Elárasztanak minket? Két új házatlancsigafaj jelent meg Magyarországon!

hirdetes

Két új házatlancsigafaj jelent meg Magyarországon!

Szélesi Ferenc - Főkertész, ZH
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Új meztelencsigafajok jelentek meg

A feketefejű meztelencsiga könnyen felismerhető jellegzetes sötét fejéről, nyaki részéről, valamint a fejével élesen kontrasztban álló világos, majdnem fehér testszínéről. Először október 3-án észlelték Tatán, azóta már jelezték a faj jelenlétét a Balaton északi partján, és a Tiszántúl északi részén is. Eredetileg a Fekete-tenger partvidékéről származik, de már megjelent Ukrajnában, Litvániában és Németországban is. 

Páll-Gergely Barna elmondta, hogy keveset tudni a két fajról, de valószínű, hogy a többi házatlancsigához hasonlóan növényi részekkel és gombákkal táplálkoznak. A szakirodalom említést tesz arról, hogy mindkét faj kedveli az urbánus területeket, jól alkalmazkodnak az emberek közelségéhez, magas ökológiai toleranciájuk van, és terjedőfélben vannak. Ezen tulajdonságok elegek ahhoz, hogy potenciális inváziós fajjá és kártevővé minősítsék őket – mindkét faj olyan rendszertani családba tartozik, melyek több tagját kertészeti kártevőként tartják számon. 

hirdetes

Litván szakirodalmi adatok szerint a feketefej házatlancsiga kártételének felmérése a kertekben nagyon nehézkes, mivel a kifejlett példányok csak október környékén érik el aktivitásuk csúcsát, ezért a leginkább nyáron aktív kerttulajdonosok nem is nagyon találkozhattak vele – ez viszont jó hír is egyben, mivel ez a faj az év nagy részében valószínűleg nem okoz károkat. 2016-ban egy Citizen Science projekt keretében készült kérdőíves felmérés kiértékelése és a kiskertek szorosabb megfigyelése során az derült ki, hogy a feketefejű meztelencsigák a tökféléket szeretik a leginkább megkóstolni. 

hirdetes

A szakemberek egyelőre még azt sem tudják pontosan, hogy hogyan kerülhetett be a két faj Magyarországra. Valószínűsítik, hogy nem szándékos emberi terjesztés van a dologban, mivel bevett gyakorlat a mezőgazdasági növények határokon át való szállítása – egy növény földlabdájában a házatlancsiga fiatal tagjai és tojásai könnyedén túlélnek egy hosszú utazást. Kíváncsian várjuk a továbbiakat, amint többet megtudunk, jelentkezünk.

Cikkünk a National Geographic.hu írása alapján készült. 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-11-25

Így illatosíthatod otthonodat egyszerűen a fenyő tűleveleinek kifőzésével

Ha meg akarod tölteni otthonodat a fenyő gazdag illatával, egyszerűen forralj fenyőtűt vízben a tűzhely tetején. Mutatjuk hogyan! nemcsak ünnepi illat!

2022-12-24

2023-as trendek a kertészetben: ezekre összpontosítsunk!

2023-ban a kertészeti trendek is sokkal személyesebbek lesznek: a befelé figyelés és az öngondoskodás még fontosabbá válik: de hogy ez fog kinézni a kertészkedés szempontjából? A cikkben kiderül!

2022-11-29

Legyünk zöldebbek!- 5 egyszerű tipp egy fenntartható konferencia megrendezéséhez

Hogyan lehet egy rendezvény környezetbarát? Olyan tippeket hoztunk –főleg céges számára-, amik segítenek fenntarthatóbbá tennie egy nagyszabású konferenciát!

2022-12-29

Figyelem: módosulnak a gazdaságátadás és a földszerzés szabályai

Törvénymódosítás szab határt az osztatlan közös tulajdonban álló területek öröklés miatti további aprózódásának elkerülése céljából. Mutatjuk a részleteket!

2022-09-13

5 egyszerű trükk, ami segíthet életben tartani a benti növényeket

Vásároltál egy csodaszép növényt, locsoltad, gondoztad, ennek ellenére elkezdett haldokolni? Van néhány trükkünk, amit bevethetsz a növény életben tartására!

2022-08-27

A gumórothadás fajtái, okai, és minden, amit róluk tudni érdemes

A gumórothadás betegségei a termésveszteség fő okai, különösen a burgonyát, de a sárgarépát és más gumós zöldségeket, és még a virágokat is érinthetik.

2023-01-23

A leggyakoribb növénybetegség – Mi okozza a gyökérrothadást?

A gyökérrothadás egy nagyon veszélyes és gyakori betegség, egy olyan fertőzés, ami szó szerint az alapoktól elpusztíthatja a növényt. Hogyan előzheted meg?

2022-11-18

Így végezz talajtesztet befőttesüveggel- a hatékony, gyors, és olcsó megoldás

Ehhez a módszerhez semmi másra nem lesz szükséged, mint egy befőttesüvegre. Mr mutatjuk is hogyan végezd el a talajtesztet, és elemezd az eredményeket!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

hőszabályozás (termoreguláció)

azoknak az életfolyamatoknak az összessége, amelyek az állandó testhőmérsékletű állatok... Tovább

árapasztó

olyan vízépítési létesítmény, amelynek segítségével az árvízi károk a víz... Tovább

Tovább a lexikonra
Környezetgazdálkodás Környezetvédelem Növényvédelem