hogy a 250 kilogramm vagy 250 liter tömegnél nagyobb növényvédőszer csomagolására használt hulladék begyűjtéséről, ártalmatlanításáról a szer gyártójának, importőrének kell gondoskodnia! 

Összegzés – Mit kell tenni az üres növényvédőszeres flakonokkal? 

Először is ki kell takarítanunk az üres növényvédőszeres flakonokat, ez azt jelenti, hogy legalább háromszor ki kell öblítenünk mindet, egyesével. Ezek az anyagok ezután már alkalmasak újrahasznosításra, ez az újrahasznosítás viszont korlátozott: elsősorban olyan végtermékek előállítására használhatók fel, melyek esetében a termék nincs kitéve gyakori emberi érintésnek. A flakonok kiürítése után gyűjtsük egy helyre a göngyöleget és adjuk le a 108 gyűjtőhely valamelyikén. 

Forrás: Fotók: Schutterstock

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

kötőszövet

különböző alakú sejtekből, gazdag sejt-közötti állományból és rostokból álló szövet.... Tovább

Rovarölo Alsystin 25 WP

Rovarölő permetezőszer almatermésűekben gyümölcs és levélaknázó molyok, szőlőben... Tovább

Tovább a lexikonra
Növényvédelem