Így metsszük vissza a trombitafolyondárt, hogy ne burjánzon el!

hirdetes

A trombitafolyondár ültetése, metszése és fajtái

ZH
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

A trombitafolyondár az egyik legszebb kúszónövény, amely minden kertben csodásan mutat és ráadásul kevés odafigyelést igényel. Néhány fontos dolgot azonban nem szabad elszalasztani gondozása során, most megmutatjuk melyek ezek és hogy milyen fajták közül válogathatsz!

trombitafolyondár metszése

Számos trombitafolyondár létezik, a legelterjedtebbek:

1.    A Campsis radicans 'Apricot' valamivel tömörebb és kevésbé invazív, mint a fő növényfaj, és sárgabarack színű virágokat hoz.

2.    A C. radicans 'Flava' mutatós arany virágai körülbelül 3 hüvelyk hosszúak.


3.    A C. radicans 'Indian Summer' egy különösen strapabíró fajta, sárgás-narancssárga virágzású.

4.    A C. radicans 'Crimson Trumpet' egy agresszív termesztő élénkvörös-narancssárga virágokkal.

5.    A C. radicans 'Judy' sárga virágai narancssárga csíkokkal a torkán. Kiváló fagytűrő képességgel rendelkezik.

6.    A C. radicans 'Atropurpurea' egy élénkpiros fajta


Hogyan neveljünk trombitafolyondárt magról

Ez a növény könnyen magától elveti magát, és könnyű gondosan kiásni egy önkéntes palántát, és átültetni bárhová, ahol új növényt szeretnénk. Ültessük ki a palántát úgy, hogy a korona pontosan a talaj szintjén legyen. A virágok elhervadása után visszamaradt babszerű kapszulákból is könnyű magokat gyűjteni, majd a kívánt helyre elvetni.

Trombitafolyondár nevelése cserépben


A trombitafolyondár meglepően jó konténernövény, mivel ezzel a termesztési módszerrel sokkal könnyebben megfékezhető a burjánzó terjedése. De ehhez egy nagyon nagy, nehéz tartály kell, például egy félhordós vagy több mint 20 gallonos beton- vagy kerámia ültetőkonténer. Töltsük meg a tartályt általános célú cserepes keverékkel, és szereljük fel egy erős mászóráccsal a szőlő ültetésekor.

A földbe vetett növényekhez hasonlóan, ügyelj arra, hogy olyan lyukat áss, amely elég nagy ahhoz, hogy beleférjen egy feneketlen vödör edénybe, így megakadályozod, hogy a trombitafolyondár kiterjessze a gyökereit, és esetleg károsítsa a többi növényt. Óvatosan lazítsuk meg a növények gyökereit, és helyezzük be a talajba, lehetőleg olyasvalamivel, amely rácsszerű tartást ad neki. Készülj fel arra, hogy évente késő ősszel vagy kora tavasszal metszd vissza a szőlőt valamivel a talajszint fölé. A 'Apricot' és az 'Indian Summer' jó fajták konténerek számára, mivel valamivel kisebbek, mint más fajták.

hirdetes

Trombitafolyondár metszése

Ezt az erőteljes növényt szinte lehetetlen túlságosan megmetszeni. A trombitafolyondár új száron virágzik, ezért kora tavasszal metszeni kell, mielőtt a növekedés megindulna. Vágjuk vissza a növényt majdnem a talaj szintjére, és csak néhány rügyet hagyjunk meg. Nem árt késő ősszel is visszavágni, miután a levelek kiszáradtak és lehullottak. Ez a fajta agresszív éves metszés a legjobb módja a növény kordában tartásának. A szőlőt a szezon során is le lehet vágni, bár előfordulhat, hogy feláldozunk néhány virágzást.

Ha a szőlőt olyan szerkezeten szeretnénk termeszteni, mint egy garázs vagy melléképület, próbáljuk meg bedrótozni a felületet. Ez ad a trombitafolyondárnak valamit, amihez rögzíthető, és megkönnyíti a szükséges metszés elvégzését a növekedési időszakban.

Trombitafolyondár szaporítása

A trombitafolyondárt számos módszerrel lehet szaporítani, de a legegyszerűbb módja annak, ha az egyik szívócsövet egyszerűen kiásod azon a ponton, ahol kikerül a talajból, majd átülteted a kívánt helyre. Ezt a legjobb tavasszal megtenni, mivel az új növekedés még csak kialakulóban van.

Trombitafolyondár átteleltetés

Az elismert szilárdsági zónába ültetve ez a növény nem igényel téli védelmet. Ahhoz azonban, hogy ne borítson el egy területet, legjobb késő ősszel vagy kora télen – de legkésőbb kora tavasszal – alaposan lemetszeni.

