Uborka termesztése – Az uborka nevelése, az uborka gondozása, az uborka termesztése

Rekord mennyiségű uborka termesztése – Szakértői tippek/trükkök!

Szélesi Ferenc, NA
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Tudtad, hogy az uborka a leggyakrabban permetezett zöldség? Én éppen ezért nem veszek uborkát már nagyon régóta, inkább saját kézzel termesztek – így tudom, mikor és mivel kezeltem a növényt (jobb esetben soha semmivel), ráadásul a saját kertben termett zöldségnek nincsen párja. Nézzük, mi szükséges ahhoz, hogy saját uborkátok legyen! 

Az uborka termesztése – Tudnivalók mindenkinek

Az uborka termesztése – Ismerjük meg az uborkát! 

Az uborka (Cucumis sativus) a tökvirágúak rendjébe, a tökfélék családjába tartozó növényfaj, számtalan nemesített változata létezik. Az uborka termése sok ásványi anyagot (káliumot, foszfort, nátriumot, magnéziumot és vasat) tartalmaz, lédús, kiváló szomjoltó, kalóriatartalma pedig nagyon alacsony (10 kcal 100 grammban). Az uborkában megtalálható számos vitamin (a B-csoport összes vitaminja, valamint A-, C-, és E-vitamin. 

Az uborka termesztése – Az uborka jótékony hatásai! 

Érdemes éhgyomorra uborkalevet fogyasztani, mivel ennek étvágyjavító, valamint tisztító hatása van. Puhításra lemosó vagy maszk formájában használják a bőrgyógyászatban, segít a pirosodás, a viszketés, illetve a hámlás gyógyításában. Az uborka kedvező hatást gyakorol a gyomor működésére, nagy káliumtartalmának köszönhetően kiváló vízhajtó hatással bír.

Az uborka levét használják reumatikus fájdalmak ellen, de az uborkakrém többek között fiatalító hatású, és üdébbé teszi a bőrt. Az uborkát fogyasztjuk nyersen, salátaként, vagy dunsztolva téli savanyúságként. Víztartalma magas, elérheti a 97 százalékot is, régen szomjoltónak használták, akkoriban még sokkal keserűbb volt, ezen csak hosszas nemesítés segített. 

Az uborka termesztése – Egy kis történelem

Az uborkát már az ókori görögök és rómaiak is szerették, termesztéséhez a császári kertekben szekérre ültetett ágyásokat használtak (ezek voltak a melegházak elődjei), hol napra gurították, hol pedig mély gödrökbe, ahol csillámpalával fedték. Európában hivatalos említést először a IX. században találunk róla, ekkor rendelte el Nagy Károly, hogy birtokain uborkát termesszenek.

Az Újvilágba Kolumbusz Kristóf vitte át, Magyarországon pedig a XIII. században jelet meg először, a főúri és a kolostorkertekből került át később a paraszti termesztésbe. Manapság Nagykőrös és Kecskemét környéke a legfontosabb termőtáj, ezeken a területeken fontos jövedelmi forrást jelentett, és jelent ma is. Most pedig nézzük, mit kell tudni az uborka termesztéséről, a következő oldalon folytatom, tartsatok velem továbbra is! 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Békés Megyei Földhivatal

Földhivatal Földhivatal Cím: Békéscsaba József Attila u. 2-4. 5600 Magyarország Tovább

értékcsökkenés

az állóeszközök elhasználódásának, műszaki avulásának és szerkezeti kopásának... Tovább

Tovább a lexikonra
Zöldség