Elárasztanak minket? Két új házatlancsigafaj jelent meg Magyarországon!

Kiszállító és termelő kereső
hirdetes

Két új házatlancsigafaj jelent meg Magyarországon!

Szélesi Ferenc - Főkertész
Új meztelencsigafajok jelentek meg

A feketefejű meztelencsiga könnyen felismerhető jellegzetes sötét fejéről, nyaki részéről, valamint a fejével élesen kontrasztban álló világos, majdnem fehér testszínéről. Először október 3-án észlelték Tatán, azóta már jelezték a faj jelenlétét a Balaton északi partján, és a Tiszántúl északi részén is. Eredetileg a Fekete-tenger partvidékéről származik, de már megjelent Ukrajnában, Litvániában és Németországban is. 

Páll-Gergely Barna elmondta, hogy keveset tudni a két fajról, de valószínű, hogy a többi házatlancsigához hasonlóan növényi részekkel és gombákkal táplálkoznak. A szakirodalom említést tesz arról, hogy mindkét faj kedveli az urbánus területeket, jól alkalmazkodnak az emberek közelségéhez, magas ökológiai toleranciájuk van, és terjedőfélben vannak. Ezen tulajdonságok elegek ahhoz, hogy potenciális inváziós fajjá és kártevővé minősítsék őket – mindkét faj olyan rendszertani családba tartozik, melyek több tagját kertészeti kártevőként tartják számon. 

hirdetes

Litván szakirodalmi adatok szerint a feketefej házatlancsiga kártételének felmérése a kertekben nagyon nehézkes, mivel a kifejlett példányok csak október környékén érik el aktivitásuk csúcsát, ezért a leginkább nyáron aktív kerttulajdonosok nem is nagyon találkozhattak vele – ez viszont jó hír is egyben, mivel ez a faj az év nagy részében valószínűleg nem okoz károkat. 2016-ban egy Citizen Science projekt keretében készült kérdőíves felmérés kiértékelése és a kiskertek szorosabb megfigyelése során az derült ki, hogy a feketefejű meztelencsigák a tökféléket szeretik a leginkább megkóstolni. 

hirdetes

A szakemberek egyelőre még azt sem tudják pontosan, hogy hogyan kerülhetett be a két faj Magyarországra. Valószínűsítik, hogy nem szándékos emberi terjesztés van a dologban, mivel bevett gyakorlat a mezőgazdasági növények határokon át való szállítása – egy növény földlabdájában a házatlancsiga fiatal tagjai és tojásai könnyedén túlélnek egy hosszú utazást. Kíváncsian várjuk a továbbiakat, amint többet megtudunk, jelentkezünk.

Cikkünk a National Geographic.hu írása alapján készült. 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2020-10-14

Használd a természet erejét - Az esővízgyűjtés művészete

Víz hiányában a növényeink illetve gyepünk hamar száradásnak indul, és lehet, hogy mikor eljutnánk oda, hogy orvosoljuk azt már késő. Így folyamatosan kell biztosítanunk a megfelelő mennyiségű vizet növényünk és gyepünk számára.

2020-06-05

Tudtad, hogy a parlament betiltotta az égetést egész Magyarországon?

Avarégetés betiltása, végre valahára betiltották az avarégetést Magyarország egész területén. Cikkünkben elmondjuk, mikortól lesz tilos Magyarországon az avarégetés.

2020-05-26

Amire senki sem gondol – Sokat ártunk a környezetnek a ház körüli gyeppel!

A gyep káros hatásaira szinte senki sem gondol, pedig ha hiszitek, ha nem, rendkívül káros lehet környezetünkre a szépen művelt gyep, erről fogok beszélni most nektek!

2020-10-06

Mi támadta meg a rózsát - A rózsa betegségei és az ellenük való védekezési módok

A rózsa betegségei, a rózsa kártevői, minden, amit tudni kell a rózsa betegségeiről. Nézzük, hogyan védekezhetünk a rózsa betegségei ellen!

2020-09-25

Őszi növényvédelem – A leggyakoribb betegségek és az ellenük való védekezés

Őszi növényvédelem, nézzük, melyek a leggyakoribb betegségek ősszel és hogyan védekezhetünk az őszi növénybetegségek ellen. Ezek a gyakori őszi növénybetegségek.

2020-09-25

A ciklámen betegségei, a ciklámen növényvédelme

A szobacikláment sajnos többféle betegség és kártevő is megtámadhatja. Íme néhány tudnivaló ezekről. Nézzük, mely betegségek és kártevők támadhatják meg a cikláment.

2020-10-18

6 fűszernövény, ami még a fagyos hónapokban is termeszthető!

Hat fűszernövényt mutatok most be nektek, mindegyik alkalmas arra, hogy még a hidegebb időben is sikeresen termesszük, ismerkedjetek meg ezekkel a fűszerekkel!

2020-02-27

Megszűnik a kiskerti gyomirtás? – Betiltják a glifozátot!

Betiltják a glifozátot, hamarosan nem lehet használni a kiskertekben. Nézzük, miért döntöttek úgy, hogy kivonják a forgalomból a glifozátot, a legismertebb gyomirtót.

További cikkek ebben a témában
hirdetes


65/2006. (IX. 11.) FVM rendelet

a kedvezõ gabonatermésbõl származó elõnyök kihasználása érdekében az agrártermelõk... Tovább

14/2007. (III. 1.) FVM rendelet

a 2004. évi nemzeti hatáskörben nyújtott agrár- és vidékfejlesztési támogatások... Tovább

Tovább a lexikonra
Környezetgazdálkodás Környezetvédelem Növényvédelem