A házi kert legszebb kúszónövénye: a Trombitafolyondár

hirdetes

Trombitafolyondár termesztése és gondozása

ZH
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

A trombitafolyondár (Campsis radicans) egy őshonos észak-amerikai növény, fényes, sötétzöld ellipszis alakú levelekkel, amelyek akár 15 centi hosszúra is megnőnek, hét-tizenegy fogazott levélkével. A trombita alakú vörös, narancssárga vagy sárga virágok a nyári hónapokban jelennek meg, és körülbelül 10 centisre nőnek.

trombitafolyondár

A trombitafolyondár gondozása


Ezek a virágok nagyon vonzóak a beporzók számára. A lombozat ősszel megsárgul, mielőtt télre lehullik a szőlőről. A trombitafolyondár akár 20 méterre is megnyúlhat érett állapotban, és agresszív fajtának számít, amelyet óvatosan kell termeszteni. Az új hajtások az anyanövénytől messzebbre is felbukkanhatnak, gyorsan kiszökhetnek a kertből, és bozótosokat képezhetnek, amelyek kifojthatják a többi növényt.

A trombitafolyondárt legjobb tavasszal vagy kora ősszel ültetni. Egyszerre gyorsan növő növény, és kedvező kerti fekvés esetén akár évtizedekig is megélhet. A trombitafolyondár enyhén mérgező emberekre és állatokra.

Hogyan termeszthetünk trombitafolyondárt?

Trombitafolyondár gondozása

Azon kertészek számára, akik hajlandóak erőfeszítéseket tenni a terjedésének megfékezésére, a trombitafolyondár gyorsan beborítja a kerítéseket, kőfalakat, lugasokat, rácsokat és egyéb építményeket, és gyönyörű zöld fókuszt biztosít. Lefedheti a talajt is, hogy elrejtse a sziklakupacokat, a fatuskókat, a szemétdombokat stb. Kritikusan fontos, hogy ennek a szőlőnek szilárd tartószerkezete legyen, mivel elboríthatja a fákat vagy az épületeket. Kerüljük az alapok közelébe ültetését, mert a kúszó szőlő károsíthatja őket. Hasonlóképpen, a szőlő is bekúszhat a zsindely alá, és károkat okozhat.

hirdetes

A trombitafolyondár csak kevés gondozást igényel a virágzáshoz. A műtrágyázás általában nem szükséges, öntözésre általában csak aszályos időszakokban van szükség. De a trombitafolyondár továbbra is nagy karbantartást igénylő növény, mivel a növekedés és a terjedés ellenőrzése érdekében az agresszív rendszeres metszés kötelező. A nemkívánatos hajtások eltávolítása a gyepről, és a maghüvelyek eltávolítása az önmagvaktól való elvetés érdekében mind olyan feladat, amely a trombitafolyondár kordában tartásához szükséges. A magvak hasonlóak a selyemfű magjaihoz, minden mag fehér pelyhekhez kapcsolódik, ami lehetővé teszi, hogy a magokat a szél elhordja. A maghüvelyek és magvak kezelésekor tanácsos kesztyűt használni. Ha kíváncsi vagy hogyan kell megmetszeni a trombitafolyondárt, akkor egy korábbi cikkünkből megtudhatod!

Fény

A trombitafolyondár teljes napfényben félárnyékig nőhet. A teljes napsütés, vagyis a legtöbb napon legalább hat óra közvetlen napfény biztosítja a legjobb virágzást.

hirdetes

Talaj


Ezek a szőlők sokféle talajtípust elviselnek, beleértve a homokos és agyagos talajokat, és természetes affinitásuk van a nedves, de jó vízelvezetésű talajokhoz. Őshonos helyeken gyakran szezonális mocsarakban és erdei bozótokban találhatók.

Víz


A trombitafolyondár szereti a mérsékelt talajnedvességet, de jól tűrik a szárazságot. Általában csak akkor kell öntözni, ha a hervadás nyilvánvaló jeleit tapasztaljuk. A legtöbb éghajlaton a tipikus csapadék elegendő a növények egészségének megőrzéséhez. Hetente körülbelül 3 dl víz – csapadék és/vagy öntözés kombinációjával – teljesen elegendő a növény jó teljesítményéhez.

Hőmérséklet és páratartalom


Kevésbé párás éghajlaton a szőlő kevésbé erőteljes és könnyebben irányítható, jobban kedveli a meleg éghajlatot.

Trágya


Mivel a trombitafolyondár olyan agresszív kúszónövény, amely sovány talajban is jól fejlődik, és  kiegészítő műtrágyázás nem javasolt.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-03-30

Így lehet ingyen akár több 100 monstera növényed is! – Elég ezt az 5 egyszerű lépést követned!

Ha monsterákkal szeretnéd telepakolni otthonod, nincs szükség rá, hogy újat vásárolj. Egyetlen egészséges növénnyel sok monstera növényt termeszthetsz!

2023-03-30

Mikor van szüksége egy hortenziának több tápanyagra? Hogyan és mikor kell tápozni?

Adj tápot ezeknek a gyönyörű hortenzia növényeidnek, amikor szükségük van rá, és jutalmul egy életerős, dús és ragyogó hortenzia bokrot kapsz majd ajándékul.

2023-03-29

Kezdő kertészként is nevelhetünk sikeresen bazsalikomot – A Thai Bazsalikom termesztésének fortélya

A thai bazsalikom magról, dugványról vagy átültetéssel is termeszthető, és a kertben napos helyen virágzik. Akár kezdő kertészként is könnyen termesztheted.

2023-03-29

A quinoa termesztése – minden, amit tudnod kell erről a népszerű szupergabonáról

Fedezd fel, hogyan termeszthetsz quinoát egy népszerű és egyben laktató szuperételért, amely szívós, szárazságtűrő, fehérjében gazdag és könnyen gondozható!

2023-03-30

Mit ültessek áprilisban? A legtöbb zöldséget most kell elültetned, de pár gyümölcsöt is!

Milyen zöldségeket kell már áprilisban elültetni? Sorra szedtük neked ebben a cikkben, hogy pontosan milyen zöldségeket, gyümölcsöket ültess áprilisban!

2023-03-29

10 meglepő összetevő, amitől jobb lesz a komposztod!

Azt gondolhatod, hogy tudod, mit tehetsz a komposztba, és mit nem, de van néhány szokatlan dolog, amelyet legtöbbünknek valószínűleg eszébe sem jut hozzáadni.

2023-03-31

A világ legszebb virágoskertjei – Álomszép virágba borult tájak a világ minden részéről

A világ tele van természeti csodákkal, de kevés látvány olyan lélegzetelállító, mint a színes virágokkal teli mezők és kertek a világ bármely pontján.

2023-03-30

4 lépés a rózsák tavaszi életre keltéséhez

Idén biztosan nem fognak a rózsáid problémát okozni neked: 4 lépésben mutatjuk meg a rózsák tavaszi életre keltését, kövesd őket figyelmesen te is és csodásak lesznek!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

kövér porcsin (PortulacaoleraceaL.)

a porcsinfélék (Portulacaceae) családjába tartozó, homokos területeken élő egyéves,... Tovább

fermentálás (erjesztés)

különböző mikroorganizmus-tenyészetek létrehozása. Célja, hogy a tenyészet szervezetei... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Házi kert