Törpe gyümölcsfák, ha nincs elég helyed

Helyszűkében is akad termés – Nevelj te is törpe gyümölcsfákat!

Szélesi Ferenc - Főkertész, SFV
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Ezeket a törpe gyümölcsfákat mindenki szeretni fogja

Törpe gyümölcsfa választása éghajlat szerint

A következőkben aszerint csoportosítjuk a gyümölcsfákat, hogy milyen éghajlatokon ajánlott őket termeszteni. Érdemes észben tartani, hogy amennyiben a fa egy mozgatható növénytartóba (pl. egy kerekes ládába) kerül, akkor elméletileg egész évben ideális körülményeket biztosíthatsz neki – télen például beviheted a lakásba, vagy – ha van erre lehetőség – fóliaházban is tarthatod őket egész évben, ha a napon nincs elég meleg nekik. Ha ezt meg tudod oldani, akkor az alábbi éghajlati besorolások sokkal kevésbé lényegesek. Fontos azt is megjegyezni, hogy a legtöbb törpe gyümölcsfa méretét két dolog határozza meg: az egyik a gyökéralany, a másik pedig az a növénytartó, amibe az oltott fát beültetik.

Törpe gyümölcsfák hűvösebb éghajlatra

Kezdjük a hőmérő alján. A következő törpe gyümölcsfák azokon a mérsékelt éghajlatú területen is kiválóan eléldegélnek, ahol télen fagyossá válik az idő. A mérsékelt éghajlati övre nagyon változó időjárási viszonyok jellemzők, ami nagyban befolyásolja, hogy milyen gyümölcsfákat termeszthetsz a rendelkezésedre álló szabad területen. Általánosságban a következők közül érdemes válogatni…

Alma

Az almák a mérsékelt éghajlati öv legnépszerűbb kerti gyümölcsei közé tartoznak. Ez nem meglepő, elvégre világszerte kedvelt egészséges, ízletes gyümölcsök, és rengeteg változatukat ismerjük. Érdemes lehetőség szerint egy helyi, vagy legalább közeli faiskolából beszerezni őket, hogy az időjárási körülmények minél jobban hasonlítsanak ahhoz, amihez hozzászoktak. A törpefa méretét a gyökéralany határozza meg. Vannak extrémebb alanyok (például az M27), törpe alanyok (M9, M26), és féltörpe változatok is. Érdemes kideríteni, hogy milyen alanyba lett beoltva kiszemelt fád, mert ez alapján utánanézhetsz, hogy várhatóan mekkora méretűre nő majd meg teljesen kifejlett korában, és kényelmesen elfér-e majd belőle egy (vagy több) a rendelkezésedre álló helyen.

Körte

A körték szintén gyakorta előforduló fák a mérsékelt kertekben, és szintén olthatók törpe alanyba, hogy korlátozott méretűre nőjenek meg. Népszerű választás a „Conference” és a „Concorde” öntermékeny körtefajták. Európában a körtéket birs alanyba is gyakran szokás oltani.

Birs

A törpe birsalmafák általában egy 4 literes cserépben kaphatók, és – attól függően, hogy mekkora növénytartóban neveled őket – akár 1,5-2 méter magasra is megnőhetnek. Habár sokáig tart, hogy kellően beérjenek, ha sok napfényt kapnak, akkor nem lesz gondod velük.

Szilva

A szilvafák számára nincsenek extrém törpe alanyok, de vannak féltörpe alanyok, amelyek lehetővé teszik, hogy kisebb kertbe is termőképes szilvafákat telepíthess. Ilyen a Pixy, a Plumina, és a VVA-1. A törpe szilváknak sok változata termeszthető cserepekben, és többségük 2 méter magasra, agy annál is alacsonyabbra nő meg, ami a növénytartó méretétől függ.

Cseresznye

A mérsékelt éghajlaton savanyú és édes cseresznyék is termeszthetők. Az édes változatok közvetlenül a fáról szüretelve is kellemes ízt kínálnak, míg a savanyúbb fajtákat desszertekhez és más ételekhez érdemes felhasználni. A cseresznyék növekedését a Gisela 5-ös gyökéralannyal lehet visszafogni. Szabad talajban 2,5-3 méter magasra nőhetnek, de növénytartó cseréppel vagy ládával, illetve kellő metszéssel tovább korlátozható a növekedésük.

