Itt a helye az üres növényvédőszeres flakonnak!

Nem a kukában a helye – Ezt tedd az üres növényvédőszeres flakonokkal!

Szélesi Ferenc
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Sajnos én is rengetegszer találkoztam a szemetesekben üres növényvédőszeres flakonnal, ráadásul olyan eset is előfordult, amikor egy bokor alján hevertek ilyen edények. Rendkívül veszélyes, ezeknek a flakonoknak nem a szemétben a helyük, de akkor mit kell tennünk velük? Ezt fogom most elmondani nektek! 

Ezt tedd az üres növényvédőszeres flakonnal

Nem újkeletű az üres növényvédőszeres flakon problémája

Amióta megjelentek a piacon a különféle növényvédőszerek, azóta nagy problémát jelent az üres növényvédőszeres flakon. Tény, hogy az évek alatt fejlődött a világ ezen a téren is, de még mindig nem sikerült tökéletesíteni a megoldást. Emlékezhetünk azokra az időkre, amikor még nejlonzsákokban, papírdobozokban, fémhordókban jutottunk hozzá a növényvédőszerekhez.

Napjainkban már megjelentek a nagy hatékonyságú, ugyanakkor egységnyi területre, granulátumban mérhető szerek, melyek alkalmasak gyomirtásra, valamint bevethetők károkozók és kártevők ellen egyaránt. Ezen szerek megjelenésével megváltoztak a csomagolások is, a könnyen megsemmisíthető papírcsomagolás mellett kifejlesztettek olyan csomagolóanyagot, ami vízben feloldódik. A kedvező el

Az üres növényvédőszeres flakonok veszélyesek! 

Sokan még mindig nem tudják, pedig tény, a növényvédőszerrel szennyezett csomagolóanyagot veszélyes hulladéknak kell tekinteni, ezt a veszélyes hulladékot pedig szigorúan tilos más anyaggal, valamint hulladékkal összekeverni, tehát mindenképpen külön kell tárolni.

Ha nekünk nem hisztek, akkor ajánlom figyelmetekbe a környezetvédelmi és növényvédelmi hatósági előírásokat, törvényeket, rendeleteket, melyek közül kiemelném a 2000. évi XLIII. törvényt. Ez a veszélyes hulladék birtokosának kötelezettségei, a hulladékgazdálkodási igazgatás feladatait és nem utolsósorban a hatósági jogköröket határozza meg.

Az üres növényvédőszeres flakonok mérlege

Az üres növényvédőszeres flakon tehát veszélyes hulladéknak számít, erről a veszélyes hulladékról pedig a birtokos köteles anyagmérleget készíteni, tehát nyilván kell tartania a hulladék keletkezését, gyűjtését, szállítását, átadását, átvételét. A növényvédőszerrel szennyezett csomagolóeszközök, hulladékok kezeléséről a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Miniszter külön rendelettel intézkedik (103/2003. (IX.11) FVM rendelet).

Itt minden nagyon pontosan meg van határozva, megtudhatjuk, mi a szennyezett csomagolóeszköz, a tisztított csomagolóeszköz, de meghatározzák a gyűjtőhelyet, a felhasználót, az összegyűjtőt valamint a kezelőt is. Most pedig nézzük, mit kezdhetünk, mit kell kezdenünk az üres növényvédőszeres flakonokkal, a következő oldalon ezt mondom el nektek! 

Forrás: Fotók: Schutterstock

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

konszolidáltság

az öröklődés biztonságát fejezi ki valamely fajtára v. tenyészetre vonatkozóan... Tovább

földgát

olyan töltés, amely agyagos, laza szemcsés, kőzetes v. homokos agyag talajtömörítésével... Tovább

Tovább a lexikonra
Növényvédelem