Minimál bér

hirdetes

Németországban nem lesz, Ausztriában ezer eurós a minimálbér

HR Portal
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Németországban továbbra sem várható minden ágazatra vonatkozó minimálbér, a koalíciós pártok ugyanis képtelenek megegyezni a tisztességtelenül alacsony bérek elleni fellépésben - cikkezik a Népszabadság.
Minimál bér, Ausztrália, Németország, agrárjog, pályázat támogatás, növénytermesztés, növényvédelem,környezetvédelem, állatovos

Ezen rendszerint a 7,50 eurónál alacsonyabb órabéreket értik, miközben egyes szolgáltató ágazatokban, különösen a kelet-német tartományokban 3-4 eurós órabér is előfordul. Az SPD ezért mindenképpen keresztül szerette volna vinni a minimálbért, ám a CDU/CSU csak az ágazati átlagnál húsz százalékkal kevesebb bér meghatározására volt hajlandó. A szociáldemokraták viszont ebbe nem mentek bele, mondván így a háromeurós éhbér akkor sem lenne erkölcstelen, ha az ágazati átlagot 3,25 eurónál húzzák meg.

A szakszervezetek szintén a 7,50 eurós órabért tartják elfogadható minimumnak, a szolgáltató ágazatokban érdekelt cégek szerint azonban a 3-5 eurós órabér nélkül azonnal csődbe mennének, megszüntetve ezzel a munkahelyeket is.

Minimálbér, csak elviekben

Mindemellett érdemes tudni, hogy a német törvények elvben lehetővé teszik, hogy az egyes ágazatokban bevezessék a kötelező minimálbért, ha a szociális partnerek meg tudnak egymással állapodni. Bár ilyen jelenleg csak az építőiparban létezik, de hamarosan az épülettisztítási és takarítási ágazatban is várható efféle megállapodás.

hirdetes

A minap kialkudott koalíciós kompromisszum 2008 tavaszától lehetővé teszi, hogy amennyiben a munkavállalók és a munkaadók érdekképviseletei között egyes ágazatokban elvi egyetértés születik, a szövetségi munkaügyi miniszter határozhassa meg az ágazatban kötelező minimálbér nagyságát.

Ausztriában némileg jobb a helyzet, hiszen a teljes munkaidőben foglalkoztatottak minimálbére fokozatosan, legkésőbb 2009. január 1-jéig ezer euróra emelkedik, ezt az előírt határidőig valamennyi kollektív szerződésbe bele kell foglalni. Való igaz, a rendelkezésnek inkább csak szimbolikus jelentősége van, hiszen jelenleg mindösszesen 30 ezer személyt érint, ennyien keresnek ugyanis teljes munkaidőben ezer eurónál kevesebbet a kollektív szerződés alá esők közül.

hirdetes

Minimálbér körkép

A minimálbérekben Luxemburg vezeti az európai listát, 1570 euróval, majd Írország és Anglia következik (1403, illetve 1361 euró). Hollandiát (1301) és Franciaországot (1254) nagy szakadék után követi Spanyolország (666 euró), majd Szlovénia (522) és Csehország (288). A magyarországi minimálbér 258 eurónak felel meg, s mögöttünk áll Szlovákia (217), míg a sereghajtó Bulgária 92 euróval - olvasható a Népszabadságban.

Forrás: www.hrportal.hu

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


Tovább a Lexikonhoz

bioritmus

az élő szervezetek életfolyamataiban megnyilvánuló időbeli szakaszosság; lehet napszakos,... Tovább

Csávázó Chinook

Rovarölő csávázó szer őszi káposztarepce csávázására.Hatóanyag: 100 g/l imidakloprid,... Tovább

Tovább a lexikonra