új jelölések a csomagolásokon, új jelölés az ételcsomagoláson, új ételcsomagolások, ételcsomagolás

hirdetes

Ezt mindenkinek tudnia kellene! - Új jelölésekkel látják el az ételcsomagolásokat!

ZH
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Az élelmiszerek csomagolásán történő új jelölések, mint a Nutri-Score és a NOVA rendszer, a fogyasztók számára könnyebben értelmezhetővé teszik az élelmiszerek összetételét és tápértékét, segítve az egészséges választást. Ebben a cikkben részletesen bemutatjuk ezeket a rendszereket és azt, hogyan segíthetik az egészségtudatos vásárlást.

új csomagolás

Az új élelmiszerjelölések

Egyre több terméken jelenik meg már Magyarországon is az úgynevezett Nutri-Score jelölés, ami egy zöld A-tól piros E-ig terjedő betű- és színskálából álló besorolási rendszer. Mi is valójában a Nutri-Score, és milyen előnyökkel jár az ételcsomagolásokon történő elhelyezése? Ebben a cikkben részletesen bemutatjuk az új jelölés rendszerét, alkalmazását, valamint azt, hogyan segítheti a fogyasztókat az egészségesebb élelmiszer-választásban.

Nutri-Score: Mi az és hogyan működik?

A Nutri-Score az egészséges táplálkozás előmozdítását szolgáló eszköz, amely könnyen értelmezhető és gyorsan értékelhető tájékoztatást nyújt egy adott élelmiszer összetételéről. Az értékelés egy A-tól E-ig terjedő skálán történik, ahol az A a legmagasabb minőségű, legkedvezőbb összetételű élelmiszereket, míg az E a legkevésbé ajánlott termékeket jelöli. A színkódok a fogyasztók számára vizuálisan is könnyen értelmezhetőek: a zöld szín az egészséges termékeket, míg a piros a kevésbé egészségeseket reprezentálja.

Az élelmiszerek besorolását az összetevők alapján végzi el a rendszer. Például egy termék pozitív pontszámot kap, ha magas a zöldség- és gyümölcs tartalma, illetve a rost- és fehérjetartalma. Ugyanakkor negatív pontszámokat kap, ha magas a telített zsír, cukor és só tartalma. A Nutri-Score tehát segít abban, hogy könnyen felismerhető legyen, hogy egy adott termék egészséges vagy kevésbé egészséges választás-e.

hirdetes

Kik használják már?

hirdetes

A Nutri-Score rendszert jelenleg Magyarországon is egyre több élelmiszercég alkalmazza. Egyik példa erre a Nestlé, a Danone és a Pepsi, akik termékeiken elhelyezik ezt az egyszerű, ám hatékony jelölést. Emellett számos élelmiszerlánc, köztük az Aldi, a Lidl és az Auchan is bevezeti a saját márkás termékeiken. Mindez azt jelenti, hogy a fogyasztóknak könnyebbé válik az egészséges élelmiszerek kiválasztása, és az élelmiszercégek is ösztönzést kapnak az egészséges termékek fejlesztésére.

A NOVA rendszer

A NOVA rendszer egy további tudományos alapú élelmiszer-besorolási rendszer, amely az ultrafeldolgozott élelmiszereket (UPF) célozza meg. Az UPF-k az élelmiszerek összetevőin, készítési módján és gazdasági szempontokon alapulnak.

Az UPF-k azt jelölik, hogy az élelmiszert olyan módon dolgozták fel és készítették el, hogy ösztönözze a fogyasztót a többletfogyasztásra. Ez általában ipari adalékok használatát jelenti, például tartósítószereket, színezékeket, állományjavítókat vagy ízfokozókat. Az UPF nem csak a szintetikus összetevőkre összpontosít, hanem inkább a fogyasztói manipulációra összpontosít. Például, a házi kenyér nem UPF, mivel az egyszerű összetevőkből és hagyományos módszerekkel készül. Ugyanakkor a tömegtermelésű bolti kenyerek gyakran UPF-ként vannak besorolva, mivel sok ipari adalékanyagot tartalmaznak, hogy gyorsan és tartósan elkészíthetők legyenek.

