Tormatermesztési kisokos

hirdetes

Minden, amit egy kertésznek a torma termesztéséről tudnia kell

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Tudj meg mindent a tormatermesztésről

Mikor ültess tormát?

A tormamagokat házon belül már a tél elején el lehet ültetni, az utolsó tavaszi fagy után pedig mehetnek ki a kertbe. Mint említettük, a magvak közvetlenül kint is elültethetők, ha a talaj hőmérséklete megfelelő ehhez. Ez az időszak természetesen a helyi USDA zónától függ majd, és március közepétől egészen nyár közepéig bármikorra eshet. A dugványokat rendszerint kora tavasszal vagy ősszel szokás elültetni. A hűvösebb tavaszi és őszi időjárás felgyorsíthatja a növények fejlődését.

A torma fényigénye

A torma teljesen vagy félárnyékos helyeken is nevelhető. A hűvösebb éghajlatokon érdemesebb mindig napos, a melegebb vidékeken pedig olyan helyekre ültetni, ahol a reggeli napfény után délután félárnyékba kerül. Ha házon belül ültetsz, akkor egy napos ablakpárkány pont megfelel majd számára (persze nevelőlámpákat is beszerezhetsz).

hirdetes

A torma talajigénye

Ha évelőként nevelik, a torma nem kifejezetten válogatós a talajt illetően. Amíg a talaj nem túl nedves, a torma eléldegél benne. A kifejlett torma akár a szárazságot is képed tűrni egy ideig. Persze ha bőséges termést szeretnél, akkor ideális talajkörülményeket kell teremtened tormáid számára. A talaj előkészítéséről a „Dugványozás a kertben” részben már ejtettünk pár szót, amit itt most kiegészítenénk.

Hasonlóképpen más gyökérzöldségekhez, a túl sok nitrogén arra késztetheti a tormát, hogy inkább a levélnövesztésre fordítsa erőforrásait a gyökér helyett. A talaj trágyázását legalább 6 hónappal az ültetés előtt végezd el. Lehetőleg közepes tápanyagértékű talajba ültess. Érdemes olyan helyre ültetni, ahonnan korábban más, nitrogénéhes növények már eltávolították a nitrogén nagy részét).

hirdetes

Csírázás

Ideális körülmények között, a dugványozott torma igazán gyorsan kicsírázik és növekszik majd. A levelek már néhány nappal az ültetés után megjelenhetnek a talaj felszínén, és egy hónap alatt akár a 30cm-es magasságot is elérhetik. A magoknak néhány hét kell, hogy kicsírázzanak – a legjobb eredmények érdekében 10-12 hétig neveld őket biztonságos (házon belüli) körülmények között, mielőtt kikerülnének a kertbe.

A torma elhelyezése

Az elültetett torma mellett minden irányból legalább 45 cm szabad helyet kell hagyni. Ez azt jelenti, hogy két torma között legalább 45cm hely kell, hogy legyen. Ha a torma elkezdi benőni ezt a területet, ásd fel az új gyökereket, hogy szabályozd a terjeszkedését. A következő oldalon a torma gondozásáról fogok beszélni, érdemes lapozni még egyet! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-08-01

A növényeink újjáélesztése, ha hőkárt szenvedtek

A legrosszabb, ami megtörtént növényeinkkel a hőkár. Ellenőrizd a növényeidet, és ha elhervadtak vagy leégtek, akkor tedd meg a fontos lépéseket hőkár esetén!

2022-07-26

Így használd fel az extra uborkákat

Az uborka savanyítása, kovászos uborka készítése remek ötlet a tartósításra, de más módja is van az uborka felhasználásának. Ízletes alapanyag főzéshez is!

2022-07-31

Miért rohad a paradicsomom alja? – kérdések és válaszok a virágzás utáni rothadásról

Te is találkoztál már azzal a problémával, hogy a paradicsomgyümölcseid alja rohadni kezdett ott, ahol korábban virág volt rajta? Mutatjuk, mi áll a hátterében!

2022-07-29

Nyárvégi teendők a kertben

Akárhogy is, kertednek augusztusban is szüksége van az odafigyelésedre. Íme a legfontosabb nyárvégi teendők a kertben! Mutatjuk mit csinálj, és milyen sorrendben!

2022-07-31

Ismerjétek meg ti is a csodálatos bakopát

Ismerjétek meg ti is ezt a tündéri kis virágot, a bakopát. Mindent, az ültetéséről, teleltetéséről és a gondozásáról. Cikkünkből megtudhattok mindent a bakopa virágról!

2022-07-31

Hogyan állítsuk meg az invazív növények terjedését?

Kezdenek teret hódítani a kertedben a nem őshonos növények? Mutatunk néhány módszert amivel lelassíthatod, megállíthatod és akár meg si előzheted a terjedésüket!

2022-07-31

Mikor és hogyan érdemes szüretelni a retket?

Szeretnél tavasztól az első fagyokig folyamatosan friss retket fogyasztani a saját kertedből? A kulcs az, hogy időben szüreteld, és ültesd újra. Mutatjuk, mikor!

2022-07-31

Vízipálma – avagy esernyős szobanövények: Információk az esernyőnövény termesztéséről és gondozásáról

A vízipálmát esernyőnövénynek is hívják, ugyanis míg valódi levelei a szárára csavarodnak - igazán egzotikus hatást keltve, fellevelei kis esernyőt képeznek.

További cikkek ebben a témában


üregesség

üreges a talaj, ha sok benne az 1—10cm átmérőjü rög. Ez rendszerint művelési hiba... Tovább

Cukorbetegség

 A cukorbetegség (diabetes mellitus vagy "diabétesz", magyarul "mézédes... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Gazdaság Házi kert kert Növénytermesztés Zöldség