Az egyre több kárt okozó gyökérrothadás a tökféléknél

hirdetes

A tökfélék Monosporascus gyökérrothadása

SFV

A tökök monosporascus gyökérrothadása a sárgadinnye és más kisebb méretű tökfélék súlyos betegsége. A dinnyetermesztésben meglehetősen új probléma; a gyökérrothadásából fakadó veszteség 10-25%-ról 100%-ra terjedhet a kereskedelmi szántóföldi termesztésben. A kórokozó több évig is elélhet a talajban, ami megnehezíti a kezelését. Következő cikkünkben a tökfélék monosporascus gyökérrothadását és a betegség kezelésének módját igyekszünk majd bemutatni.

Tökfélék gyökérrothadása

Mi az a Monosporascus gyökérrothadás a tökféléknél?


A tökfélék gyökérrothadása a Monosporascus cannonballus kórokozó által okozott, talajban terjedő, gyökérfertőző gombás betegség, amelyet először 1970-ben Arizonában figyeltek meg. Azóta az Egyesült Államokban Texasban, Arizonában és Kaliforniában, valamint más országokban, pl. mint Mexikó, Guatemala, Honduras, Spanyolország, Izrael, Irán, Líbia, Tunézia, Pakisztán, India, Szaúd-Arábia, Olaszország, Brazília, Japán és Tajvan. Mindezen régiókban a közös tényező a forró, száraz körülmények. Ezenkívül ezeken a területeken a talaj lúgos, és jelentős mennyiségű sót tartalmaz.
A kórokozó által érintett tökfélék kis méretűek, alacsony cukortartalmúak, és hajlamosak a nap által okozott felforrásra. 


A tökök Monosporascus gyökérrothadásának tünetei

hirdetes


A M. cannonballus tünetei általában csak a betakarítás közeledtével jelentkeznek. A növények megsárgulnak, elhervadnak és a levelek elpusztulnak. A betegség előrehaladtával az egész növény idő előtt elpusztul. 
Bár más kórokozók is hasonló tüneteket okoznak, a M. cannonballus figyelemre méltó abból a szempontból, hogy nem mutat sérüléseket a növény látható részein. Ezenkívül a tökfű gyökérrothadásával fertőzött gyökerek gyökérstruktúrájában fekete peritécium látható, amely kis fekete duzzanatként jelenik meg. Bár nem gyakori, alkalmanként jelen van az erek barnulása is. A karógyökér területein és néhány oldalsó gyökéren elsötétült területek jelennek meg, amelyek így elhalhatnak.


A tökfélék Monosporascus gyökérrothadásának kezelése


hirdetes
A M. cannonballus a fertőzött palánták kiültetésével és a tökfélék újratelepítésével terjed a fertőzött területeken. Nem valószínű, hogy a víz mozgása, például heves esőzés vagy öntözés útján továbbítja. 


A betegség gyakran a talajban őshonos, és a tökfélék folyamatos termesztése elősegíti annak felszínretörését. Bár a talaj fertőtlenítése hatékony, költséges is. 
Nem szabad tökféléket ültetni olyan területekre, ahol a betegség bizonyítottan következetesen fertőzött korábban. A betegség elleni védekezés legjobb módja a vetésforgó és a helyes kulturális gyakorlat, továbbá a csak a növények kelésekor alkalmazott gombaölő kezelések ishatásosnak bizonyultak a tökfélék Monosporascus gyökérrothadása elleni küzdelemben.
 

Forrás: gardeningknowhow.com

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-08-01

A növényeink újjáélesztése, ha hőkárt szenvedtek

A legrosszabb, ami megtörtént növényeinkkel a hőkár. Ellenőrizd a növényeidet, és ha elhervadtak vagy leégtek, akkor tedd meg a fontos lépéseket hőkár esetén!

2022-08-10

Több rendkívüli intézkedési segíti az aszálykár sújtotta termelőket

Hitelmoratórium és kamattámogatott hitel is segíti az aszály sújtotta mezőgazdaságot és felgyorsulnak az biztosítások után igényelhető kártérítések kifizetései is.

2022-07-31

Miért rohad a paradicsomom alja? – kérdések és válaszok a virágzás utáni rothadásról

Te is találkoztál már azzal a problémával, hogy a paradicsomgyümölcseid alja rohadni kezdett ott, ahol korábban virág volt rajta? Mutatjuk, mi áll a hátterében!

2022-07-31

Hogyan állítsuk meg az invazív növények terjedését?

Kezdenek teret hódítani a kertedben a nem őshonos növények? Mutatunk néhány módszert amivel lelassíthatod, megállíthatod és akár meg si előzheted a terjedésüket!

2022-07-31

Mikor és hogyan érdemes szüretelni a retket?

Szeretnél tavasztól az első fagyokig folyamatosan friss retket fogyasztani a saját kertedből? A kulcs az, hogy időben szüreteld, és ültesd újra. Mutatjuk, mikor!

2022-06-13

Tippek a medence tisztítására – Így marad tiszta a víz egész nyáron!

Viszlát alga! Minél többet vársz, annál nehezebben lesz tiszta a medence vize. Mutatjuk mit kell tenned, hogy tiszta maradjon a medence vize egész nyáron!

2022-07-21

Miért fehéredik ki a cukkini levele? – Ez a 3 oka lehet!

Mik is lehetnek a cukkini leveleinek kifehéredésének okai? De ami még fontosabb mi lehet rá a megoldás? Fehér foltok a cukkini levelein - Mit tegyünk?

2022-07-31

Vízipálma – avagy esernyős szobanövények: Információk az esernyőnövény termesztéséről és gondozásáról

A vízipálmát esernyőnövénynek is hívják, ugyanis míg valódi levelei a szárára csavarodnak - igazán egzotikus hatást keltve, fellevelei kis esernyőt képeznek.

További cikkek ebben a témában


fertőző vakbél- és májgyulladás (hisztomonadózis, histomonadosis)

főként növendék pulykáknak (ritkán tyúk, gyöngytyúk) véglény (a Histomonas meleagridis)... Tovább

enzoócia (endémia)

kisebb körülhatárolt területeken (egy-egy állományban) jelentkező és nem terjedő fertőző... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert kert Kertészet Mezőgazdaság növény Növénytermesztés Növényvédelem