Hogyan érjük el a trombitafolyondár virágzását

hirdetes

A teljes napsütés mellett szinte semmi sem akadályozza meg, hogy ez a növény erőteljesen virágozzon egész nyáron. Az egyetlen akadálya a jó virágzásnak, ha a metszés túl későn tavasszal történik, és eltávolítjuk az új növekedést, amelyen a virágbimbók kialakulnak. A túlzott takarmányozás rendkívül agresszív zöld növekedést idézhet elő a virágok rovására. Általánosságban elmondható, hogy ezeknek a növényeknek egyáltalán nincs szükségük etetésre a virágzáshoz, és jobban reagálnak az elhanyagolásra, mint a nyűgös figyelemre.

Gyakori problémák a trombitafolyondárral

A trombitafolyondárral kapcsolatos leggyakoribb panaszok nem kulturális problémákkal, hanem túl erőteljes növekedéssel kapcsolatosak:

Irányíthatatlan terjedés

A trombitafolyondárral kapcsolatos leggyakoribb panasz a burjánzó növekedés és az a szokás, hogy károsítja az alapokat és a falakat, és elfojtja a közeli fákat, cserjéket és más növényeket. Emiatt a trombitafolyondárt legalább pár méter távolságra kell ültetni az épületektől vagy fáktól. Nem ritka, hogy egy háztulajdonos néhány évig gyönyörködik ebben a növényben, majd elégedetlen lesz, és keresni kezdi az eltávolításának módját.

Tűzveszély

A trombitafolyondár nagyon gyúlékony növény, ezért rossz választás alapok mellé ültetni vagy falak építésére olyan területeken, ahol ismert az erdőtüzek veszélye. Egy elhanyagolt növény, amelyet nem metszenek vissza évente, komoly tűzveszélyt okozva beboríthatja a lakást vagy a garázst.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-03-30

Mikor van szüksége egy hortenziának több tápanyagra? Hogyan és mikor kell tápozni?

Adj tápot ezeknek a gyönyörű hortenzia növényeidnek, amikor szükségük van rá, és jutalmul egy életerős, dús és ragyogó hortenzia bokrot kapsz majd ajándékul.

2023-03-30

Így lehet ingyen akár több 100 monstera növényed is! – Elég ezt az 5 egyszerű lépést követned!

Ha monsterákkal szeretnéd telepakolni otthonod, nincs szükség rá, hogy újat vásárolj. Egyetlen egészséges növénnyel sok monstera növényt termeszthetsz!

2023-03-29

Kezdő kertészként is nevelhetünk sikeresen bazsalikomot – A Thai Bazsalikom termesztésének fortélya

A thai bazsalikom magról, dugványról vagy átültetéssel is termeszthető, és a kertben napos helyen virágzik. Akár kezdő kertészként is könnyen termesztheted.

2023-03-29

A quinoa termesztése – minden, amit tudnod kell erről a népszerű szupergabonáról

Fedezd fel, hogyan termeszthetsz quinoát egy népszerű és egyben laktató szuperételért, amely szívós, szárazságtűrő, fehérjében gazdag és könnyen gondozható!

2023-03-30

7 különleges mezei virág, ami tökéletesen mutat a kertedben is

Mindig elvarázsol a pipacsos mező látványa? Akkor ezeket a csodaszép vadvirágokat imádni fogod, amiknek különleges formái, színei feldobják majd a kertedet!

2023-03-31

A világ legszebb virágoskertjei – Álomszép virágba borult tájak a világ minden részéről

A világ tele van természeti csodákkal, de kevés látvány olyan lélegzetelállító, mint a színes virágokkal teli mezők és kertek a világ bármely pontján.

2023-03-30

Grill fűszernövénykert – melyek a legjobb fűszernövények a pácokhoz?

Lássuk, mely fűszernövények a legjobbak grillezéshez! Olcsó és praktikus megoldás ez a grillezés szerelmeseinek! Akár teraszon, erkélyen is kialakíthatod!

2023-03-29

Hogyan lehet megszabadulni a lisztbogaraktól – 4 szakértő által jóváhagyott módszer ezeknek a növényi kártevőknek az írtására

A lisztesbogár a szobanövények gyakori támadója – íme, hogyan lehet gyorsan és vegyszerek nélkül megküzdeni velük és eltávolítani kedvenc növényeinkről!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Baross-féle talajművelési rendszer

Baross László a húszas években a békés megyei Bánkút viszonyai között dolgozta ki a... Tovább

altalajöntözés módszere és eszközei

a talajfelszín alatt rendeltetési helyére juttatott ->öntözővíz hasznosítása az... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Házi kert kert Kertészet növény Növénytermesztés virág virágtermesztés