Mindkét rendszer, a Nutri-Score és a NOVA, segít a fogyasztóknak egészségesebb élelmiszerek kiválasztásában, és felhívja a figyelmet az élelmiszerek összetételére. Ezek az eszközök hozzájárulhatnak az egészségesebb táplálkozáshoz és a tudatosabb vásárláshoz, ami hosszú távon kedvező hatással lehet az egészségünkre.

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-12-31

Autópálya-matrica árak 2024-ben: Holnaptól már érvényben!

2024-től az e-matrica árak emelkednek, és további útszakaszok válnak fizetőssé, ezért érdemes időben beszerezni a matricát, és tervezni az útvonalat az esetleges költségek miatt.

2023-12-31

Rothad a karácsonyi kaktusz gyökere - Mit kell tenni?

Ha a karácsonyi kaktusz gyökerei rothadnak, ne essen pánikba! Ez a cikk praktikus tippekkel és tanácsokkal szolgál, hogy visszaállítsa ezen ünnepi növények egészségét és szépségét.

2023-12-31

Látványos égi jelenséggel kezdődik az Új Év – Itt a Quadrantidák Meteorraj

Készüljünk fel a természet egyik leglenyűgözőbb show-jára, és merüljünk el az égi csillagok varázslatos világában! Látványosan indul az Új Év!

2023-12-31

Wasabi: Tudtad, hogy a világ egyik legnehezebben termeszthető fűszernövénye?

A világ egyik legdrágább és legnehezebben termeszthető fűszernövénye, a wasabi, különleges ízével és egyedi jelenlétével hódítja meg a gasztronómia szerelmeseit.

2023-12-31

Mit kell tenni, ha a szelídgesztenyét megtámadja a gubacsdarázs?

A gubacsdarazsak könnyen kárt tehetnek a szelídgesztenye levelekben, de szerencsére van néhány bevált módszer, amelyekkel visszaállíthatod a szelídgesztenyéd egészségét.

2024-01-10

Hasznos ötletek, javaslatok gazdálkodóknak Dr. Máté Andrástól

Cikksorozatunkban a SZIE Növénytermesztési Tanüzemének volt igazgató, Dr. Máté András oszt meg tippeket gazdálkodóknak. Ez a cikk a vetésekkel kapcsolatos.

2024-01-16

Milyen növényfajt érdemes termeszteni Magyarországon?

Egyetlen növényünk termesztési lehetőségei sem függetlenek a termelés belső és külső feltételeinek meglététől, ezért ezeket kell megvizsgálni választás előtt.

2024-02-15

Még most is ültethetsz tulipánt, jácintot, és nárciszt tavaszra balkonládába

Bár az olyan hagymás virágokat, mint a jácint, nárcisz, vagy a népszerű tulipán, még ősszel kell elültetni, nekünk van egy trükkünk a tavaszi ültetéshez!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

idomítás

az állatok viselkedésében bizonyos ->feltételes reflexeket kialakító emberi tevékenység.... Tovább

antociánok (antocianinok)

különböző növényi szervek és szövetek sejtjeinek üregében (sejtvakuólumokban)... Tovább

Tovább a lexikonra
Agrárgépészet Agrárjog Állatok Állatorvos állattartás Állattenyésztés dísznövény Érdekességek Gazdaság Gyeptermesztés gyógynövény gyógynövénytermesztés gyümölcs gyümölcstermesztés Házi kert Húsvét Húsvéti programok Karácsony Karácsonyi asztal Karácsonyi díszek kert Kertészet kertfenntartás Környezetgazdálkodás Környezetvédelem Mezőgazdaság Nemesítés, biotechnológia növény Növénytermesztés Növényvédelem NVT, mezõgazdasági támogatások oktatás Paradicsom permetezés Talajművelés Tudomány Ünnep virág virágtermesztés webáruház Zöldség Zöldségtermesztés