Mennyit kell öntözni az uborkákat? Hogyan kell öntözni az uborkákat?

Mennyit kell öntözni az uborkákat?

VN
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Az uborka egy sokoldalú, egészséges, népszerű zöldség, aminek minden kertben ott a helye. Ha azonban még csak most ismerkedsz az uborkák termesztésével, akkor jó, ha tudod, hogy mekkora vízmennyiségre van szükségük palántáidnak. Íme minden fontos tudnivaló!

Tanácsok uborka öntözéséhez

Mennyit kell öntözni az uborkákat naponta?

Az uborkapalántáknak átlagosan 2,5 cm vizet igényelnek heti szinten, de a virágzásuk során ennek a kétszeresére is szükségük lehet.

Az optimális növekedés érdekében az uborkákat egy fix menetrend szerint ajánlott öntözni, hogy a talaj folyamatosan nyirkos maradjon alattuk – rendkívül „szomjas” növények. A rendszertelen öntözés hamar problémákat okoz majd.

Tavasszal heti 2-3 öntözésre ajánlott elosztani a 2,5 cm vizet. A virágzási időszakban már heti 4-6 alkalommal locsold palántáidat.

Hogyan kell öntözni az uborkákat?

Az uborkákat csepegtető öntözőrendszerrel érdemes locsolni. Ha ezt a módszert választod, akkor használj annyi vizet, amennyivel pont nyirkosan tarthatod a talajt palántáid alatt.

Ha szórófejes slagot használsz, akkor tartsd azt néhány centire a palánták tövétől, miközben locsolod őket, és ügyelj rá, hogy mindig rendszeresen végezd ezeket az öntözéseket. Amikor a víz elkezd összegyűlni a talajon, akkor hagyd abba a locsolást.
Figyelj oda arra is, hogy a víz ne kerüljön a palánták leveleire, mert így azok elszíneződhetnek, és a betegségekre is fogékonyabbak lehetnek.

Vizes vagy száraz talaj kedvez jobban az uborkáknak?

Az uborkák nyirkos talajban érzik jól magukat, ami se nem túl nedves, se nem túl száraz. Nagyon fontos tehát, hogy a talaj maradjon egységesen nyirkos palántáid alatt.
Ha biztosra szeretnél menni, akkor fektess be egy talajnedvesség mérőbe, amivel rendszeresen ellenőrizheted, hogy milyen gyorsan szárad ki a talaj kertedben, és ez alapján, hogy milyen gyakran kell majd öntöznöd uborkáidat (vagy más palántáidat).

Túl lehet öntözni az uborkákat?

Habár szomjas növények, az uborkákat nagyon könnyű túlöntözni. A túlöntözés károsíthatja az uborkák sejtjeit, aminek hatására szerkezetük elgyengül és elveszítik merevségüket. Ezen kívül a túlöntözött uborkapalánták levelei elsárgulhatnak, lehullhatnak, illetve gombás betegségek támadhatják meg őket. Az uborkákat nem ajánlott mélyen öntözni.

A megfelelő talajösszetétel sokat segít a túlöntözés megelőzésében. A tápanyagokban gazdag, jó vízelvezetésű talaj a legjobb választás az uborkák alá. Ez segít, hogy a víz ne maradjon sokáig a gyökerek körül. Egy másik megoldás emelt ágyásba ültetni az uborkákat, ahol a talajba komposztot is keversz.

Honnan lehet tudni, hogy az uborkáknak vízre van szükségük?

A hervadozó, lekonyuló palánták, illetve a sárguló vagy lehulló levelek mind azt jelenthetik, hogy uborkáid nem jutnak elengedő vízhez. Érdemes rendszeresen ellenőrizni a talaj víztartalmát palántáid körül. A legjobb, ha mérőeszközt használsz ehhez, de akár az ujjaddal is „lemérheted”, hogy elég vizes-e a talaj: ha a felső 2,5 centi száraz, akkor öntöznöd kell.

Az uborkák nagy része víz – ennek köszönhetik jellegzetes ízüket és (meglepő módon) ropogós textúrájukat is. Ha nem jutnak elegendő vízhez, akkor a termések íze kesernyés lesz, és kevesebb tápanyagot is termelnek majd.
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-05-17

Amiért az egész veteményes kert hálás lesz: Így ültess kerti büdöskét

A kerti büdöske (Tagetes) ültetése egyszerű és kiváló választás mind a díszkertek, mind a veteményesek számára. Mutatjuk miért, és hogyan ültess büdőskét!

2024-05-16

Uborka tápoldatozás a nagymama titkos receptjével

Így tápoldatozzunk uborkát sikeresen, a nagymamám titkos uborka tápoldat receptjével. Ez a trükk garantáltan be fog válni neked is és gyönyörű uborkáid lesznek!

2024-05-16

Spárgaszezon: mindent, amit tudnod kell a termesztéséről

Spárga termesztése lépésről lépésre. Eljött a spárgaszezon ideje! Ezért most egy cikkben összefoglaltunk mindent, amit a spárga termesztéséről tudnod kell!

2024-05-15

Ez az 5 legfinomabb paradicsom – még elültetheted a hónapban

Szeretnél a nyáron zamatos paradicsomokat szüretelni? Ezek a legfinomabb paradicsomfajták, amikért az olaszok is oda meg vissza vannak. Így ültesd el őket!

2024-05-16

Itt a spárgaszezon: Ezek a LEGFINOMABB spárgás ételek

Annyira vártuk és végre eljött: itt a spárgaszezon és vele együtt érkeznek az isteni spárgás ételek is, nekünk ezek a kedvenceink, készíts te is spárgás ételt!

2024-05-16

Élesztős trükk a szuper palántákhoz: dobd fel a növényeidet ezzel a titkos hozzávalóval!

Dobd fel növényeidet egy titkos hozzávalóval! Az imént egy ilyen trükköt sikerült nekünk is megtudnunk: mutatjuk az élesztős tippet a szuper palántákhoz!

2024-05-17

Itt az idő: kötözd le a szőlőt, hogy bőséges termésed legyen az idén!

Közeledik a nyár, így itt az idő a szőlő lekötözésére. Megmutatjuk a legfontosabb lépéseket, amivel elérheted, hogy idén neked is bőséges termésed legyen!

2024-05-16

5 különleges májusi virág, aminek illatától még a szomszéd is megrészegül

Fedezzük fel együtt a legkülönlegesebb és legjobb illatú májusi virágokat, melyeknek illata valóban részegítő tud lenni, hiszen annyira kellemesek és finomak!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

laboratóriumi vizsgálat

feladata a takarmányozásban a takarmányok kém., mikrobiol. vizsgálata. A takarmányok kém.... Tovább

áru

az áru értékének pénzbeni megjelenése, az a pénzmennyiség, amelyet egy termék v.... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Zöldség Zöldségtermesztés