Amiről kevés szó esik - A torma betegségei

hirdetes

Amiről kevés szó esik - A torma betegségei

GE.

Érdekes, de valóban kevés helyen lehet olvasni a tormát megtámadó betegségekről és az ellenük való védekezésről, éppen ezért különösen ajánlom írásomat mindenkinek!

A torma betegségei

A torma kártevői

Káposzta bagolylepke lárvája – Ezek a lárvák előszeretettel tizedelik a káposztafélék leveleit, beleértve a tormáét is. Habár inkább más káposztafélékre pályáznak, időnként a tormák levelein is feltűnhetnek. A legegyszerűbb megoldás kézzel leszedegetni, és vagy a tyúkok közé, vagy egy vödör vízbe dobni őket. Komolyabb esetben neem olajos oldattal érdemes permetezni a tormák leveleit, lehetőleg a káposzta bagolylepke párzási időszakában.

Ormányosbogarak – A tormákat első sorban a kékes színű fajta (Baris lepidii Germar) támadja meg, pontosabban azok lárvái, amelyek mind a szüretelhető gyökerek mennyiségét és minőségét is képesek befolyásolni. Mivel ezek nagyon apró méretűek (a kifejlett egyedek csupán 2,5 mm-esek) rovarirtókkal lehet védekezni ellenük, vagy megpróbálhatod minden évben máshová ültetni a tormát kertedben, hogy megszakítsd a bogarak életciklusát és visszafogd a szaporulatuklat.

hirdetes

Földibolhák – Az apró földibolhák jellemzően lyukakat vájnak a növények levelein. Az esetek többségében (ha nincsenek túl sokan) nem jelentenek veszélyt a növényre, vagy annak termésére, de a leveleket könnyedén elcsúfíthatják. Ha a földibolhák ellepik a torma legalább 20%-át, akkor rovarirtókra lehet szükség. A levelekre szórt kovaföld hatásos riasztó lehet ellenük.

anncapictures képe a Pixabay -en.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


biobeton

nád- és szalmatörmelékből, valamint egyéb hasonló ->melléktermékekből készült... Tovább

bújtatórács

az elkerített anyaállat ketrecének egyik oldalán levő olyan méretű nyílás, amelyen a még... Tovább

Tovább a lexikonra