Az uborkák lefagyasztása lehetővé teszi, hogy hosszú ideig megőrizd terméseid frissességét. Az uborkák akár hónapokon át is tárolhatók egy fagyasztóban, viszont nem mindegy, hogy hogyan készíted fel őket a „hibernációra”. Íme minden, amit az uborkák lefagyasztásáról tudnod érdemes.
Le lehet fagyasztani egy egész uborkát?
Habár senki sem tilthatja meg, hogy egy egész uborkát helyezz a fagyasztóba, a termések textúrája így sokkal puhább és vizenyős lesz, mint a friss uborkáké. Ezt úgy lehet elkerülni, hogy előtte felszeleteled őket.
Ha muszáj vagy egészben lefagyasztani uborkáidat, akkor a felolvasztás után továbbra is kiválóan alkalmasak lesznek turmixokba, különféle gyümölcsökkel és zöldségekkel párosítva.
Meddig lehet fagyasztóban tárolni az uborkákat?
Az uborkák 6-9 hónapig maradnak felhasználhatók, ha lefagyasztod őket. Természetesen érdemes minél többet frissen felhasználni belőlük, majd eltenni a maradékot máskorra.
A lefagyasztott uborkák felolvasztásához először a hűtőbe kell áthelyezni őket a fagyasztóból, lehetőleg egy egész éjszakára. Készülj fel rá, hogy a korábban lefagyasztott, majd felolvasztott uborkák valamivel puhábbak lesznek, mint a friss, ropogós termések.
Hogyan kell lefagyasztani az uborkákat?
Mint fentebb olvashattad, az uborkákat érdemes felszeletelni, mielőtt lefagyasztanád őket. Próbálj minél egyenletesebb, 6 mm vastag szeleteket vágni, hogy mindegyikük ugyan olyan gyorsan fagyjon meg, majd olvadjon fel, amikor szükséged van rájuk.
Vágj tehát 6 mm-es szeleteket uborkáidból, majd helyezd ezeket egy sütőpapírra. Ez után mehetnek a fagyasztóba 3 órára. A 3 óra elteltével vedd ki őket a fagyasztóból, helyezd őket egy légmentesen zárható tárolóba, majd vissza a fagyasztóba.
Ha szeretnéd még hatékonyabban megőrizni az uborkák ropogós textúráját, akkor készíts belőlük szeletelt savanyúuborkát a fagyasztás előtt.
Milyen hatással van a fagyasztás az uborkákra?
Függetlenül attól, hogy milyen módszerrel fagyasztod le őket, felolvasztásuk után az uborkák textúrája valamivel puhább lesz. Ez annak köszönhető, hogy az uborkák sejtjei tele vannak vízzel, amelyek a fagyás során kristályokká alakulnak át, és átszakítják a sejtfalakat.
Ezt a fent leírt módszerekkel lehet némileg ellensúlyozni, de megakadályozni nem.