Így védekezz a tripszek ellen kertedben - hasznos tanácsok

hirdetes

Rengeteg kárt okoznak - Így védekezz a tripszek ellen!

Szélesi Ferenc - Főkertész, ZH, NA
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

A tripszek, más néven rojtosszárnyúak (Thysanoptera) a rovarok osztályának egyik rendjét alkotják. Ha apró, vékony élősködőket, találsz növényeiden, vagy azok levelei és bimbói furcsán eltorzulnak, akkor könnyen lehet, hogy ezek az élősködők támadták meg kertedet. Sajnos a tripszekre tökéletesen illik a „kicsi a bors, de erős” szólás, ugyanis apró méretük ellenére komoly károkat okozhatnak növényeiden. Ha tehát arra gyanakszol, hogy kertedet tripszek támadták meg, akkor sürgősen cselekedned kell! Íme minden, amit tudni érdemes a tripszek elleni védekezésről!

Védekezés a tripszek ellen

Miről ismerhetők fel a tripszek?

A tripszek aprótestű, vékony rovarok, amelyek általában mindössze 2mm hosszúra nőnek meg. A legtöbb fajtának két pár szárnya van, amelyeket apró szőrszálak fednek, habár ezeket már lehetetlen szabad szemmel megfigyelni. A tripszek a halvány sárgától a sötétbarnáig többféle árnyalatban is megjelenhetnek, de léteznek narancssárga, fekete és zöld fajták is.

A kifejlett hím tripszek általában kisebbek és halványabbak, mint a nőstények. Színük valójában a hőmérséklettől is függ: ha lehűl a levegő, sötétebb színre váltanak. A nőstény tripszek a növények puha szövetei közé rakják le petéiket. A kikelő lárvák teste hasonlít a kifejlett egyedekéhez, azonban kisebbek és halványabbak azoknál, illetve még nincsenek szárnyaik.

Ahogy aztán folyamatosan nőnek, idővel bebábozódnak, majd teljesen kifejlett felnőttekként bújnak ki bábjukból. Szárnykezdeményeik valójában már a bebábozódás előtt megjelennek rajtuk.

hirdetes

A tripszek szaporodása

A nőstény tripszeknek nincs szükségük hímekre, hogy szaporodni tudjanak. Egyszerűen nem kell, hogy megtermékenyítsék őket, teljesen önállóan képesek petéket nemzeni. A peterakáshoz a nőstények egy rést vágnak a növények levelein. Egy nőstény nagyjából 50 petét képes rakni egyszerre, és ezek mindössze egy héten belül kikelnek majd. Miután kikeltek, a lárvák három hét alatt érik el a „felnőttkort”, innentől pedig ők is képesek majd tovább szaporodni.

hirdetes

A tripszek nem mindig kártevők

Bizonyos esetekben a tripszek még hasznosak is lehetnek kerted számára. Néhány fajtájuk más kártevőkre vadászik, amelyek szintén veszélyt jelenthetnek növényeidre. Ha tehát tripszekre lelsz növényeiden, az nem jelenti rögtön, hogy baj van.

Miről ismerhetők fel a hasznos tripszek?

Hasznosnak tekinthetők azok a tripszek, amelyek csipkéspoloskákkal, atkákkal, liszteskékkel és egyéb kártevőkkel táplálkoznak. Az egyetlen probléma az, hogy apró méreteik miatt nehéz ránézésre megkülönböztetni őket egymástól. A ragadozó, hasznos tripszek barna vagy fekete színűek, és fehércsíkos szárnyaik vannak.

Ha elég közel jutsz hozzájuk, hogy azonosítani tudd őket, és ezt látod rajtuk, akkor ők a barátaid a kertben! A ragadozó tripszek általában a gyümölcsfákon, a zöldségeken és más növényeken is fellelhetők kertedben. A következő oldalon folytatom, érdemes lapozni egyet! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

cukorcirok (sumac, Sorgum dochna [Roskal] Snow-den)

a pázsitfüvek családjába tartozó, Ázsia és Afrika több táján már régóta fontos... Tovább

egyelőgép

a cukorrépa egyenletes távolságának kialakítására szolgáló gép, amely a növénysorra... Tovább

Tovább a lexikonra
Növényvédelem