notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Újra tarolhatnak az olcsó külföldi tejek

Hirdetés

Újra tarolhatnak az olcsó külföldi tejek

P.M.

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Újra megjelenhetnek az irreálisan olcsó, ultra magas hőmérsékleten kezelt (UHT) tejek a hazai élelmiszerláncokban, mivel esésnek indultak a nyers tej árak az európai piacon. Az ágazati szereplőket tömörítő Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács a dömpingáras behozatal esélyét sem zárja ki, ezért kilátásba helyezi, hogy soron kívüli hatósági intézkedéseket kezdeményez.

Újra tarolhatnak az olcsó külföldi tejek

Az idén bővült az úgynevezett nyerstej-kínálat az Európai Unióban, mert tavalyhoz képest nőtt a tejtermelés, másrészt az utóbbi időszakban – főként tejporgyártó üzemek megszűnésével - feldolgozó-kapacitások estek ki. A nagyobb alapanyag-mennyiség pedig ahhoz vezetett, hogy csökkenésnek indultak az azonnali (spot) nyerstej árak az uniós piacon.

 

A spot üzletkötéseknél korábban a kilónkénti 50 euró centes nyerstej ár jelentette a csúcsot, de ez az utóbbi időszakban fokozatosan 30-34 euró centre csökkent, és további áresés sem kizárt. A fölözött tejeknél pedig az ár esetenként 25 euró cent környékére is süllyedhet, és ez rendkívül olcsó alapanyag-beszerzéseket is lehetővé tehet egyes uniós feldolgozók számára.

 

Később derül ki, mi lesz az olcsóbb tejekből

 

Egyelő nem tudni, hogy az olcsóbb nyerstejekből pontosan milyen tejtermékek készülhetnek. A tejipari cégek gyárthatnak tejsűrítményt, tejport vagy sajtot is, amelyet jórészt a világpiacon adnak el. Így e termékek Magyarországon legfeljebb kisebb mennyiségben jelenhetnek meg, ezért a tejpiacra sem lehetnek lényeges hatással.

 

Más lehet a helyzet, ha a külföldi tejfeldolgozók az olcsó alapanyagokból UHT-tejeket állítanak elő, mivel ezek már közvetlenül is bejuthatnak a hazai nagy- és kiskereskedelembe. A Tej Terméktanács szerint 25 euró centes kilónkénti fölözött tejárak mellett meglehet az esélye annak, hogy alkalmatlanként irreálisan alacsony árú UHT-tejek jelenjenek meg az élelmiszerláncokban. Bár ez a fogyasztóknak átmenetileg kedvezhet, a hazai tejtermelők és tejfeldolgozók számára hátrányos lehet, mert a tejárak letörésével fenyegethet.

Hirdetés

 

Már előre figyelmeztetnek

 

Mint ismert, az olcsó UHT-tejek az elmúlt években rendre feszültséget okoztak a hazai piacon, éppen árletörő hatásuk miatt. Ezért a terméktanács most előre felhívta a piaci szereplők figyelmét, hogy tartózkodjanak a dömpingárak alkalmazásától, illetve a diszkriminatív árképzés tilalmának megkerülésétől vagy megszegésétől. A szervezet kiemelt figyelmet fordít a tisztességtelen piaci magatartásra vonatkozó valamennyi jelzésre, és minden indokolt esetben soron kívüli, határozott hatósági intézkedéseket kezdeményez – fogalmazott közleményében a terméktanács.

 

A szervezet prognózisai szerint a mostani túlkínálat két-három hónapig lehet jellemző az uniós tejpiacra, utána pedig újra egyensúlyi(bb) helyzet állhat elő. A terméktanács éppen most adta ki hazai tejpiacra érvényes tejfelvásárlási alapárjavaslatát a 2014-2015-ös kvótaévre, amely idén április elsejétől a jövő év március 31-ig tart. Ebben kilónként 103 forintos éves átlagárat szerepeltet, plusz-mínusz 2,5 százalékos eltéréssel. Ez meghaladja a most befejeződő, tavalyi kvótaév 99 forintos átlagát, tehát éppenséggel emelkedő tendenciát jelez.

Hirdetés

 

Ellentétes ármozgások

 

Csakhogy a tavalyi kvótaév 90 forint körüli kilónkénti felvásárlási tejárakkal indult, amelyek később 110 forintig emelkedtek. E trend lassult le, illetve fordult meg mostanra, ezért a terméktanács az új kvótaév első negyedévére 102 forintos alapárat jelzett előre.

 

A következő hónapokban ennél alakulhatnak ki időszakosan alacsonyabb spot nyerstej árak az uniós piacon. A 30-34 euró centes uniós árak például – forintárfolyamtól függően – 90-100 forintos, a 25 cent körüliek 75-80 forintos felvásárlási áraknak felelhetnek meg.

Forrás: agrárszektor

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
322 216
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
7 565 337
Közösség

kártevők rajzásdinamikája

az új nemzedékű fejlett rovar kártevők megjelenésének alakulása térben és időben. A... Tovább

76/2006. (X. 20.) FVM rendelet

a termõföldre vonatkozó elõvásárlási és elõhaszonbérleti jog gyakorlásával... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 180

Átlagos értékelés: 5.0