A házi kert legszebb kúszónövénye: a Trombitafolyondár

Trombitafolyondár termesztése és gondozása

ZH
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

A trombitafolyondár (Campsis radicans) egy őshonos észak-amerikai növény, fényes, sötétzöld ellipszis alakú levelekkel, amelyek akár 15 centi hosszúra is megnőnek, hét-tizenegy fogazott levélkével. A trombita alakú vörös, narancssárga vagy sárga virágok a nyári hónapokban jelennek meg, és körülbelül 10 centisre nőnek.

trombitafolyondár

A trombitafolyondár gondozása


Ezek a virágok nagyon vonzóak a beporzók számára. A lombozat ősszel megsárgul, mielőtt télre lehullik a szőlőről. A trombitafolyondár akár 20 méterre is megnyúlhat érett állapotban, és agresszív fajtának számít, amelyet óvatosan kell termeszteni. Az új hajtások az anyanövénytől messzebbre is felbukkanhatnak, gyorsan kiszökhetnek a kertből, és bozótosokat képezhetnek, amelyek kifojthatják a többi növényt.

A trombitafolyondárt legjobb tavasszal vagy kora ősszel ültetni. Egyszerre gyorsan növő növény, és kedvező kerti fekvés esetén akár évtizedekig is megélhet. A trombitafolyondár enyhén mérgező emberekre és állatokra.

Hogyan termeszthetünk trombitafolyondárt?

Trombitafolyondár gondozása

Azon kertészek számára, akik hajlandóak erőfeszítéseket tenni a terjedésének megfékezésére, a trombitafolyondár gyorsan beborítja a kerítéseket, kőfalakat, lugasokat, rácsokat és egyéb építményeket, és gyönyörű zöld fókuszt biztosít. Lefedheti a talajt is, hogy elrejtse a sziklakupacokat, a fatuskókat, a szemétdombokat stb. Kritikusan fontos, hogy ennek a szőlőnek szilárd tartószerkezete legyen, mivel elboríthatja a fákat vagy az épületeket. Kerüljük az alapok közelébe ültetését, mert a kúszó szőlő károsíthatja őket. Hasonlóképpen, a szőlő is bekúszhat a zsindely alá, és károkat okozhat.

A trombitafolyondár csak kevés gondozást igényel a virágzáshoz. A műtrágyázás általában nem szükséges, öntözésre általában csak aszályos időszakokban van szükség. De a trombitafolyondár továbbra is nagy karbantartást igénylő növény, mivel a növekedés és a terjedés ellenőrzése érdekében az agresszív rendszeres metszés kötelező. A nemkívánatos hajtások eltávolítása a gyepről, és a maghüvelyek eltávolítása az önmagvaktól való elvetés érdekében mind olyan feladat, amely a trombitafolyondár kordában tartásához szükséges. A magvak hasonlóak a selyemfű magjaihoz, minden mag fehér pelyhekhez kapcsolódik, ami lehetővé teszi, hogy a magokat a szél elhordja. A maghüvelyek és magvak kezelésekor tanácsos kesztyűt használni. Ha kíváncsi vagy hogyan kell megmetszeni a trombitafolyondárt, akkor egy korábbi cikkünkből megtudhatod!

Fény

A trombitafolyondár teljes napfényben félárnyékig nőhet. A teljes napsütés, vagyis a legtöbb napon legalább hat óra közvetlen napfény biztosítja a legjobb virágzást.

Talaj


Ezek a szőlők sokféle talajtípust elviselnek, beleértve a homokos és agyagos talajokat, és természetes affinitásuk van a nedves, de jó vízelvezetésű talajokhoz. Őshonos helyeken gyakran szezonális mocsarakban és erdei bozótokban találhatók.

Víz


A trombitafolyondár szereti a mérsékelt talajnedvességet, de jól tűrik a szárazságot. Általában csak akkor kell öntözni, ha a hervadás nyilvánvaló jeleit tapasztaljuk. A legtöbb éghajlaton a tipikus csapadék elegendő a növények egészségének megőrzéséhez. Hetente körülbelül 3 dl víz – csapadék és/vagy öntözés kombinációjával – teljesen elegendő a növény jó teljesítményéhez.

Hőmérséklet és páratartalom


Kevésbé párás éghajlaton a szőlő kevésbé erőteljes és könnyebben irányítható, jobban kedveli a meleg éghajlatot.

Trágya


Mivel a trombitafolyondár olyan agresszív kúszónövény, amely sovány talajban is jól fejlődik, és  kiegészítő műtrágyázás nem javasolt.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-04-10

Ezeket a növényeket ültesd a hortenziád mellé, hogy még szebben virágozzon

Ezekkel a növényekkel társítva érhetjük el a legszebb hortenzia virágzást! Ismerjük meg a hortenzia igényeinek megfelelő társakat, mutatjuk melyek a legjobbak!

2024-04-09

Egy citrus hibrid, melyet már kaphatunk itthon, és akár kertben is jól érezheti magát

Fedezd fel a limequat egzotikus ízét és dekoratív külsejét! Ismerd meg a gondozás titkait, és élvezd a frissítő termést egy kertész tanácsaival és tippjeivel.

2024-04-09

Egy növény, amibe azonnal beleszeretsz: A hibiszkusz szaporítása dugványozással

A hibiszkusz egy csodás virág, melynek szaporítása dugványozással nagyon egyszerű. Jöjjön a hibiszkusz szaporítása dugványozással lépésről lépésre, kövesd!

2024-04-05

Vessünk borsót április közepén, úgy, mint a profik

Szeretnéd te is magadnak termeszteni a borsót? Akkor mutatjuk, hogyan vesd el és termeszd, mint a profik! Tippek, trükkök és tanácsok az Agrároldal segítségével.

2024-04-09

Málnatermesztés mesterfokon - ezekre figyelj oda egy kertész szerint

A málnatermesztés nem ördöngösség, de vannak bizonyos tippek és praktikák, amiket neked is be kell tartanod, mutatjuk egy kertész tanácsival, hogy mire figyelj.

2024-04-08

Sokan itt rontják el: Ezért nem szabad visszametszeni az elnyílt tulipánokat!

Sokan elrontják, és levágják az elnyílott tulipánok levelét, ezzel pedig súlyos hibát követnek el, mutatjuk miért. Így gondozd a tulipánokat elnyílásuk után!

2024-04-11

Ültessük el MOST a nyáron virágzó cserjéket!

Április és május a tökéletes időszak a nyáron virágzó cserjék ültetéséhez, ezért most kertészünk elhozta nektek a legjobb tanácsokat, tippeket a nyári cserjékhez!

2024-04-10

Itt az eredmény: ez a magyarok kedvenc dísznövénye

Itt a magyarok kedvenc dísznövénye, nézzük meg, melyik az és miért éppen ez a növény oly sok ember kedvence:

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

klorofill

a fotoszintetizáló zöld növényekben levő növényi pigment, több komponensből áll,... Tovább

kombájnhektár

gazdaságtechnikai mérőszám, amely 1 ha átlagtermésű őszi kalászos betakarításához... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Házi kert