Így gondozd a tyúkokat tavasszal

hirdetes

5 dolog, amire figyelned kell a tyúkok tavaszi gondozásánál

NA
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

A tyúkok extrém körülmények közötti gondozása - forró nyár és hideg tél - problémákat okozhat. De a tavasz enyhébb napjai viszont olyan problémákat is hozhatnak, amelyekkel nekünk is óvatosnak kell lennünk. Íme öt dolog, amire figyelni kell, ha úgy érzed, hogy egyre melegebbek a nappalok.

Tyúkok tavaszi tartása

1. Védd a tyúkokat a ragadozók ellen!

A ragadozók számára a tavasz mindenekelőtt az az időszak, amikor a kicsinyeiket felnevelni és gondozni kell. Ez azt jelenti, hogy nagyobb valószínűséggel jönnek táplálékot keresni. A baromfi pedig gyakran az étlap elején szerepel. A rókák  arról híresek, hogy ebben az évszakban bátran vadásznak, még városi területeken is. A menyétcsalád tagjai most is szaporodnak. A kis emlősök, mint a nyérc és a nyest nem biztos, hogy táplálékért ölnek tyúkokat – hajlamosak szórakozásból ölni –, de élvezik a tojás fogyasztását. Amíg pedig tojást lopnak, nem haboznak megölni néhány tyúkot útközben. 
Tehát a tavasz közeledtével az állomány gondozása során az első feladat, hogy megbizonyosodj arról, hogy a kutyád is éber (ha van) illetve a tyúkokhoz sem tud bejutni egy állat sem. 

2. A tavasz a madártetű évszaka is  

A melegebb idő és a hosszabb nappalok megkönnyíthetik a tyúkjaid gondozását. Kevesebbet kell aggódni azon, hogy fáznak-e, illetve könnyebben táplálkoznak, és a tojótyúkok ismét hozzák azokat a finom tojásokat. De nemkívánatos vendégeket is hozhat a tavasz: például madártetűt. 
Ezek a csúnya kis poloskák még a legkeményebb telet is túlélik, és akkor kezdenek el komolyan szaporodni, ha az időjárás újra melegszik. Gyakran vadmadarak hozzák be őket, amelyek a tavasz eljövetelével a tyúkól körül ácsorognak, hogy gabonát és egyéb táplálékot találjanak. Hiszen ők is fiókáik felnevelését tervezik!

hirdetes
Tehát legyél tudatos. Ne hagyd a gabonát kint, ahol magához vonzza a vadon élő madarakat – akik hordozhatják a madárinfluenzát.  Tartsd jól zárt edényben, és etesd a csirkéket madár- és patkánybiztos etetőből.

3. Óvakodj a tojótyúktól!

A tojótyúkok gondozása nem mindig egyszerű, főleg tavasszal – főleg, ha tojást is szeretnél látni tőle. A tyúk mindent megtesz, hogy elbújjon a világ elől, nem hajlandó enni vagy inni, és a fészekből való eltávolítására tett kísérletek olyan sziszegő rohamot eredményeznek, amilyet még soha nem láttál. Sok cikk szól arról, hogyan lehet "megtörni" egy tojótyúkot. Én személy szerint mindig igyekszem a lehető legkíméletesebben csinálni. Először csak eltávolítom alóla a tojásokat, és a lehető leggyakrabban gyűjtöm, hogy ne legyen lehetősége többet felhalmozni.  Nem mindig működik – 24 tojáson ült már egy tyúkom!

hirdetes
Tehát ha olyan helyzetbe kerül, hogy a tojód, ragaszkodik ahhoz, hogy a fészekbe akar ülni, és nem száll ki, kénytelenek leszünk elszigetelni őt. Lehet, hogy kissé durván hangzik, de kérlek, ne aggódj miatta. Ilyen alkalmakor mindössze egy napnyi elszigeteltség kellett ahhoz, hogy meggyőzd őt arról, hogy a csibék gondozását egyelőre el kell halasztani. 

4. Ne legyünk nyugodtak – figyeljünk a hidegre!

Manapság az időjárási minták kiszámíthatatlanok lehetnek. A langyos márciusi-áprilisi napot jégeső és hózápor követheti. Szóval légy éber. Ne feledd, hogy ha az időjárás hirtelen hidegre fordul, a te feladatod az lesz, hogy a tyúkok vízellátását fagymentesen tartsd, és az ól mentes legyen a huzattól. A csirkék azonban melegen tartják magukat – nem kell hőlámpát helyezni a helyükhöz. Tüzet okoznak, és még extrém körülmények között sem szükségesek.

5. Várd az apró lábak kopogását!

A kotlás és a keltetés most kezd igazán felgyorsulni. A termékenység tavasszal a csúcson van, és a tyúkok enyhébb éjszakákkal és melegebb időjárással újra teljes termelést érnek el. Sok ember számára (köztük én is) a kis sárga csibék csak egyet jelentenek: ideje kikelni! Azok az aranyos, bolyhos babák túlságosan elragadóak ahhoz, hogy bárki ellenálljon nekik, várd őket örömmel. 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

ádáz (Aethusa cynapium L.)

az ->ernyősök családjába tartozó egyéves, erős orsógyökerű, a petrezselyemhez hasonló,... Tovább

borsó (kerti borsó, Pisum sativum L.)

a pillangósok családjába tartozik. 100—110 cm mélyen lehatoló gyökérzete 50—80 cm... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok