notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A birs jellemzői és szerepe a táplálkozásban

Hirdetés

Mit kell tudni a birsről?

Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Különös, de a legelső ókori híradás székletfogó gyümölcsként említi a birset. Mára már kísérletileg is igazolt az emésztőszervekben kifejtett gyulladáscsökkentő hatása. Táplálkozási jelentősége mellett szól az almánál nagyobb vitamintartalma, illetve a gyümölcshúsban található sok pektin, aminek a szervezet méregtelenítésében van nagy szerepe.

A birs jellemzői és szerepe a táplálkozásban. Mit kell tudni a birsről?
Őshazája Észak-Perzsia, innen terjedt el Görögországba, Itáliába, majd Közép-Európába. Sokoldalúan felhasználható: befőtt, dzsem, sajt, ivólé, sőt likőr is készíthető belőle. Befőttjét mindenféle húsétel mellé feltálalhatjuk. Május végén, június elején nyíló virágaival bokra maga is dísze a kertnek. Leginkább a nyirkos, levegős talajokat kedveli, száraz viszonyok között és meszes talajon a gyümölcse apró marad és kövecses lesz. Mivel sekélyen gyökeresedik, nem igényel mély rétegű talajt. A faiskolák főként birsalanyra, ritkábban vadkörtére szemezve szaporítják.
A birs jellemzői és szerepe a táplálkozásban. Mit kell tudni a birsről?

A birs meleg- és fényigényes, ugyanakkor fagyérzékeny. Árnyékban gyengén virágzik és gyümölcsöt is alig hoz. Jellegzetessége, hogy termését a vesszők csúcsán hozza, ezért fontos, hogy ezeket ne metsszük vissza, csak ritkítsuk. Gyümölcsét akkor szedjük, amikor a fajtára jellemző nagysága, íze és illata kialakult, héja citromsárga. A termést más gyümölcsöktől elkülönítve tároljuk, mert azok átveszik erőteljes illatát. Egy-két fokos hőmérsékleten és párás körülmények között márciusig-áprilisig is eltartható.

Hirdetés
A birs jellemzői és szerepe a táplálkozásban. Mit kell tudni a birsről?

A birs termékenyülési viszonyairól máig megoszlik a szakemberek véleménye. Vannak, akik önmeddőnek, mások részben, ismét mások pedig egészen öntermékenyülőnek tartják. Tény, hogy a telepítési ajánlásokban porzópartnerek ültetését javasolják. Fajtái közül az Angersi korai érésével és kiváló termőképességével tűnik ki.

Hirdetés
A birs jellemzői és szerepe a táplálkozásban. Mit kell tudni a birsről?

Gyenge növekedésű, laza és ritka koronát nevel, gyümölcse elsősorban befőttnek jó. A Bereczki bőtermő nagy vagy igen nagy gyümölcse erősen molyhos, a legízletesebb és legillatosabb a birsek közt. A kicsi vagy közepes termésű Konstantinápolyi birs pedig korai termőre fordulásával, megbízható termőképességével tűnik ki. Mindhárom fajta kölcsönösen porozza egymást.

Forrás: EU-Info

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
518 494
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
5 056 652
Közösség

elhalás (nekrózis, necrosis)

az élő szervezetben körülírt területeken a sejtek életműködésének végleges megszűnése.... Tovább

alvás

fontos élettani folyamat, az agykérgi (->agyvelő) tevékenységek szakaszos csökkenése. Az... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 162

Átlagos értékelés: 4.7