Elárasztanak minket? Két új házatlancsigafaj jelent meg Magyarországon!

Két új házatlancsigafaj jelent meg Magyarországon!

Szélesi Ferenc - Főkertész, ZH, NA
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Új meztelencsigafajok jelentek meg

A feketefejű meztelencsiga könnyen felismerhető jellegzetes sötét fejéről, nyaki részéről, valamint a fejével élesen kontrasztban álló világos, majdnem fehér testszínéről. Először október 3-án észlelték Tatán, azóta már jelezték a faj jelenlétét a Balaton északi partján, és a Tiszántúl északi részén is. Eredetileg a Fekete-tenger partvidékéről származik, de már megjelent Ukrajnában, Litvániában és Németországban is. 

Páll-Gergely Barna elmondta, hogy keveset tudni a két fajról, de valószínű, hogy a többi házatlancsigához hasonlóan növényi részekkel és gombákkal táplálkoznak. A szakirodalom említést tesz arról, hogy mindkét faj kedveli az urbánus területeket, jól alkalmazkodnak az emberek közelségéhez, magas ökológiai toleranciájuk van, és terjedőfélben vannak. Ezen tulajdonságok elegek ahhoz, hogy potenciális inváziós fajjá és kártevővé minősítsék őket – mindkét faj olyan rendszertani családba tartozik, melyek több tagját kertészeti kártevőként tartják számon. 

Litván szakirodalmi adatok szerint a feketefej házatlancsiga kártételének felmérése a kertekben nagyon nehézkes, mivel a kifejlett példányok csak október környékén érik el aktivitásuk csúcsát, ezért a leginkább nyáron aktív kerttulajdonosok nem is nagyon találkozhattak vele – ez viszont jó hír is egyben, mivel ez a faj az év nagy részében valószínűleg nem okoz károkat. 2016-ban egy Citizen Science projekt keretében készült kérdőíves felmérés kiértékelése és a kiskertek szorosabb megfigyelése során az derült ki, hogy a feketefejű meztelencsigák a tökféléket szeretik a leginkább megkóstolni. 

A szakemberek egyelőre még azt sem tudják pontosan, hogy hogyan kerülhetett be a két faj Magyarországra. Valószínűsítik, hogy nem szándékos emberi terjesztés van a dologban, mivel bevett gyakorlat a mezőgazdasági növények határokon át való szállítása – egy növény földlabdájában a házatlancsiga fiatal tagjai és tojásai könnyedén túlélnek egy hosszú utazást. Kíváncsian várjuk a továbbiakat, amint többet megtudunk, jelentkezünk.

Cikkünk a National Geographic.hu írása alapján készült. 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-01-18

Mikor kezdjük el a gyümölcsfák lemosó permetezését?

A gyümölcsfák lemosó permetezése a tél végén egy fontos feladat, ezért összegyűjtöttük nektek, mik a lépései ennek a tél végi tevékenységnek!

2024-03-15

Ritka kék virágot találtak a Bükkben, mindenki a csodájára jár

Hihetetlen felfedezés a Bükkben! Egy kiránduló ritka kék leánykökörcsinre bukkant az erdőben, ami eltér a megszokottól, szerencsére kép is készült a növényről!

2024-03-05

Elfagyhatnak a kibújt tulipánok, ha fagy jön?

Sajnos kárt tehet a nárciszokban, jácintokban, tulipánokban a fagy, de vannak praktikák, amikkel könnyedén védekezhetsz ellene. Mutatjuk a kertész tippjeit!

2024-03-27

Így szaporíthatod a leandert akár egyetlen ágról is

Tudtad, hogy a csodaszép mediterrán eredetű leandert egyetlen kis ágacska segítségével is könnyedén szaporíthatod? Részletes útmutatóhoz kattints!

2024-03-19

5 tipp a kora tavaszi vetések sikeréhez

A kora tavaszi vetés tartogat veszélyeket, de vannak tippek, melyek segítségével legyőzhetjük ezeket: most 5 tippet mutatunk a sikeres, kora tavasziv etéshez!

2024-01-29

Így védd meg növényeidet a februári hőingadozással szemben

Ha eljön a február, akkor érdemes figyelnünk ilyenkor a kertben a hőingadozásokra, hiszen ezek károsíthatják növényeinket, kövesd ezeket a tippeket!

2024-02-13

Csirkék, tyúkok nagy kedvence ez a csodálatos virág – Ültess kerti sarkantyúkát!

A kerti sarkantyúka egy csodaszép növény, ami feldobaja a kerteket, na meg a csirkeólakat. Mutatjuk hogyan ültesd el, és etesd vele a csirkéket, tyúkokat.

2024-03-25

5 millió Forintos bírságot is kaphat, aki nem írtja ki a parlagfüvet 2024-ben

5 milliós bírság is ütheti a parlagfüves telkek tulajdonosait! Ismerd meg a 2024-es bírságokat, és azt, hogyan védekezhetsz hatékonyan a parlagfű ellen a telkeden!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

lefejő tehenészet

régen azoknak a tehenészeteknek az elnevezése volt, ahol tenyésztés és szaporítás nem folyt,... Tovább

Gombaölo Quadris Max

Strobilurin és folpet típusú hatóanyagok új kombinációja a biztosabb hatás... Tovább

Tovább a lexikonra
Környezetgazdálkodás Környezetvédelem Növényvédelem