Így marad sokáig szép a tulipán a vázában – egyszerű trükk egy profi kertésztől

Így marad sokáig szép a tulipán a vázában – egyszerű trükk egy profi kertésztől

VN
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Szeretnéd, ha sokáig szépek lennének a tulipánok a vázában? A tulipánok gyönyörű tavaszi virágok, sokáig élvezheted a frissességüket, ha megfelelően gondozod őket. Itt van néhány tipp, hogy a tulipánok minél tovább szépek maradjanak a vázában.

Tulipán vázában meddig virágoznak

Friss víz kell a vágott tulipánoknak

Töltsd meg a vázát tiszta, hideg vízzel. A tulipánok sok vizet igényelnek, ezért naponta ellenőrizd és szükség esetén cseréld ki a vizet. Minél többször cseréled a vizet, annál tovább friss marad a tulipán. Ez igaz egyébként más vágott virágra is. Nem nagy lépés, de még sokat jelenthet. A tulipánok hideg vízben érzik a legjobban magukat, így próbáld meg alacsony hőmérsékletű vízzel tölteni a vázát, illetve cseréld gyakran, és a cserénél mindig figyelj a hőmérsékletre. 

Vágd frissen a tulipán szárakat

Mielőtt a tulipánokat a vázába helyeznéd, vágd le a szárak végét éles késsel vagy ollóval körülbelül 1-2 cm-rel ferde vágással. Ez segít nekik több vizet felvenni. Ezt a lépést érdemes minden vízcserekor megismételni, mert segít frissen tartani a tulipánokat, virágokat.

Kerüld a közvetlen napfényt és hőforrásokat

Helyezd a tulipánokat olyan helyre, ahol nem éri közvetlen napfény, és távol van hőforrásoktól, mint például radiátoroktól vagy légkondicionáló kifúvóktól. A hűvösebb hely kedvez a tulipánok frissességének megőrzésében. Ha például a nappali közepén kevésbé van meleg, inkább friss az idő, akkor tökéletes hely lehet a tulipánoknak, de az ablakba, ami a radiátor felett van semmiképp sem érdemes elhelyezni. 

Távolítsd el a leveleket

Egy profi kertész tippje az alábbi: amennyiben a szárak alsó részén lévő levelek érintkeznének a vízzel, távolítsd el őket. Ez megakadályozza a víz szennyeződését és a baktériumok szaporodását. Mielőtt a virágokat a vázába helyeznéd, vizsgáld meg a szárakat, hogy mely levelek kerülnének a víz alá. Általános szabály, hogy minden levélnek, ami a vízszint alatt lenne, el kell távolítani, hogy megakadályozzuk a víz szennyeződését és a baktériumok gyors szaporodását. Ha vannak makacs vagy nehezen eltávolítható levelek, használj éles ollót vagy metszőollót, hogy óvatosan levágd őket. Próbáld meg minél közelebb vágni a szárhoz, de ügyelj arra, hogy ne sértsd meg a szárat. Mindig tiszta eszközt használj, hogy minimalizáld a fertőzés veszélyét.

Ne tedd közel a gyümölcsökhöz

Akármilyen hihetetlen is, egy profi kertész arra is felhívta a figyelmet, hogy a frisss virágokat, így tulipánokat sem szabad gyümölcsök közelébe tenni. Hogy miért? Ne helyezd a tulipánokat érő gyümölcsök közelébe, mivel a gyümölcsök etilén gázt bocsátanak ki, amely gyorsíthatja a virágok öregedését.
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-05-16

5 különleges májusi virág, aminek illatától még a szomszéd is megrészegül

Fedezzük fel együtt a legkülönlegesebb és legjobb illatú májusi virágokat, melyeknek illata valóban részegítő tud lenni, hiszen annyira kellemesek és finomak!

2024-05-18

Virágok, amelyek különösen jól bírják a nyári hőséget

Virágzó nyár: 5+1 virág, ami nem fél a hőségtől! Színes virágözön a nyárban? Válassz hőálló növényeket! Ismerd meg a legmegbízhatóbb virágokat a forró napokra!

2024-05-06

Milyen virágokat érdemes elültetni még a nyár elején?

Érdekel, milyen virágokat lehet érdemes elültetni a nyár elején, amik gyorsan nőnek, és bírják ezeket a melegebb körülményeket? Mutatunk néhány csodás virágot!

2024-05-16

Uborka tápoldatozás a nagymama titkos receptjével

Így tápoldatozzunk uborkát sikeresen, a nagymamám titkos uborka tápoldat receptjével. Ez a trükk garantáltan be fog válni neked is és gyönyörű uborkáid lesznek!

2024-05-17

Amiért az egész veteményes kert hálás lesz: Így ültess kerti büdöskét

A kerti büdöske (Tagetes) ültetése egyszerű és kiváló választás mind a díszkertek, mind a veteményesek számára. Mutatjuk miért, és hogyan ültess büdőskét!

2024-05-16

Hortenzia nyári ápolása – a kertész tippjei, amivel kétszer annyi virágot hoz a hortenziád

A hortenzia neked is a kedvenc virágod? Most egy kertész tippjét hoztuk el neked a hortenzia megfelelő nyári ápolásához, ami kétszer annyi virágot fog hozni.

2024-04-21

Virágzik a csodálatos lilaakác – Te tudod, mikor kell megmetszeni?

A lilaakác (Wisteria sinensis) metszése két fő időszakban történik az év folyamán, hogy segítsd a növényt a virágok és a növekedés optimális kifejlesztésében.

2024-05-16

Itt a spárgaszezon: Ezek a LEGFINOMABB spárgás ételek

Annyira vártuk és végre eljött: itt a spárgaszezon és vele együtt érkeznek az isteni spárgás ételek is, nekünk ezek a kedvenceink, készíts te is spárgás ételt!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

ivartalanítás

az ivarmirigyek műtéti eltávolítása (hímeknél a herélés, nőstényeknél a miskárolás).... Tovább

jód (I)

a —> halogénelemekhez, tartozó, szürkésfekete, fémfényű, kristályos elem,... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Érdekességek Házi kert virág virágtermesztés