új jelölések a csomagolásokon, új jelölés az ételcsomagoláson, új ételcsomagolások, ételcsomagolás

Ezt mindenkinek tudnia kellene! - Új jelölésekkel látják el az ételcsomagolásokat!

ZH
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Az élelmiszerek csomagolásán történő új jelölések, mint a Nutri-Score és a NOVA rendszer, a fogyasztók számára könnyebben értelmezhetővé teszik az élelmiszerek összetételét és tápértékét, segítve az egészséges választást. Ebben a cikkben részletesen bemutatjuk ezeket a rendszereket és azt, hogyan segíthetik az egészségtudatos vásárlást.

új csomagolás

Az új élelmiszerjelölések

Egyre több terméken jelenik meg már Magyarországon is az úgynevezett Nutri-Score jelölés, ami egy zöld A-tól piros E-ig terjedő betű- és színskálából álló besorolási rendszer. Mi is valójában a Nutri-Score, és milyen előnyökkel jár az ételcsomagolásokon történő elhelyezése? Ebben a cikkben részletesen bemutatjuk az új jelölés rendszerét, alkalmazását, valamint azt, hogyan segítheti a fogyasztókat az egészségesebb élelmiszer-választásban.

Nutri-Score: Mi az és hogyan működik?

A Nutri-Score az egészséges táplálkozás előmozdítását szolgáló eszköz, amely könnyen értelmezhető és gyorsan értékelhető tájékoztatást nyújt egy adott élelmiszer összetételéről. Az értékelés egy A-tól E-ig terjedő skálán történik, ahol az A a legmagasabb minőségű, legkedvezőbb összetételű élelmiszereket, míg az E a legkevésbé ajánlott termékeket jelöli. A színkódok a fogyasztók számára vizuálisan is könnyen értelmezhetőek: a zöld szín az egészséges termékeket, míg a piros a kevésbé egészségeseket reprezentálja.

Az élelmiszerek besorolását az összetevők alapján végzi el a rendszer. Például egy termék pozitív pontszámot kap, ha magas a zöldség- és gyümölcs tartalma, illetve a rost- és fehérjetartalma. Ugyanakkor negatív pontszámokat kap, ha magas a telített zsír, cukor és só tartalma. A Nutri-Score tehát segít abban, hogy könnyen felismerhető legyen, hogy egy adott termék egészséges vagy kevésbé egészséges választás-e.

Kik használják már?

A Nutri-Score rendszert jelenleg Magyarországon is egyre több élelmiszercég alkalmazza. Egyik példa erre a Nestlé, a Danone és a Pepsi, akik termékeiken elhelyezik ezt az egyszerű, ám hatékony jelölést. Emellett számos élelmiszerlánc, köztük az Aldi, a Lidl és az Auchan is bevezeti a saját márkás termékeiken. Mindez azt jelenti, hogy a fogyasztóknak könnyebbé válik az egészséges élelmiszerek kiválasztása, és az élelmiszercégek is ösztönzést kapnak az egészséges termékek fejlesztésére.

A NOVA rendszer

A NOVA rendszer egy további tudományos alapú élelmiszer-besorolási rendszer, amely az ultrafeldolgozott élelmiszereket (UPF) célozza meg. Az UPF-k az élelmiszerek összetevőin, készítési módján és gazdasági szempontokon alapulnak.

Az UPF-k azt jelölik, hogy az élelmiszert olyan módon dolgozták fel és készítették el, hogy ösztönözze a fogyasztót a többletfogyasztásra. Ez általában ipari adalékok használatát jelenti, például tartósítószereket, színezékeket, állományjavítókat vagy ízfokozókat. Az UPF nem csak a szintetikus összetevőkre összpontosít, hanem inkább a fogyasztói manipulációra összpontosít. Például, a házi kenyér nem UPF, mivel az egyszerű összetevőkből és hagyományos módszerekkel készül. Ugyanakkor a tömegtermelésű bolti kenyerek gyakran UPF-ként vannak besorolva, mivel sok ipari adalékanyagot tartalmaznak, hogy gyorsan és tartósan elkészíthetők legyenek.

