Tudj meg mindent a tölgyzsálya gondozásáról - a tölgyzsálya termesztése, gondozása, ültetése

hirdetes

Ismerd meg Te is ezt a sokoldalú növényt – bemutatkozik a tölgyzsálya

TK, SFV
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Amennyiben különleges növényt szeretnél ültetni, akkor mostani cikkünkben segítünk – tudj meg mindent a tölgyzsálya ültetésétől, gondozásáról.

Tölgyzsálya

A tölgyzsálya rendkívül sokoldalú növény – mind virágát, mind gyümölcsét, de leveleit is felhasználják nem csak a népi gyógyászatban, de gyógyszergyárakban is, illetve a legtöbb kozmetikumban is találkozhatunk vele. Elsősorban amennyiben otthon szeretnénk kihasználni gyógyhatásait, akkor leveleiből készíthetünk infúziót megfázás esetén, esetleg annak megelőzésére.


Ez az alacsony, légyszárú cserje amennyiben megfelelően gondozzuk, akár egész szezonban nyílik, így megmutatva szépséges virágait, melyek képesek kertünkben egy kisebb lila vagy kék színfoltot képezni.


Röviden a tölgyzsályáról


A zsálya gyakran előfordul a természetben is, nőhet akár erdő szélén, akár dombok lejtőin.

hirdetes


Ez a cserje lágyabb szárral, illetve lándzsás levelekkel rendelkezik. Fűszeres gyógynövény, kékes-lilás virágzata legjobban egy-egy tüskéhez hasonlít. Magassága megközelítőleg 30 – 90 centiméter között mozog, levelei 4 – 10 centi hosszúak, valamint 1,5 – 3 centi szélesek. Télen érdemes lesz majd odafigyelni a növényre, ugyanis könnyedén megfagyhat, bár ez a tavaszi fejlődését nem befolyásolja, nagyobb tűrőképességének hála a meleg megérkeztével könnyedén regenerálódik.


Egész nyáron képes virágozni megfelelő gondozás mellett, augusztus – szeptember környékén pedig meghozza majd termését egy gömb alakú, dióformájú gyümölcs formájában.

hirdetes


Mire érdemes odafigyelni ültetésekor?


Fontos, hogy növényünk majd képes legyen megfelelően begyökerezni, ezáltal is gyorsabban növekedni, fejlődni kertünkben. Sose ültesd egymáshoz közel őket, valamint érdemes arra is figyelned, hogy a zsálya gyakran keresztporozik, így ha több fajtát szeretnél nevelni, azoknak mindenképpen különböző területeket biztosíts. Az, hogy mennyire messze ültesd őket egymástól a növény méretétől fog majd függeni, mégis általánosságban 50 – 60 centiméteres távolságokban érdemes gondolkozni.

 

Amennyiben érdekel cikkünk folytatása, lapozz!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-01-25

Hogyan neveljünk bőrápolásra alkalmas gyógynövényeket?

Tudtad, hogy te is tudsz gyógynövényeket termeszteni a kertedben könnyedén, de akár cserépben is? Segítünk neked a legegyszerűbb módon megvalósítani terveidet!

2023-01-25

A vakond lett az év emlőse

A több mint 120 éve védett vakondot választotta 2023-ban az év emlősének a Vadonleső Program, amelyet az AM és a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. működtet.

2023-01-25

Így tisztítsuk meg az eperágyásokat februárban

A késő téli időszak, azaz a február hónapja tökéletes alkalom az eperágyások megtisztítására és rendberakására, segítünk benne, hogyan érdemes nekiállni!

2023-01-23

A Zichy Kastélyok nyomában – Az egykori nemesi család hagyatéka

Magyarországon számtalan a múltszázadokból fennmaradt kastélyokat fedezhetünk fel, mi most a Zichy család hátrahagyott csodálatos műremekeit gyűjtöttük össze.

2023-01-27

Így gyűjtsük össze és tisztítsuk meg a tyúktojást

Ha vannak tyúkjaid akkor bizonyára rendszeresen gyűjtöd be a tojásaikat, ezért nem árt tudni, a pontos menetét ennek és a tisztításuk teljes folyamatát is!

2023-01-26

Hat egyszerű lépés a virágcserepek tisztítására

A terrakotta vagy agyagos kerti edényeken fehér „kéreg” képződhet. A lerakódások a műtrágyákból és a csapvízből származó ásványi anyagok és sók maradéka.

2023-01-26

Hogyan gondozzuk az amarilliszt miután elvirágzott? Ne dobd ki – inkább kövesd ezeket a tippeket!

Ha az amarillisz virágzása véget ért, nem kell kidobnod a szeméttel együtt. Szóval mit tegyél az amarillisz elvirágzása után? Mutatjuk a megfelelő lépéseket!

2023-01-26

A gyönyörű Kamélia ezer arca – 10 elegáns fajtája a gyönyörű virágos cserjének

Ma már rengeteg Kamélia fajtát megkülönböztethetünk, amikkel felvirágoztathatjuk a hátsókertünket. Ebben a cikkben összegyűjtöttem a legszebb Kamélia fajtákat

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

kariogram

egy sejt kromoszómaállományának képe. A mitózis metafázisában megfigyelhető... Tovább

bőrgyapjú

a valamilyen okból leölt juhok lenyúzott bőréről lenyírt gyapjú elnevezése. Az élő... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Érdekességek