Miniatűr kis virágokkal alakíthatsz ki egy saját tündérkertet!

Készüljünk a tavaszra ezekkel a miniatűr hagymás virágokkal – Tündéri kis virágok egy tündéri kiskertbe!

ZH
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Ha kevés helyed van a kertedben, ezek a miniatűr hagymás virágok tavasszal könnyen növeszthetőek minimális helyhasználattal, ráadásul egy kis tündéri kiskertet alkotnak a virágzásukkal.

gyöngyike

Tündéri kiskert kisalakítása miniatűr hagymás virágokkal


A legjobb miniatűr hagymák azok, amelyek korán megjelennek, és segítenek átvészelni a hideg és nedves tél utolsó napjait. Semmi sem emeli fel annyira a hangulatot, mint az első hagymák megjelenése, és vannak törpe hagymák, amelyek bárhol elférnek, bármilyen méretű is legyen az udvar.

Bár az ősz a hagyományos tavaszi hagymaültetés ideje, de ha ezt elszalasztjuk, két lehetőségünk van még az ültetésre, tél végén, sőt kora tavasszal is ültethetjük a törpehagymákat. Először is, egyre több tavaszi hagymát adnak el cserépben, bimbóban vagy virágban. Tegyük ezeket ablakládákba, vagy kisebb-nagyobb konténerekbe, majd amikor a virágok elhervadnak, ültessétek ki a hagymákat az udvarra.

A miniatűr tavaszi hagymákat tél végén és kora tavasszal közvetlenül virágágyásokba és szegélyekbe is ültethetjük és mivel a rügyek már színt fognak mutatni, vagy a virágok akár ki is nyílnak, azonnali színt adnak.

10 mini tavaszi virág kertedbe, amit már tél végén is megéri elültetned a kertbe!

Még akkor is, ha éppen nem gondolkodsz azon, hogy hagymákat ültess el a kertben, hiszen tél van, hidd el, később hálás leszel, amikor ezek az elbűvölő kis virághagymák elkezdenek színt csempészni a kis kertedbe ahogy tavasziasodik az idő. Most olyan tavaszi virágokat gyűjtöttünk össze, amiből miniatűr változat is található, hogy a kiskerteket is felvirágoztassuk.

1. Allium - Díszhagyma

A legtöbb törpe allium késő tavasszal virágzik, rövid, függőleges száron csillagos virágcsoportokkal. A „Jeannine” élénksárga, hagymánként két virágszárral, az Allium christophii olyan, mint egy robbanó, fémes kék tűzijáték.

Legjobban napos és jól vízelvezető helyen nőnek, lehetőleg olyan helyen, amely nyáron kiszárad. Jól működnek, ha kékesszürke levelű euforbiákkal, például Euphorbia mysinites mellé ültetik.
 

2. Hardy Cyclamen


A finom, de szívós, tavaszi virágzású Cyclamen coum rózsaszín, fehér vagy kétszínű hátas virágai takaros, lekerekített, ezüst, zöld vagy mintás lombozat mellett helyezkednek el. Magvakkal folyamatosan terjed.

Napsütésben boldog, részleges árnyékolásra is alkalmas növény, a ciklámen szereti a humuszban gazdag, de jó vízelvezetésű talajt, ültetvényesben is megterem. Ültessük más kis növények mellé a tavaszi kertekbe, beleértve a krókuszok, a kökörcsin és a kankalin, valamint a heucherák és a kisebb hunyorfajták mellé.
 

3.    Eranthis

Télen az Eranthis hyemalis arany csészéi, amelyek mindegyikét zöld szál támasztja alá, rövid, függőleges szárakból néznek fel rád. Ezek a miniatűr hagymák folyamatosan terjednek, ha boldogok, és a hóvirágokkal együtt emlékeztetnek bennünket, hogy az évszakok megváltoztak.

Részleges árnyékban és dús, jó vízelvezetésű, nyáron nem kiszáradt talajban a legvidámabb. A legjobban akkor néz ki, ha hóvirágcsomók köré ültetjük.
 

4. Galanthus - Hóvirág

A csüngő fehér virágok táncolnak a szellőben, és miután elültetik, az évek során elterjednek, amíg az udvaron szép tavaszi fehér szőnyeg lesz.

Sok különböző típusú hóvirág termeszthető, különböző formájú és jelölésekkel. Kezdjük az „Atkinsii”-vel (korai és illatos) és a „Flore Pleno”-val (kettős virágú). Vásároljunk cserépben, vagy postai úton magokat télen-tavasszal. Gazdag, termékeny talajt részesítik előnyben a részleges árnyékot, és boldogok a száraz nyári körülmények között.

Ha hóvirágot ültetünk, kombináljuk bergeniával, hunyorral, egész évben használható heucherával, valamint korai hagymákkal, például téli akonittal, hogy szép legyen.
 

5. Törpe íriszek

A törpe íriszek egyre több szép színben és színkombinációban kaphatóak. Próbáld ki a „Katherine Hodgkin”-t (zöldsárga és halványkék) és a „Pauline”-t (lila és fehér).
 

6.    Gyöngyike

Kis, harang alakú, általában kék virágok nyílnak a zsúfolt, hegyes tüskék aljáról. Próbáld ki az „Ocean Magic”-et (kéttónusú kék) és a „Jenny Robinson”-t (halványkék).

A legjobb teljes napsütésben, jó vízelvezetésű, de termékeny talajban termeszteni. A jó ültetési partnerek közé tartoznak a törpe falvirágok, a violák és a dupla margaréták. A konténeres kertészeti ötletek széles skálájában is jól működik.
 

7.    Krókusz

Könnyű és jól ismert, válasszuk a finom és halvány színű „Blue Pearl” (finom kék) cseréphez, vagy a „Whitewell Purple” (vöröses lila), a honosításhoz. A serleg alakú virágok napsütésben tündökölnek.

A krókuszok napfényben vagy részleges árnyékban, termékeny, de jó vízelvezetésű talajban fejlődnek a legjobban, ráadásul cserépben is jól fejlődnek. Takarmány késő ősszel.
 

8.    Jácint

A merész hengeres fejek kiszélesedő, szuperillatú virágokkal vannak tele, hogy drámai és illatos megjelenést hozzanak létre. Nagyon széles színválasztékban kapható, beleértve néhány dupla színt is.
 

9. Törpe nárciszok

Próbáld ki a képen látható „Tête-à-tête” (kéttónusú sárga, száronként legfeljebb három virág) és a „Dove Wings” (krémes sárga és halvány citrom).

Ezek a növények meglehetősen alkalmazkodóképesek, de a legjobban napsütésben vagy részleges árnyékban, valamint termékeny, jó vízelvezetésű talajban érzik magukat, amely tavasszal nem szárad ki. Ideálisak a hosták között termeszteni, fűben és konténerekben honosítva.
 

10. Törpe tulipán


A Greigii és a Kauffmanniana tulipánok alatt felsorolt tulipánok közül sok merész barnás-lila levéljegyeket tartalmaz. Próbáld ki a „Red Riding Hood”-t (nagyon korai, skarlátvörös virágok) és a „Hearts Delight”-ot (kéttónusú kármin és sárga). Legjobb napsütésben, jó vízelvezetésű talajban, cserépben vagy más edényben nőnek. 
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

kemoszintézis

egyes baktériumcsoportok autotróf táplálkozási módja. A környezetükben levő különböző... Tovább

gabonatárolás

a gabona minőségi megóvására irányuló raktározási tevékenység. Tekintettel arra, hogy a... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény