notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal (EFSA) legfrissebb közleménye szerint a FIPRONIL nevű mezőgazdasági rovarölőszer ártalmas és veszélyes a méhekre nézve.

Hirdetés

Újabb vegyszer fenyegeti a méheket

Kucsma Vivien
Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal (EFSA) legfrissebb közleménye szerint a FIPRONIL nevű mezőgazdasági rovarölőszer ártalmas és veszélyes a méhekre nézve. Idén ez már nem az első ilyen eset.

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal (EFSA) legfrissebb közleménye szerint a FIPRONIL nevű mezőgazdasági rovarölőszer ártalmas és veszélyes a méhekre nézve.

 

 

 

 

Újabb vegyszer fenyegeti a méheket – A FIPRONIL szintén elterjedt szer

Az EFSA értekezése szerint a kukorica-vetőmag csávázására használt FIPRONIL már pár nanogrammos mennyiségben is halálos lehet a méhekre. Az ennél kisebb dózis drasztikusan lerontja a méhek pollengyűjtő képességét, sőt fogékonyabbak lesznek a különböző betegségekre, köztük főként a gombákra. A szer leginkább akkor ártalmas, amikor vetés közben lepereg a vetőmagról. A hivatal szerint nincs elegendő adat arról, hogy a FIPRONIL-lal szennyezett pollen konkrétan hogyan hat a méhek szervezetére és viselkedésére. Az biztos, hogy ez egy széles körben használt növényvédőszer a kukorica terén, és a növekedési szakaszban fejti ki hatását a kukoricát károsító rovarok lárváira.
Hirdetés
 
Újabb vegyszer fenyegeti a méheket

Újabb vegyszer fenyegeti a méheket – Idén ez már a negyedik

Az ESFA által idén leközölt jelentésekben már negyedik alkalommal találkozhatunk olyan növényvédőszerrel, ami veszélyezteti a méheket. Az Európai Bizottság komolyan kezeli ezt az ügyet. Az előző három esetben az EB rendkívüli gyorsasággal alkotta meg a méhekre veszélyes anyagok korlátozásáról szóló jogszabályokat.
„Ha a fipronil és más engedélyezett mezőgazdasági vegyszerek méhpusztulást okoznak, akkor az EU-s engedélyezési eljárás teljes felülvizsgálatra szorul. Ezek a vegyszerek hosszú évek óta halmozódnak környezetünkben, így részleges, időszakos korlátozások nem segítenek a méheken, különösképpen azért, mert hasonló vegyszerek még forgalomban vannak. A Bizottságnak összehangolt stratégiai tervet kell készítenie a beporzók védelme érdekében, melynek első eleme a fipronil és más méhkárosító vegyszerek teljes tilalma lehet.” – állítja Simon Gergely, regionális vegyi anyag szakértő.
Hirdetés
 
Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
További cikkek ebben a témában
Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
530 660
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
5 068 818
Közösség

vér

Az erekben (->érrendszer) keringő, folyékony sejtközötti állományú ->kötőszövet, amelynek... Tovább

zárvatermők (Angiospermatophyta)

a növényvilág legfejlettebb törzse. A magkezdeményt a termőlevelekből kialakult zárt termő... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 166

Átlagos értékelés: 4.7

Állatok