Tormatermesztési kisokos

hirdetes

Minden, amit egy kertésznek a torma termesztéséről tudnia kell

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Tudj meg mindent a tormatermesztésről

A torma gondozása

A torma gondozása meglehetősen egyszerű feladat, de attól függően, hogy évelőként, vagy egynyáriként neveled, másképpen kell bánnod vele.

A torma nevelése egynyáriként

A torma alapjáraton évelő növény, azonban mivel főleg gyökeréért termesztik, az őszi szüreteléssel a növény legfontosabb része meg is semmisül (nem képes tovább nőni, ha nincs miből). Ha a következő termőidőszakban is szeretnél ugyan itt tormát termeszteni, akkor nincs más dolgod, mint hagyni egy kis részt a gyökérből a talajban, hogy a következő szezonban újra növekedésnek indulhasson. Ha szeretnéd vetésforgóban elültetni tormáidat, akkor a gyökérdugványokat elrakhatod, hogy jövőre újra felhasználhasd őket.

Ügyelj rá, hogy csak ép, egészséges gyökerekből vágj dugványoznivalót, amiken nincsenek csíkok vagy fekete foltok. Ha a gyökér egy részét a talajban hagyod a következő szezonig, akkor ügyelned kell rá, hogy a talaj a egészen addig nyirkos maradjon, amíg be nem köszönt a torma nyugalmi időszaka. Amikor aztán tavasszal melegedni kezd az idő, és felenged a talaj, kezd el újra öntözni, amíg a levelek ki nem bújnak és a torma meg nem erősödik. Ez a módszer hamar kimerítheti a talaj tápanyagtartalékait, ezért minden évben ősszel erősen ajánlott komposzttal dúsítani azt. Hacsak kerted talajában nem gazdag ásványi anyagokban, évente egyszer támogasd meg némi őrölt ásványi foszfáttal, hogy pótold ezeket.

hirdetes

A torma nevelése évelőként

Az évelőként nevelt tormát általában társültetéshez használják, mert segít távol tartani a kerti kártevőket a többi növénytől. Ha azonban a torma évekig a talajban marad, idővel oldalgyökereket növeszt majd, amiket néhány évente fel kell ásnod a főgyökér körül. Az oldalgyökerek szép lassan megerősödhetnek és főgyökerekké válhatnak, amikből egy új torma nő ki. Ha nem figyelsz oda ezekre, a torma könnyedén elszabadulhat a kertedben, és egy idő után nagyon nehéz lesz kiirtani.

hirdetes

Az évelőként nevelt tormának nincsenek komoly igényei, ha a talajról van szó. Még a leveleket is nyugodtan fent lehet hagyni rajta, mert a tél beköszöntével elhalnak, és a talajon maradnak, ami természetes takarást kínál a gyökerek számára. Minden második ősszel (nem minden ősszel, mint az egynyári nevelésnél) alkalmazz organikus talajtakarót, hogy biztosítsd a tápanyag-utánpótlást a talajban anélkül hogy túl sok nitrogént vinnél bele.

A gyomokat nem muszáj kihúzni az évelőként nevelt tormák körül – inkább vágd le őket, és hagyd, hogy belerohadjanak a talajba, mert ezzel némi tápanyagot biztosítanak a tormáknak és segítenek visszafogni a további gyomokat. Ügyelj arra, hogy a virággyomokat és magtokjaikat mindenképpen távolítsd el az ágyásból, mert ezek csak több fejfájást okoznak majd a következő évek során.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-08-01

A növényeink újjáélesztése, ha hőkárt szenvedtek

A legrosszabb, ami megtörtént növényeinkkel a hőkár. Ellenőrizd a növényeidet, és ha elhervadtak vagy leégtek, akkor tedd meg a fontos lépéseket hőkár esetén!

2022-07-26

Így használd fel az extra uborkákat

Az uborka savanyítása, kovászos uborka készítése remek ötlet a tartósításra, de más módja is van az uborka felhasználásának. Ízletes alapanyag főzéshez is!

2022-07-31

Miért rohad a paradicsomom alja? – kérdések és válaszok a virágzás utáni rothadásról

Te is találkoztál már azzal a problémával, hogy a paradicsomgyümölcseid alja rohadni kezdett ott, ahol korábban virág volt rajta? Mutatjuk, mi áll a hátterében!

2022-07-29

Nyárvégi teendők a kertben

Akárhogy is, kertednek augusztusban is szüksége van az odafigyelésedre. Íme a legfontosabb nyárvégi teendők a kertben! Mutatjuk mit csinálj, és milyen sorrendben!

2022-07-31

Ismerjétek meg ti is a csodálatos bakopát

Ismerjétek meg ti is ezt a tündéri kis virágot, a bakopát. Mindent, az ültetéséről, teleltetéséről és a gondozásáról. Cikkünkből megtudhattok mindent a bakopa virágról!

2022-07-31

Hogyan állítsuk meg az invazív növények terjedését?

Kezdenek teret hódítani a kertedben a nem őshonos növények? Mutatunk néhány módszert amivel lelassíthatod, megállíthatod és akár meg si előzheted a terjedésüket!

2022-07-31

Mikor és hogyan érdemes szüretelni a retket?

Szeretnél tavasztól az első fagyokig folyamatosan friss retket fogyasztani a saját kertedből? A kulcs az, hogy időben szüreteld, és ültesd újra. Mutatjuk, mikor!

2022-07-31

Vízipálma – avagy esernyős szobanövények: Információk az esernyőnövény termesztéséről és gondozásáról

A vízipálmát esernyőnövénynek is hívják, ugyanis míg valódi levelei a szárára csavarodnak - igazán egzotikus hatást keltve, fellevelei kis esernyőt képeznek.

További cikkek ebben a témában


díjugratás

versenyszám, amelynek során a verseny kiírásától függő magasságú akadályokat kell a... Tovább

gomoly

bogas virágzatú növényekre (pl. cukorrépa, takarmányrépa) jellemző képlet. Az ún.... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Gazdaság Házi kert kert Növénytermesztés Zöldség