Naspolya 

A naspolyát nem szokás nyersen fogyasztani, azonban remek lekvár készíthető belőlük, és sok desszertet fel lehet dobni velük. A fán hagyva megpuhul, és különleges édességé válik. A naspolyafák napos, széltől védett helyen érzik magukat jól, lehetőleg mély, tápanyagokban gazdag, jó vízelvezetésű talajban. A megfelelő gyökéralannyal kombinálva ideálisak lehetnek erkélyekre is. A választott növénytartótól függően a magasságuk a 1,5-2 méter körül mozog.

Eperfa 

A faeper nem sűrűn kapható boltokban, ezért aki ilyet szeretne enni, az jobban teszi, ha magának termeli meg saját eperfáján. Különleges formájuknak köszönhetően az eperfák nem csak gyümölcsöt szolgáltatnak, hanem a kert látványos díszei is lehetnek. Helyszűkében az eperfák falak mellett is nevelhetők, azonban mivel növekedési habitusuk miatt inkább bokrokra hasonlítanak, növekedésüket növénytartókkal is vissza lehet fogni. Az őszi szüretelés után meg is lehet metszeni őket.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-04-09

Egy citrus hibrid, melyet már kaphatunk itthon, és akár kertben is jól érezheti magát

Fedezd fel a limequat egzotikus ízét és dekoratív külsejét! Ismerd meg a gondozás titkait, és élvezd a frissítő termést egy kertész tanácsaival és tippjeivel.

2024-04-10

Ezeket a növényeket ültesd a hortenziád mellé, hogy még szebben virágozzon

Ezekkel a növényekkel társítva érhetjük el a legszebb hortenzia virágzást! Ismerjük meg a hortenzia igényeinek megfelelő társakat, mutatjuk melyek a legjobbak!

2024-04-09

Málnatermesztés mesterfokon - ezekre figyelj oda egy kertész szerint

A málnatermesztés nem ördöngösség, de vannak bizonyos tippek és praktikák, amiket neked is be kell tartanod, mutatjuk egy kertész tanácsival, hogy mire figyelj.

2024-03-26

Honnan tudhatom, ha elfagyott a gyümölcsfám?

A jelenlegi tavaszi időjárás sajnos még hajnalban és este tartogat fagyokat, így a gyümölcsfáink könnyen elfagyhatnak, érdemes tudni, hogyan lehet megállapítani!

2024-04-09

Egy növény, amibe azonnal beleszeretsz: A hibiszkusz szaporítása dugványozással

A hibiszkusz egy csodás virág, melynek szaporítása dugványozással nagyon egyszerű. Jöjjön a hibiszkusz szaporítása dugványozással lépésről lépésre, kövesd!

2024-04-05

Vessünk borsót április közepén, úgy, mint a profik

Szeretnéd te is magadnak termeszteni a borsót? Akkor mutatjuk, hogyan vesd el és termeszd, mint a profik! Tippek, trükkök és tanácsok az Agrároldal segítségével.

2024-04-03

Dél-Olaszország különleges növénye – most kell elültetni a szagos bükkönyt

A szagos bükköny (Lathyrus odoratus) egy egynyári kúszóvirág, ami egyenesen Szicíliából került át Európába. Mutatjuk mikor és hogyan ültesd el, gondozd.

2024-04-03

5+1 növény, amit meg kell metszeni áprilisban

Metszésre fel: ezeket a növényeket meg kell metszened áprilisban, ha azt akarod, hogy virágozzanak és termést hozzanak, mutatjuk a tippeket, ezekre figyelj!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

kukorica növényédelmi technológiája

a vetőmaggal terjedő gombás betegségek, csírakori megbetegedések ellen különböző... Tovább

csatorna

nyitott árok v. zárt csőrendszer, a működéséhez szükséges műtárgyakkal, amelyben a... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek gyümölcs Házi kert