Mindkét rendszer, a Nutri-Score és a NOVA, segít a fogyasztóknak egészségesebb élelmiszerek kiválasztásában, és felhívja a figyelmet az élelmiszerek összetételére. Ezek az eszközök hozzájárulhatnak az egészségesebb táplálkozáshoz és a tudatosabb vásárláshoz, ami hosszú távon kedvező hatással lehet az egészségünkre.

 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2023-12-31

Autópálya-matrica árak 2024-ben: Holnaptól már érvényben!

2024-től az e-matrica árak emelkednek, és további útszakaszok válnak fizetőssé, ezért érdemes időben beszerezni a matricát, és tervezni az útvonalat az esetleges költségek miatt.

2023-12-31

Látványos égi jelenséggel kezdődik az Új Év – Itt a Quadrantidák Meteorraj

Készüljünk fel a természet egyik leglenyűgözőbb show-jára, és merüljünk el az égi csillagok varázslatos világában! Látványosan indul az Új Év!

2024-07-05

Ezekkel a természetes ellenszerekkel tudsz védekezni a földibolhák ellen

Apró lyukak jelentek meg a növényeiden? Látod az apró, ugráló, fekete bogarakat is? Valószínűleg földibolhával van dolgod. Ezek a természetes ellenszerei.

2023-12-31

Rothad a karácsonyi kaktusz gyökere - Mit kell tenni?

Ha a karácsonyi kaktusz gyökerei rothadnak, ne essen pánikba! Ez a cikk praktikus tippekkel és tanácsokkal szolgál, hogy visszaállítsa ezen ünnepi növények egészségét és szépségét.

2023-12-31

Wasabi: Tudtad, hogy a világ egyik legnehezebben termeszthető fűszernövénye?

A világ egyik legdrágább és legnehezebben termeszthető fűszernövénye, a wasabi, különleges ízével és egyedi jelenlétével hódítja meg a gasztronómia szerelmeseit.

2024-07-04

Másodvetés a kertben - Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor

A júliusi betakarítással még közel sem ért véget a kertészkedés. Pont ilyenkor jön el az ideje a másodvetésnek. Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor.

2024-07-04

A sok esőzés után a te kertedben is megjelent a közönséges gyíkfű? - Hasznosabb, mint gondolnád

Egy-egy nagyobb esőzés után gyakori, hogy a kertekben megjelenik a közönséges gyíkfű az apró, lilás-rózsaszínes virágaival. Ne gyomláld ki, nagyon hasznos!

2024-07-01

Mutatok pár ötletet a cukkini felhasználásához, hogy ne menjen kárba a termés

Bár gyönyörű álom, hogy a kertünkben ültetett cukkini folyamatosan annyit terem, amennyire éppen szükségünk van, de nagyon gyakori, hogy berobban a termés.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

113/2008. (VIII. 30.) FVM rendelet

Az állatbetegségek bejelentésének rendjérõl. Az élelmiszerláncról és hatósági... Tovább

medence

az állat törzsének hátulsó szakasza. Tájékai: a kereszttájék, ehhez csatlakozik kétoldalt... Tovább

Tovább a lexikonra
Agrárgépészet Agrárjog Állatok Állatorvos állattartás Állattenyésztés dísznövény Érdekességek Gazdaság Gyeptermesztés gyógynövény gyógynövénytermesztés gyümölcs gyümölcstermesztés Házi kert Húsvét Húsvéti programok Karácsony Karácsonyi asztal Karácsonyi díszek kert Kertészet kertfenntartás Környezetgazdálkodás Környezetvédelem Mezőgazdaság Nemesítés, biotechnológia növény Növénytermesztés Növényvédelem NVT, mezõgazdasági támogatások oktatás Paradicsom permetezés Talajművelés Tudomány Ünnep virág virágtermesztés webáruház Zöldség Zöldségtermesztés