6 gyakori jel, hogy túl sok vizet adsz a növényeknek!

hirdetes

A kültéri növények túlöntözése megölheti őket – 6 gyakori jel, hogy túl sok vizet adsz nekik

ZH
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

A megfelelő öntözési rutin kialakítása kulcsfontosságú a kertben lévő növények egészségének megőrzéséhez. Azonban sok kertész tévedésből túl sok vizet ad a növényeknek, ami hosszú távon károsíthatja és akár el is pusztíthatja őket.

túlöntözés

6 jel, hogy túlöntözöd a növényeidet


Tartsd szemmel növényeidet, és figyelj az öntözési igényeikre. Alkalmazd az "alacsony és lassú" elvet: ritkábban öntözd, de alaposan, és mindig ellenőrizd a talaj nedvességtartalmát, mielőtt újra vízzel látod el a növényeket. Ezzel elkerülheted a túlzott öntözés okozta károkat, és egészséges kertet vagy terasztarot hozhatsz létre, ahol a növények virágoznak és növekednek.

Ebben a cikkben bemutatok 6 gyakori jelet, amelyek arra utalnak, hogy túl sok vizet adtál a kültéri növényeknek. Ismerd fel ezeket a jeleket időben, hogy megakadályozd a növények túlöntözését és megőrizd kerted egészségét.

1.    Barnuló és rothadó gyökerek:


A túlzott vízellátás miatt a növények gyökerei állandóan nedvesek maradnak. Ez károsíthatja a gyökereket, és a túlzott nedvesség következtében barnuló, rothadó vagy penészesedő gyökerek jelenhetnek meg. Ha a növényed gyökerei ilyen állapotban vannak, valószínűleg túl sok vizet kap.


2.    Sárguló és lankadt levelek


A túlöntözés megzavarhatja a növények normális vízháztartását, és a levelek sárgulásához vezethet. A sárga levelek lankadtak és esetleg leesnek a növényről. Ezek a jelek arra utalnak, hogy a növény nem képes megfelelően felszívni a vizet, és túl sok van belőle a gyökereiben.

hirdetes


3.    Penész és gomba


A túlzott páratartalom és nedvesség ideális feltételeket teremt a penész és gomba kialakulásához. Ha a növények földjén vagy a levelein penész vagy gomba jelenik meg, valószínűleg túl sok vizet adtál nekik. Vigyázz, mert ezek a kórokozók további károsodást okozhatnak a növényekben.


4.    Elszíneződött vagy rothadt gyümölcsök


Ha a kerti növények gyümölcsei elszíneződnek, rothadnak vagy penészednek, az túlöntözésre utalhat. A gyümölcsök túlzott vízhatásnak vannak kitéve, és nem képesek megfelelően fejlődni vagy érni.


5.    Gyors talajnedvesség

Az egy hirtelen jelentkező, de gyorsan elpárolgó talajnedvesség túlöntözésre utalhat. Ha gyakran észleled, hogy a talaj gyorsan kiszárad a locsolás után, az azt jelentheti, hogy túl sok vizet adsz a növényeknek. A vizet nem tudják megfelelően felszívni, és a talaj gyorsan kiszárad.

hirdetes


6.    Lassú növekedés és hervadó növények


A túlöntözött növények lassabb növekedést mutathatnak, mivel a túlzott víz befolyásolja a gyökérfejlődést és a tápanyagfelvételt. A hervadó növények pedig jelezhetik, hogy a gyökerek károsodtak és nem képesek megfelelően működni.


Az egészséges növények számára a megfelelő vízellátás elengedhetetlen. Azonban a túlöntözés káros lehet a kültéri növények számára. Fontos figyelni a növények jeleit, hogy felismerjük, amikor túl sok vizet kapnak. A barnuló gyökerek, sárguló és lankadt levelek, penész és gomba, elszíneződött vagy rothadt gyümölcsök, gyors talajnedvesség, valamint a lassú növekedés és hervadás mind olyan jelek, amelyek arra utalnak, hogy csökkenteni kell a vízadagolást.

Ne feledd, a megfelelő vízháztartás és gondos figyelem a kulcsa egy gyönyörű és egészséges kertnek!

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-12-05

Növények a fürdőszobában: páfrány, aloe vera és orchidea, ne hagyd növény nélkül a fürdőt!

Növényeket a fürdőszobába! Talán nem is gondolnánk, de az olyan növények, mint az orchideák, páfrányok és aloe verák kiválóan érzik magukat a nedves klímájú térben!

2023-12-06

5 Kihagyhatatlan magyar természeti csoda télre

A hideg hónapokban is érdemes felfedezni a természet varázslatait, és Magyarország bővelkedik olyan természeti csodákban és különlegességekben, amik télen is lenyűgözőek.

2023-11-30

A nagymamámtól tanultam ezt a leander teleltetési technikát – Mióta így csinálom minden nyáron ontja a virágot

A nagymama leander teleltetési technikája kiváló eredményekkel szolgál, és nemcsak a növények életében, hanem a családunk kertjének szépségében is látható.

2023-12-05

Műfenyő vagy vágott fenyő? – Ez egy teljes tévhit!

A Karácsonyfa-vásárlás kapcsán felmerülő dilemmát érintve Kovács Erik, a Klímapolitikai Intézet kutatója cáfolja a műfenyő környezetbarátságával kapcsolatos tévhiteket.

2023-12-05

Tudtad hogy ezekben a magyar fürdőkben gyulladáscsökkentő gyógyvízben lehet fürdeni?

Felfedezzük azokat a kivételes fürdőket, ahol nemcsak kellemesen pihenhetünk, de a gyulladáscsökkentő gyógyvíz áldásos hatásaival is gondoskodhatunk egészségünkről.

2023-12-11

Dekorálj kedvenc karácsonyi virágunkkal: A Mikulásvirág préselése

A mikulásvirág préselése különleges módja a növények hasznosításának és egyedi dekorációk létrehozásának, amelyekkel idilli hangulatot varázsolhatsz otthonodba.

2023-12-11

Mennyi fény kell a karácsonyi kaktusznak? A karácsonyi kaktusz gondozása

Annak érdekében, hogy a karácsonyi kaktusz igazán jól érezze magát, és látványos virágokat hozzon létre, fontos megfelelő fényviszonyokat biztosítani. Hogyan?

2023-11-30

Az évelők szaporítását most is elvégezhetjük!

Az évelő növények gondozása és szaporítása fontos lépése a kertfenntartásnak. A tőosztás, pedig épp olyan téli feladatok közé tartozik, mint a metszés, vagy a gyümölcsfa ültetés.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

len (Linum usitatissimum L.)

a lenfélék (Linaceae) családjához tartozó olaj- és rostnövény. Orsógyökere 80-100 cm-re... Tovább

.../2006. (...) FVM rendelet

FVM rendelet a földmûvelésügyi és vidékfejlesztési miniszter hatáskörébe tartozó... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Házi kert kert Kertészet kertfenntartás növény Növénytermesztés virág virágtermesztés