Az uborkát viszonylag könnyű magról termeszteni és sok fajta közül lehet választani. Ha te is uborkatermesztésbe fogsz akkor jó, ha tudod ezeket a szakaszokat!

Jó, ha tudod: az uborka növekedésének 5 szakasza

NA
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

A legtöbb uborkafajta 50-70 napon belül készen áll a betakarításra attól a naptól számítva, amikor magról ültetted. Ha egynél több fajtát választasz különböző betakarítási időpontokkal, akkor hosszabb szezonon át élvezheted őket. A legtöbben egy kis földkupacba vagy edénybe ültetik az uborkát. A szárnak elegendő hely kell a terjedéshez. Kerítés vagy rács mellett is nevelheted őket, és hagyd, hogy a száruk függőlegesen másszon fel: ez a legjobban működik kisebb fajtákkal, mint például a 'Regal', 'Sweet Success', 'Ashley', 'Spacemaster' és 'Gherkins'. Bármelyik fajta termesztése mellett döntesz, tekintsd meg termesztési útmutatónkat az öntözéssel, a talajjal, a műtrágyázással, valamint a kártevők és betegségek azonosításával kapcsolatos tippekért.

Uborka szakaszai

Első szakasz: palánták jelennek meg

Ha az uborka magjai megfelelően csíráztak, három-tíz napon belül látni fogja a palántákat. A talaj áttörése után egy-két napon belül apró levelek kezdenek képződni. Ha a palántáid körülbelül négy centiméter magasak és a növények túl közel állnak egymáshoz, ritkítsd meg a palántákat, és ültesd újra távolabb egymástól.

Második szakasz: A levelek és a szárak nagyobbak lesznek

Néhány héten belül a növényeid nagyobbak lesznek, és több szár képződik. A levelek nagyobbak lesznek, és felveszik jellegzetes formájukat fogazott élekkel. Ilyenkor előfordulhat, hogy az uborka szárai kanyarogni kezdenek az ültetési helyük körül. Segíthetsz nekik, ha óvatosan helyezed el a szárakat egy rács mellé, így a növény megragadja azt, és tovább nő felfelé. Ebben a szakaszban a gyökerek közelében történő öntözés jobb, mint felülről tenni azt.

Harmadik szakasz: Rügyezni kezdenek a virágok

Attól függően, hogy milyen uborkát termesztünk, néhány héttel később hímivarú virágok lesznek, majd nőivarúak, és ezekhez beporzókra van szükség a terméshez. Vagy lehetnek önbeporzó növények is, amelyeket manapság sokkal gyakrabban termesztenek.
Akárhogy is, amint megjelennek az élénksárga virágok, tudod, hogy az uborka sem maradhat le. Ez az a növekedési szakasz, amikor érdemes egy kis műtrágyát használni, hogy a növény folyamatosan növekedjen. Az uborkához műtrágya ajánlott a méret növelésére.

Negyedik szakasz: Apró uborkaforma

Valószínűleg ez az uborka növekedésének legizgalmasabb szakasza. Amint a virágok kinyílnak, szinte azonnal megjelenik az apró uborka. Az apró uborkák hamarosan elég nagyra nőnek a betakarításhoz és az élvezethez.
Ebben a növekedési szakaszban nagyon fontos a rendszeres öntözés. Legyél óvatos az öntözéskor, különösen, ha az időjárás nagyon meleg és száraz. A talajnak nedvesnek, de nem vizesnek kell lennie. Meleg időben naponta egyszer öntözz, de egyébként minden második nap megfelelő erre. Az uborka ebben a szakaszban gyorsan nő, és néhány napon belül készen állhat a betakarításra.

Ötödik szakasz: Az érett uborka készen áll a betakarításra

Elérkezett a nap, amikor az uborkád készen áll a betakarításra. Ez általában nyolc-tíz napon belül történik azután, hogy az apró zöldségek először kibújnak a virágból; mélyen zamatos zöld árnyalatúak, és érezni lehet friss lédússágukat.
Nézd meg az adott fajtára vonatkozó információkat, hogy megtudd, mekkorának kell lennie amikor már teljesen érett. Ne szüreteld be az uborkát egyszerre, hacsak nem használod fel, és ne feledd, hogy a növényen lévő uborka kissé eltérő időpontokban érheti el az érettséget. Ne hagyja őket túl sokáig a száron: ha túl nagyra nő túlságosan vizes íze lesz és veszít ropogósságából. 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

szövettani vizsgáló módszerek

Élő v. elhalt szövetek tanulmányozására szolgáló eljárársok. Legegyszerűbb az élő... Tovább

106/2008. (VIII. 22.) FVM rendelet

Bizonyos élelmiszerek aflatoxinnal való szennyezõdésének kockázata miatti különleges... Tovább

Tovább a lexikonra
Zöldség Zöldségtermesztés