Törpe gyümölcsfák, ha nincs elég helyed

Kiszállító és termelő kereső
hirdetes

Helyszűkében is akad termés – Nevelj te is törpe gyümölcsfákat!

Szélesi Ferenc - Főkertész
Ezeket a törpe gyümölcsfákat mindenki szeretni fogja

Törpe gyümölcsfa választása éghajlat szerint

A következőkben aszerint csoportosítjuk a gyümölcsfákat, hogy milyen éghajlatokon ajánlott őket termeszteni. Érdemes észben tartani, hogy amennyiben a fa egy mozgatható növénytartóba (pl. egy kerekes ládába) kerül, akkor elméletileg egész évben ideális körülményeket biztosíthatsz neki – télen például beviheted a lakásba, vagy – ha van erre lehetőség – fóliaházban is tarthatod őket egész évben, ha a napon nincs elég meleg nekik. Ha ezt meg tudod oldani, akkor az alábbi éghajlati besorolások sokkal kevésbé lényegesek. Fontos azt is megjegyezni, hogy a legtöbb törpe gyümölcsfa méretét két dolog határozza meg: az egyik a gyökéralany, a másik pedig az a növénytartó, amibe az oltott fát beültetik.

Törpe gyümölcsfák hűvösebb éghajlatra

Kezdjük a hőmérő alján. A következő törpe gyümölcsfák azokon a mérsékelt éghajlatú területen is kiválóan eléldegélnek, ahol télen fagyossá válik az idő. A mérsékelt éghajlati övre nagyon változó időjárási viszonyok jellemzők, ami nagyban befolyásolja, hogy milyen gyümölcsfákat termeszthetsz a rendelkezésedre álló szabad területen. Általánosságban a következők közül érdemes válogatni…

Alma

Az almák a mérsékelt éghajlati öv legnépszerűbb kerti gyümölcsei közé tartoznak. Ez nem meglepő, elvégre világszerte kedvelt egészséges, ízletes gyümölcsök, és rengeteg változatukat ismerjük. Érdemes lehetőség szerint egy helyi, vagy legalább közeli faiskolából beszerezni őket, hogy az időjárási körülmények minél jobban hasonlítsanak ahhoz, amihez hozzászoktak. A törpefa méretét a gyökéralany határozza meg. Vannak extrémebb alanyok (például az M27), törpe alanyok (M9, M26), és féltörpe változatok is. Érdemes kideríteni, hogy milyen alanyba lett beoltva kiszemelt fád, mert ez alapján utánanézhetsz, hogy várhatóan mekkora méretűre nő majd meg teljesen kifejlett korában, és kényelmesen elfér-e majd belőle egy (vagy több) a rendelkezésedre álló helyen.

hirdetes

Körte

A körték szintén gyakorta előforduló fák a mérsékelt kertekben, és szintén olthatók törpe alanyba, hogy korlátozott méretűre nőjenek meg. Népszerű választás a „Conference” és a „Concorde” öntermékeny körtefajták. Európában a körtéket birs alanyba is gyakran szokás oltani.

Birs

A törpe birsalmafák általában egy 4 literes cserépben kaphatók, és – attól függően, hogy mekkora növénytartóban neveled őket – akár 1,5-2 méter magasra is megnőhetnek. Habár sokáig tart, hogy kellően beérjenek, ha sok napfényt kapnak, akkor nem lesz gondod velük.

hirdetes

Szilva

A szilvafák számára nincsenek extrém törpe alanyok, de vannak féltörpe alanyok, amelyek lehetővé teszik, hogy kisebb kertbe is termőképes szilvafákat telepíthess. Ilyen a Pixy, a Plumina, és a VVA-1. A törpe szilváknak sok változata termeszthető cserepekben, és többségük 2 méter magasra, agy annál is alacsonyabbra nő meg, ami a növénytartó méretétől függ.

Cseresznye

A mérsékelt éghajlaton savanyú és édes cseresznyék is termeszthetők. Az édes változatok közvetlenül a fáról szüretelve is kellemes ízt kínálnak, míg a savanyúbb fajtákat desszertekhez és más ételekhez érdemes felhasználni. A cseresznyék növekedését a Gisela 5-ös gyökéralannyal lehet visszafogni. Szabad talajban 2,5-3 méter magasra nőhetnek, de növénytartó cseréppel vagy ládával, illetve kellő metszéssel tovább korlátozható a növekedésük.

