Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal (EFSA) legfrissebb közleménye szerint a FIPRONIL nevű mezőgazdasági rovarölőszer ártalmas és veszélyes a méhekre nézve.

hirdetes

Újabb vegyszer fenyegeti a méheket

Kucsma Vivien
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal (EFSA) legfrissebb közleménye szerint a FIPRONIL nevű mezőgazdasági rovarölőszer ártalmas és veszélyes a méhekre nézve. Idén ez már nem az első ilyen eset.

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal (EFSA) legfrissebb közleménye szerint a FIPRONIL nevű mezőgazdasági rovarölőszer ártalmas és veszélyes a méhekre nézve.

 

 

 

 

Újabb vegyszer fenyegeti a méheket – A FIPRONIL szintén elterjedt szer

Az EFSA értekezése szerint a kukorica-vetőmag csávázására használt FIPRONIL már pár nanogrammos mennyiségben is halálos lehet a méhekre. Az ennél kisebb dózis drasztikusan lerontja a méhek pollengyűjtő képességét, sőt fogékonyabbak lesznek a különböző betegségekre, köztük főként a gombákra. A szer leginkább akkor ártalmas, amikor vetés közben lepereg a vetőmagról. A hivatal szerint nincs elegendő adat arról, hogy a FIPRONIL-lal szennyezett pollen konkrétan hogyan hat a méhek szervezetére és viselkedésére. Az biztos, hogy ez egy széles körben használt növényvédőszer a kukorica terén, és a növekedési szakaszban fejti ki hatását a kukoricát károsító rovarok lárváira.
hirdetes
 
Újabb vegyszer fenyegeti a méheket

Újabb vegyszer fenyegeti a méheket – Idén ez már a negyedik

Az ESFA által idén leközölt jelentésekben már negyedik alkalommal találkozhatunk olyan növényvédőszerrel, ami veszélyezteti a méheket. Az Európai Bizottság komolyan kezeli ezt az ügyet. Az előző három esetben az EB rendkívüli gyorsasággal alkotta meg a méhekre veszélyes anyagok korlátozásáról szóló jogszabályokat.
„Ha a fipronil és más engedélyezett mezőgazdasági vegyszerek méhpusztulást okoznak, akkor az EU-s engedélyezési eljárás teljes felülvizsgálatra szorul. Ezek a vegyszerek hosszú évek óta halmozódnak környezetünkben, így részleges, időszakos korlátozások nem segítenek a méheken, különösképpen azért, mert hasonló vegyszerek még forgalomban vannak. A Bizottságnak összehangolt stratégiai tervet kell készítenie a beporzók védelme érdekében, melynek első eleme a fipronil és más méhkárosító vegyszerek teljes tilalma lehet.” – állítja Simon Gergely, regionális vegyi anyag szakértő.
hirdetes
 
hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Original (RUH 125RM)

Napraforgó Cél: étkezési, madáreleség Leírás:Hypokotiljának antociánossága nagyon... Tovább

haszonállat

a szaporításra nem használt, hanem meghatározott gazd. hasznáért (hús-, tej-, gyapjú-,... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok