Milyen illatos virágot ültessek el kertemben? Ismerd meg Te is a tubarózsát, tudj meg mindent gondozásáról, ültetéséről

hirdetes

A tubarózsa gondozása – ismerd meg ezt az illatos szépséget

TK

Nincs olyan gyermek vagy felnőtt, aki nem ismerné a kis kedves dalocska sorait: „cifra palota, zöld az ablaka, gyere ki te tubarózsa, vár a viola”. Nem is véletlen, hiszen, ha az óvodában nem is, szüleid biztosan Neked is megtanították. Bár képzeletünkkel akkor még nem biztos, hogy egyezett ezen szép növény megjelenése, mára már biztosan kialakult egy konkrétabb róla alkotott kép. Mostani cikkünkből ismerjétek meg ezt az illatos növényt!

Tubarózsa

A tubarózsa egy Mexikóból származó növény, ami a mai napig különlegességnek számít hazánkban. Virágzása rendkívül illatos, szinte már bódító felhő lengi be az egyébként porcelánszerűen merev virágokat a nyár végéhez közeledve. Hazánkban még egyáltalán nem elterjedt, pedig aki egyszer találkozik vele, szinte biztos, hogy bele fog szeretni ebbe az elegáns növénybe.


Mit érdemes róla tudni?


A tubarózsát melegebb éghajlaton előszeretettel termesztik illóolaja végett, ugyanis virágát az illatszeripar szokta felhasználni, mert rendkívül jó parfüm alapanyag. A liliomfélék évelő növénye, vadon egyáltalán nem találkozhatunk vele. Virágai általában fehér színűek, melyeket a nyár második felében csodálhatunk meg, megközelítőleg egy napig – a téli fagyokra rendkívül érzékeny. Közepes magasságú, fél méternél semmiképp sem nő magasabbra. Kertünk kiemelkedő dísze lehet, nevelése sem igényel fokozott figyelmet, gondozása egyszerű.

hirdetes


Virágcsokrok, díszek készítéséhez is előszeretettel használják, illata az esték eljövetelével sokkal intenzívebb.

hirdetes


Rizómái hagymákra hasonlítanak, igényesnek mondhatóak, ugyanis egyáltalán nem bírják sem a túlzott szárazságot, sem a hideget. Nyaranta érdemes tehát kiültetni kertünkbe, amennyiben biztosítjuk számára a megfelelő vízmennyiséget, így elkerülve kiszáradását, viszont ősszel érdemes őket összeszedni. Ennek oka, hogy a hidegebb (15 fok alatti) időjárásban nem csak fejlődésük áll meg, de könnyedén megfázhatnak. Ahogy elvirágzik, a tubarózsa nyugalmi állapotba lép, levelei is elpusztulnak.

 

Amennyiben érdekel gondozása, ültetése, lapozz!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2021-07-20

Szeretnél virágokkal dekorálni? Ezeket a növényeket lesz majd a legegyszerűbb kertedben gondozni

A kertedben lehetséges a legtöbb szárazvirág nevelése – mégis, vannak közülük olyanok, melyek gondozása egyszerűbb. Mutatom, miket érdemes kertedben gondoznod!

2021-07-17

A kerti szépecske – ismerd meg Te is a menyecskeszemet

A menyecskeszem vagy más néven szépecske közepes termetű, az egyik legváltozatosabb külsejű virág. Most tudj meg mindent erről a különleges dísznövényről.

2021-07-17

A hónap szépsége – ismerd meg Te is a kasvirágokat

A kasvirágok szebbé tehetik a nyári hónapokat kertünkben, mégis júliusban a legszebbek - ismerd meg Te is ezeket a változatos virágokat mostani cikkünkből!

2021-07-19

Ezek a növények tökéletes sövényt alkotnak – ráadásul szinte igénytelenek

Szeretnél Te is egy sövényt kertedbe, viszont tudod, hogy nem lenne sok időd foglalkozni vele? Akkor ezek a növények tökéletesek lesznek számodra!

2021-07-13

Július a kertben – ezek a növények teszik színesebbé a hónapot

A nyári virágok nagyrésze a júliusi melegben ölti fel teljes pompáját, ráadásul a legtöbbjük nem csak a meleget, de a szárazságot is jól tűri. Ismerd meg őket!

2021-07-17

Ismerd meg Te is ezt a karakteres megjelenésű évelőt – bemutatkozik a kék iringó

A kék iringó kisebb csoportokban nő, évelő növény. Virágzása nyárra tehető, könnyedén képes lesz majd színfoltokkal megajándékozni kertedet. Ismerd meg Te is.

2021-07-19

Lisztharmatos cukkini – mit tehetünk megmentéséért?

A legtöbb növény sajnos hajlamos arra, hogy lisztharmatos legyen. Most eláruljuk, mit tehetsz az ellen, ha cukkinid is elkapta ezt a gombabetegséget.

2021-07-17

Cicáink kedvence – tudj meg mindent a macskamentáról

Neked is van cicád és mindig is érdekelt, hogy miért vonzódnak ennyire a macskamentához? Emellett most azt is megtudhatod, hogyan termessz otthonodban belőle!

További cikkek ebben a témában


dülmirigy

a hím emlősök —>járulékos nemi mirigye. A húgycső kezdeti szakaszán van, váladéka az... Tovább

baltacim (eszparzet, Onobrychis viciifolia Scop.)

a ->pillangósok családjához tartozó, évelő takarmánynövény. Erős karógyökere, üreges... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény kert virág