Tudj meg mindent a tölgyzsálya gondozásáról - a tölgyzsálya termesztése, gondozása, ültetése

hirdetes

Ismerd meg Te is ezt a sokoldalú növényt – bemutatkozik a tölgyzsálya

TK, SFV
Tölgyzsálya

A tölgyzsályának talaj szempontjából nincsenek különösebb igényei – a legfontosabb feltétele csupán, hogy az jó vízelvezetéssel rendelkezzen. Föld szempontjából akár beltéri növényeink virágföldje is alkalmas számára, de közönséges kerti talajban is megfelelően képes lesz majd fejlődni.


Fontos, hogy ültetése előtt a talajt készítsd elő, áss egy parcellát, melyet majd dolgozz össze humusszal és foszfor-kálium műtrágyákkal. Nem szabad, hogy a növény talaja túlzottan savas legyen, de az sem ajánlott, hogy túl legyen táplálva, ugyanis az oda vezethet, hogy a bokor zöld része túlfejlődik, ezzel elnyomva majdani virágzását.


Hogyan érdemes gondozni növényünket?


Mint minden növénynél, nála is fontos, hogy időben gyomtalanítsunk, valamint védekezzünk a leendő betegségekkel szemben.

hirdetes


Nem szabad túlöntöznünk növényünket, a rendszeres locsolást pedig az esti vagy a reggeli órákban éri meg majd elvégezni. Abban az esetben, ha erre a déli órákban kerül sor, akkor a zsálya leveli könnyedén megéghetnek, mely a növény egészére negatív befolyással lehet majd.


Fontos, hogy rendszeresen meglazítsuk majd a növény talaját – ez biztosítja majd zsályánknak, hogy megfelelő mennyiségű oxigénhez jusson.


Minden tavasszal fontos, hogy a bokrok számára trágyát biztosítsunk – elsősorban nitrogén műtrágyában gondolkozzunk. Az ásványi műtrágyákat hagyjuk meg majd az őszi időszakra.


A cserjéket emellett tavasszal érdemes metszeni, ezzel elérve, hogy bokrunk megfelelően terebélyesedjen, fejlődjön – ez ugyanis majd ki fogja váltani az oldalrügyek ébredését és növekedését. 

hirdetes


Milyen kártevők veszélyeztetik?


A zsálya fűszeres gyógynövény lévén képes önállóan harcolni a legtöbb betegség ellen, épp ezért kevésbé hajlamos magához vonzani a kártevőket is, mégis van néhány dolog, ami akadályozhatja fejlődésében, mely elsősorban a nem megfelelő gondozásához köthető.


A penész a túlzott locsolás végett alakul ki, épp ezért érdemes odafigyelni, hogy sose maradjon rajta stagnáló víz. Emellett a túl sűrű ültetés a csigáknak és atkáknak fog majd kedvezni – ez ellen elég lehet egy mosószappanos kezelés, esetleg valamilyen hagyma közelbe ültetése.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-08-18

15 igénytelen virág, amikre alig kell odafigyelni

Nem mindenkinek van elegendő ideje arra, hogy napi rendszerességgel ápolgassa virágait. Ha neked sincsen időd, akkor ezek az igénytelen virágok valók neked!

2022-08-10

Több rendkívüli intézkedési segíti az aszálykár sújtotta termelőket

Hitelmoratórium és kamattámogatott hitel is segíti az aszály sújtotta mezőgazdaságot és felgyorsulnak az biztosítások után igényelhető kártérítések kifizetései is.

2022-08-09

5 romantikus randi ötlet, amelyet a szabadban fedezhet fel

Összegyűjtöttünk 5 szabadtéri romantikus randevúzási ötletet, amelyek felülmúlják a filmet és a rágcsálást. Mutatjuk hova vidd el szíved választottját!

2022-08-08

Izgalmas programok a Balatonnál augusztus 8. és 14. között – Hangulatos koncertek, korzózás és fesztivál! Ez vár a Balatonon augusztus második hetében!

Programot keresel a Balaton körül augusztus 8. és 14. között? Akkor jó helyen jársz, most összegyűjtöttük neked a legjobb balatoni programokat augusztusra!

2022-08-15

A bor készítése életveszélyes- erre mindenki figyeljen oda!

A mustgáz veszélyeire hívja fel a figyelmet a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM). Mutatjuk pontosan mikor és mire kell figyelni a borkészítés közben!

2022-08-04

Minden amit tudnod kell a Pénzfáról – Pénzfa a lakásban

Ismerd meg a pénzfát! Itt van minden, amit tudnod kell potenciális új pénzügyi tanácsadódról: a pénzfáról! A pénzfa gondozása, szükséglete és története!

2022-08-16

7 különböző típusú Ficus Lyrata | A legjobb lantlevelű fikuszok

Ne aggódj, ha nem ismered fel a Ficus Lyrata különböző típusait! Összeállítottuk a legjobb lantlevelűk fajtái. Ismered a Ficus Lyrata különböző típusait?

2022-08-16

Hogyan termeszthetünk citromfüvet magról | Termesztési utasítások

Ebből a leíró cikkből megtudhatod, hogyan termeszthetsz citromfüvet magból, és termesztheti saját termést ebből a gyógynövényből. Citromfű termesztés magról

További cikkek ebben a témában


94/2008. (VII. 24.) FVM-SZMM együttes rendelet

A pálinka és a törkölypálinka elõállításának és jelölésének szabályairól. Az... Tovább

14/2007. (III. 1.) FVM rendelet

a 2004. évi nemzeti hatáskörben nyújtott agrár- és vidékfejlesztési támogatások... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Érdekességek