Mennyit kell öntözni az uborkákat? Hogyan kell öntözni az uborkákat?

hirdetes

Mennyit kell öntözni az uborkákat?

VN
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Az uborka egy sokoldalú, egészséges, népszerű zöldség, aminek minden kertben ott a helye. Ha azonban még csak most ismerkedsz az uborkák termesztésével, akkor jó, ha tudod, hogy mekkora vízmennyiségre van szükségük palántáidnak. Íme minden fontos tudnivaló!

Tanácsok uborka öntözéséhez

Mennyit kell öntözni az uborkákat naponta?

Az uborkapalántáknak átlagosan 2,5 cm vizet igényelnek heti szinten, de a virágzásuk során ennek a kétszeresére is szükségük lehet.

Az optimális növekedés érdekében az uborkákat egy fix menetrend szerint ajánlott öntözni, hogy a talaj folyamatosan nyirkos maradjon alattuk – rendkívül „szomjas” növények. A rendszertelen öntözés hamar problémákat okoz majd.

Tavasszal heti 2-3 öntözésre ajánlott elosztani a 2,5 cm vizet. A virágzási időszakban már heti 4-6 alkalommal locsold palántáidat.

Hogyan kell öntözni az uborkákat?

Az uborkákat csepegtető öntözőrendszerrel érdemes locsolni. Ha ezt a módszert választod, akkor használj annyi vizet, amennyivel pont nyirkosan tarthatod a talajt palántáid alatt.

Ha szórófejes slagot használsz, akkor tartsd azt néhány centire a palánták tövétől, miközben locsolod őket, és ügyelj rá, hogy mindig rendszeresen végezd ezeket az öntözéseket. Amikor a víz elkezd összegyűlni a talajon, akkor hagyd abba a locsolást.
Figyelj oda arra is, hogy a víz ne kerüljön a palánták leveleire, mert így azok elszíneződhetnek, és a betegségekre is fogékonyabbak lehetnek.

hirdetes

Vizes vagy száraz talaj kedvez jobban az uborkáknak?

Az uborkák nyirkos talajban érzik jól magukat, ami se nem túl nedves, se nem túl száraz. Nagyon fontos tehát, hogy a talaj maradjon egységesen nyirkos palántáid alatt.
Ha biztosra szeretnél menni, akkor fektess be egy talajnedvesség mérőbe, amivel rendszeresen ellenőrizheted, hogy milyen gyorsan szárad ki a talaj kertedben, és ez alapján, hogy milyen gyakran kell majd öntöznöd uborkáidat (vagy más palántáidat).

Túl lehet öntözni az uborkákat?

Habár szomjas növények, az uborkákat nagyon könnyű túlöntözni. A túlöntözés károsíthatja az uborkák sejtjeit, aminek hatására szerkezetük elgyengül és elveszítik merevségüket. Ezen kívül a túlöntözött uborkapalánták levelei elsárgulhatnak, lehullhatnak, illetve gombás betegségek támadhatják meg őket. Az uborkákat nem ajánlott mélyen öntözni.

A megfelelő talajösszetétel sokat segít a túlöntözés megelőzésében. A tápanyagokban gazdag, jó vízelvezetésű talaj a legjobb választás az uborkák alá. Ez segít, hogy a víz ne maradjon sokáig a gyökerek körül. Egy másik megoldás emelt ágyásba ültetni az uborkákat, ahol a talajba komposztot is keversz.

hirdetes

Honnan lehet tudni, hogy az uborkáknak vízre van szükségük?

A hervadozó, lekonyuló palánták, illetve a sárguló vagy lehulló levelek mind azt jelenthetik, hogy uborkáid nem jutnak elengedő vízhez. Érdemes rendszeresen ellenőrizni a talaj víztartalmát palántáid körül. A legjobb, ha mérőeszközt használsz ehhez, de akár az ujjaddal is „lemérheted”, hogy elég vizes-e a talaj: ha a felső 2,5 centi száraz, akkor öntöznöd kell.

Az uborkák nagy része víz – ennek köszönhetik jellegzetes ízüket és (meglepő módon) ropogós textúrájukat is. Ha nem jutnak elegendő vízhez, akkor a termések íze kesernyés lesz, és kevesebb tápanyagot is termelnek majd.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-05-30

5 kerti tevékenység, amit a gyerekre bízhatsz, és mindketten jól jártok vele

Tanítsd meg a gyerekednek a kertészkedés egy-két trükkjét, ő is élvezni fogja, hogy csinálhat valamit a nyári szünetben, és neked is több időd jut pihenni!

2023-05-30

Így spórolj a kertben: 6 tipp, hogy olcsóbb legyen a kertészkedés

Valóban drága lenne kertészkedni, növényeket ültetni, gondozni, nevelni? Mutatunk néhány okos tanácsot, amivel könnyedén spórolhatsz a kertészkedés során!

2023-05-27

Ismerd meg a kerti Holdviolát – Nem csak a neve miatt olyan különleges

A holdviola (Lunaria annua), más néven ezüstvirág vagy pénzvirág, egy varázslatos növény, amely különleges és megkapó szépséggel bír. Ismerd meg közelebbről!

2023-05-27

Ezek a zöldségek árnyékban is tökéletesen termeszthetőek

A legtöbb zöldség termesztéséhez sok napsütés kell, de mit tegyünk akkor, ha árnyékos a kertünk? Nem kell félni, vannak zöldségek, amik szeretik az árnyékot!

2023-06-05

Tudományosan bizonyított: ez az 5 zöldség csökkenti a fogszuvasodás kockázatát

Szakemberek állítják, hogy bizonyos ételek fogyasztása csökkenti a fogszuvasodás kockázatát, listájukon több friss zöldség is szerepel, mutatjuk melyek!

2023-05-31

Az 5 legszebb Dália fajta – Ha igazi különlegességet szeretnél a kertedbe

Ha érdekelnek a dáliák és szeretnéd megismerni az öt legszebb fajtájukat, akkor olvasd tovább ezt a cikket. Összegyűjtöttük az öt legszebb dáliafajtát!

2023-06-02

Ezzel az egyszerű trükkel sokáig szép marad az esküvői virág

A virágok egész nap és éjszaka frissen tartása nem lehetetlen küldetés, csupán ismerni kell a trükköt, amivel sokáig szép marad a vágott virág az esküvőkön!

2023-06-02

A zsálya pozitív hatásai, nem is hinnéd mennyi mindenre jó

A zsálya sokoldalú, egyedülálló tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek számos egészségügyi előnnyel járnak. Mutatjuk is a zsálya pozitív hatásait az egészségre!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

diatézis (diathesis)

a hibás alkaton alapuló egyes betegségekre való nagyfokú hajlam. (betegség) Tovább

Rétsági Földhivatal

Földhivatal Földhivatal Cím: Rétság Rákóczi út 20.; Pf. 15. 2651 Magyarország Telefon:... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Zöldség Zöldségtermesztés