Naspolya 

A naspolyát nem szokás nyersen fogyasztani, azonban remek lekvár készíthető belőlük, és sok desszertet fel lehet dobni velük. A fán hagyva megpuhul, és különleges édességé válik. A naspolyafák napos, széltől védett helyen érzik magukat jól, lehetőleg mély, tápanyagokban gazdag, jó vízelvezetésű talajban. A megfelelő gyökéralannyal kombinálva ideálisak lehetnek erkélyekre is. A választott növénytartótól függően a magasságuk a 1,5-2 méter körül mozog.

Eperfa 

A faeper nem sűrűn kapható boltokban, ezért aki ilyet szeretne enni, az jobban teszi, ha magának termeli meg saját eperfáján. Különleges formájuknak köszönhetően az eperfák nem csak gyümölcsöt szolgáltatnak, hanem a kert látványos díszei is lehetnek. Helyszűkében az eperfák falak mellett is nevelhetők, azonban mivel növekedési habitusuk miatt inkább bokrokra hasonlítanak, növekedésüket növénytartókkal is vissza lehet fogni. Az őszi szüretelés után meg is lehet metszeni őket.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2020-11-23

Így használd fel a citrusfélék héját a ház körül! - 20 fantasztikus ötlet, amire nem is gondoltál!

Nem kell semmit sem kidobnunk a szemétbe, ugyanis szinte mindent fel tudunk használni újra, és újra. Mostani cikkünkben azt mutatjuk meg, hogyan használhatjuk fel a citrusfélék héját a házban, és a kertben egyaránt, 20 nagyon szuper, praktikus ötletet láthatsz!

2020-08-11

Mit mikor szüreteljünk? - Szakértői tanácsok mindenkinek!

Szüretelés ideje, a szüretelés módja. Mikor szüreteljünk és hogyan végezzük el a szüretelést? Mindent elmondunk nektek a szüretelésről, tartsatok velünk!

2020-11-05

Tippek egy dekoratív és hasznos kerítés megépítéséhez

Ha a kertészkedésről van szó, a birtok elkerítése egy meglepően ritkán tárgyalt témakör. Sokan csak szükségletként tekintenek a kerítésekre, amik a birtok határait kerülik, illetve a növények és állatok védelmére szolgálnak.

2020-11-05

Használjuk a talajtakarókat zöldtrágyaként - Szakértői tanácsok!

Használjuk az őszi és téli talajtakarókat zöldtrágyaként, mostani cikkemben mindent elmondok nektek az őszi és téli talajtakarók felhasználásáról!

2020-10-19

Alakítsunk ki sünbarát kertek - Praktikus tippek szakértőktől!

Sünbarát kert kialakítása, elmondom, hogyan alakíthatsz ki könnyedén praktikus sünbarát kertet. Segíts a süniknek te is, hozz létre sünbarát kertet!

2020-10-23

Komposztálási kisokos kezdőknek és haladóknak!

Komposztálási kisokos mindenkinek, mostani cikkünkben mindent elmondunk nektek a komposztálásról. A komposztálás menetéről tudhattok meg most mindent!

2020-08-17

Az almafa leggyakoribb betegségei, és az ellenük való védekezési módok

Az almafa betegségei, minden, amit tudni érdemes az almafa betegségeiről és az almafa betegségei elleni védekezésről. Nézzük, mire érdemes odafigyelni az almafa betegségei esetében.

2020-09-14

Ősszel érő bogyós finomságok - Melyik a kedvenc?

Ősszel díszítő bogyós növényeket mutatok most be nektek, amiket mindenképpen érdemes megismernetek! Nézzük, melyek a legérdekesebb őszi bogyósok.

További cikkek ebben a témában
hirdetes


Környezetünk Állataiért Alapítvány

Állatvédõ szervezet Hartmann Judit   Cím: Kecskemét István király krt. 8/b. 6000... Tovább

indiai kender (Cannabis indica L.)

a hazai kendernél hosszabb tenyészidejű, melegigényes növény. Szára alacsonyabb, gyakran... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek gyümölcs Házi kert