Tovább tiltakoznak a tokaji borászok

Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Semmi nem indokolja, hogy a történelmi borvidék kapujában, Szerencsen szalmatüzelésű erőmű épüljön - reagált a Tokaj Reneszánsz-Tokaji Nagy Borok Egyesülete és a Tokaji Bormívelők Társasága a Megyei Bíróság múlt heti ítéletére, ami jogszerűnek tartja a létesítmény környezetvédelmi engedélyének kiadását.
A borvidéket képviselő borászok szerint a kormány és a parlament két mulasztásban vétkes: nem alkotta meg a világörökségi értékek védelmét biztosító törvényt, illetve amikor a Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék világörökségi címet kapott, nem gondoskodott a megfelelő, nemzeti szintű jogi védelméről.

Az (Hujber Ottó mszp-s vállalkozóhoz köthető - a szerk.) BHD Hőerőmű Zrt. Szerencs határában ötven megawatt teljesítményű szalmatüzelésű hőerőmű építését tervezi. Bár a projekt megvalósítása ellen környezetvédők, borászok és civil szervezetek egy emberként tiltakoztak, a szükséges engedélyeket a beruházó megkapta. A bírósági ítélet, amely "jogszerűnek" tartja a szerencsi szalmatüzelésű hőerőmű környezetvédelmi engedélyének kiadását, újra rámutat a hazai világörökségi értékek védelmét biztosító jogszabályok hiányosságaira - fogalmaznak a szőlészek, borászok. Kijelentették: "a bírósági döntés csupán ezt az önmagában jogilag rendezetlen helyzetet mutatja meg újra."

Szabályozási hiányosságok miatt "jogszerű" az építési engedély kiadása

A borászok megerősítették: elfogadhatatlannak tartják a beruházás megépítését, egyúttal hivatkoznak a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal által készített hatástanulmányra, amely továbbra is a világörökségi értékeket veszélyeztető beruházásként értékeli az erőmű esetleges megépítését, és azt is kimondja, hogy új helyszínt kellene találni neki. Az erőmű építését súlyosan kifogásolta a jövő nemzedékek ombudsmanja is. Az erőmű megépítése ellentétes a világörökségi kezelési tervvel - hangsúlyozzák a borászok, hozzátéve: a tüzelőanyag beszállítása jelentős módon megnövelné a térség már így is túlterhelt közúthálózatát, és kedvezőtlen a tájképi összhangra.

A szőlészek, borászok bíznak abban, hogy a kormány mindent elkövet annak érdekében, hogy a Tokaj-hegyaljai borvidék világörökségi értékeit visszavonhatatlanul károsító beruházás ügye megnyugtatóan záródjon le.

A bíróság verdiktje szerint az Észak-magyarországi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség "jogszerűen" adta ki a Szerencsre tervezett szalmatüzelésű hőerőmű építéséhez szükséges engedélyt. Az erőművi építkezés helyszínén a tereprendezés csaknem két évvel ezelőtt megkezdődött, ám a jogi procedúra miatt azóta nem történt érdemi munka.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

konténer

az anyagmozgatás, s benne az egységrakomány-képzés egyik legkorszerűbb eszköze. Lényegében... Tovább

digózás

a szolonyec (szikes talaj) típusú szikesek egyik javítási módja. Ott gazdaságos, ahol a szikes... Tovább

Tovább a lexikonra