notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Uborka termesztése – Az uborka nevelése, az uborka gondozása, az uborka termesztése

hirdetes

Rekord mennyiségű uborka termesztése – Szakértői tippek/trükkök!

Bohács Ádám - Kertépítő technikus
Az uborka termesztése – Tudnivalók mindenkinek

Az uborka termesztése – Az uborka palántázása

Az uborka termesztését az uborka palántázásával érdemes elkezdenünk – ezt pedig már márciusban el kell kezdenünk. Az uborka palántázáshoz használjunk tőzegcserepet, mivel az uborka gyökérzete nagyon érzékeny és könnyedén sérül – Ha viszont tőzegcserepet használunk, akkor nem kell bolygatni a gyökereket, az ültetőedénnyel együtt ültethetjük a földbe. Ha mégis műanyagcserép mellett döntünk, akkor vágjuk le a földlabdáról óvatosan a cserepet, mielőtt a palánta bekerül a földbe. A fagyok elmúltával az uborkapalánták már ki is kerülhetnek szabadföldbe (5-6 hetes korukban jön el ez az idő). 

Az uborka termesztése – Az uborka szabadföldi nevelése

Ha szabadföldi nevelés mellett döntünk, akkor április közepén-végén kell elvetnünk a magokat, ilyenkor már nagy valószínűséggel nem kell számítanunk éjszakai fagyokra sem. Ekkor a saláta-, és konzervuborka fajták magjait kell elvetnünk, legkésőbb július közepéig folyamatosan lehet vetni a többi típust is. 

hirdetes

Az uborka termesztése – Az uborka ültetése

Tudni kell az uborkáról, hogy tér-, fény-, valamint tápanyagigényes, ezért egy lyukba ne ültessünk két-három magnál többet, azt pedig körülbelül öt centiméter mélyre temessük. Fontos tudni azt is, hogy még akkor is, ha az összes mag kikel, csak egy növényt hagyjunk meg egy lyukban! 

hirdetes

Az uborka termesztése – Az uborka igényei

Mint említettem, az uborka fényigényes, éppen ezért válasszunk számára napos, ugyanakkor szélvédett helyet. Soha ne ültessük ki túl korán, mert károsodhat – már a 11-13 Celsius fok is végzetes lehet. Az uborkát többször öntözzük, kisebb adagokban, a legjobb, ha csepegtető öntözést alkalmazunk. Mulcs bevetésével csökkenthetjük a gyomosodást, és a betegségek terjedését is megakadályozhatjuk. 

Az uborka termesztése – Az uborka gondozása

Az uborka sekélyen gyökeresedik, éppen ezért óvatosan kell elvégezünk a gyomlálást, kapálást. Támrendszer építéséről mindenképpen gondoskodjunk, mivel az uborkatermesztés sokkal hatékonyabb lesz. A támrendszer abban is segít, hogy az uborka több fényt kapjon, jobban átjárja a növényt a levegő, és a kórokozók támadása csökkenjen. 

Az uborka termesztése – Tippek/trükkök

Ne ültessük az uborkát burgonya, retek, fűszerpaprika mellé, sokkal jobb választás szomszédnak a bab, a borsó, a zeller, a saláta, a kukorica, a cékla, a kapor, vagy a hagyma. Érdemes néha visszacsipkedni a főhajtásokat, ebben az esetben több termésünk lesz. A locsolásra érdemes még odafigyelni, használjunk inkább langyos esővizet, a hideg vizet pedig mindenképpen kerüljük, mivel ez az uborka keseredését okozhatja. 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
224 251
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
2 730 097

fektetéses trágyázás (esztenázás, kosarazás)

a legelőkön régebben szokásos tápanyagpótlási eljárás. Lényege, hogy a delelőhelyeket... Tovább

Bonyhádi Földhivatal

Földhivatal Földhivatal Cím: Bonyhád Perczel u. 23. Magyarország Telefon: +36-451-555 Tovább

Tovább a lexikonra
Zöldség