Így fagyaszd le az uborkákat- a tartósítás új trükkje az uborkák lefagyasztása

hirdetes

Így fagyaszd le az uborkákat

VN

Az uborkák lefagyasztása lehetővé teszi, hogy hosszú ideig megőrizd terméseid frissességét. Az uborkák akár hónapokon át is tárolhatók egy fagyasztóban, viszont nem mindegy, hogy hogyan készíted fel őket a „hibernációra”. Íme minden, amit az uborkák lefagyasztásáról tudnod érdemes.

Uborkák lefagyasztásának módszere

Le lehet fagyasztani egy egész uborkát?

Habár senki sem tilthatja meg, hogy egy egész uborkát helyezz a fagyasztóba, a termések textúrája így sokkal puhább és vizenyős lesz, mint a friss uborkáké. Ezt úgy lehet elkerülni, hogy előtte felszeleteled őket.
Ha muszáj vagy egészben lefagyasztani uborkáidat, akkor a felolvasztás után továbbra is kiválóan alkalmasak lesznek turmixokba, különféle gyümölcsökkel és zöldségekkel párosítva.

Meddig lehet fagyasztóban tárolni az uborkákat?

Az uborkák 6-9 hónapig maradnak felhasználhatók, ha lefagyasztod őket. Természetesen érdemes minél többet frissen felhasználni belőlük, majd eltenni a maradékot máskorra.

A lefagyasztott uborkák felolvasztásához először a hűtőbe kell áthelyezni őket a fagyasztóból, lehetőleg egy egész éjszakára. Készülj fel rá, hogy a korábban lefagyasztott, majd felolvasztott uborkák valamivel puhábbak lesznek, mint a friss, ropogós termések.

hirdetes

Hogyan kell lefagyasztani az uborkákat?

Mint fentebb olvashattad, az uborkákat érdemes felszeletelni, mielőtt lefagyasztanád őket. Próbálj minél egyenletesebb, 6 mm vastag szeleteket vágni, hogy mindegyikük ugyan olyan gyorsan fagyjon meg, majd olvadjon fel, amikor szükséged van rájuk.

hirdetes

Vágj tehát 6 mm-es szeleteket uborkáidból, majd helyezd ezeket egy sütőpapírra. Ez után mehetnek a fagyasztóba 3 órára. A 3 óra elteltével vedd ki őket a fagyasztóból, helyezd őket egy légmentesen zárható tárolóba, majd vissza a fagyasztóba.

Ha szeretnéd még hatékonyabban megőrizni az uborkák ropogós textúráját, akkor készíts belőlük szeletelt savanyúuborkát a fagyasztás előtt.

Milyen hatással van a fagyasztás az uborkákra?

Függetlenül attól, hogy milyen módszerrel fagyasztod le őket, felolvasztásuk után az uborkák textúrája valamivel puhább lesz. Ez annak köszönhető, hogy az uborkák sejtjei tele vannak vízzel, amelyek a fagyás során kristályokká alakulnak át, és átszakítják a sejtfalakat.

Ezt a fent leírt módszerekkel lehet némileg ellensúlyozni, de megakadályozni nem.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


abszolút tömeg

a tisztított —>vetőmagtétel 1000 magjának g-ban kifejezett tömege. Tovább

víznyelő képesség

Az egységnyi idő alatt a felszínről a talajba szivárgó vízmennyiség mm/h v. mm/min... Tovább

Tovább a lexikonra
Zöldség Zöldségtermesztés