Az egyre több kárt okozó gyökérrothadás a tökféléknél

hirdetes

A tökfélék Monosporascus gyökérrothadása

SFV
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

A tökök monosporascus gyökérrothadása a sárgadinnye és más kisebb méretű tökfélék súlyos betegsége. A dinnyetermesztésben meglehetősen új probléma; a gyökérrothadásából fakadó veszteség 10-25%-ról 100%-ra terjedhet a kereskedelmi szántóföldi termesztésben. A kórokozó több évig is elélhet a talajban, ami megnehezíti a kezelését. Következő cikkünkben a tökfélék monosporascus gyökérrothadását és a betegség kezelésének módját igyekszünk majd bemutatni.

Tökfélék gyökérrothadása

Mi az a Monosporascus gyökérrothadás a tökféléknél?


A tökfélék gyökérrothadása a Monosporascus cannonballus kórokozó által okozott, talajban terjedő, gyökérfertőző gombás betegség, amelyet először 1970-ben Arizonában figyeltek meg. Azóta az Egyesült Államokban Texasban, Arizonában és Kaliforniában, valamint más országokban, pl. mint Mexikó, Guatemala, Honduras, Spanyolország, Izrael, Irán, Líbia, Tunézia, Pakisztán, India, Szaúd-Arábia, Olaszország, Brazília, Japán és Tajvan. Mindezen régiókban a közös tényező a forró, száraz körülmények. Ezenkívül ezeken a területeken a talaj lúgos, és jelentős mennyiségű sót tartalmaz.
A kórokozó által érintett tökfélék kis méretűek, alacsony cukortartalmúak, és hajlamosak a nap által okozott felforrásra. 


A tökök Monosporascus gyökérrothadásának tünetei

hirdetes


A M. cannonballus tünetei általában csak a betakarítás közeledtével jelentkeznek. A növények megsárgulnak, elhervadnak és a levelek elpusztulnak. A betegség előrehaladtával az egész növény idő előtt elpusztul. 
Bár más kórokozók is hasonló tüneteket okoznak, a M. cannonballus figyelemre méltó abból a szempontból, hogy nem mutat sérüléseket a növény látható részein. Ezenkívül a tökfű gyökérrothadásával fertőzött gyökerek gyökérstruktúrájában fekete peritécium látható, amely kis fekete duzzanatként jelenik meg. Bár nem gyakori, alkalmanként jelen van az erek barnulása is. A karógyökér területein és néhány oldalsó gyökéren elsötétült területek jelennek meg, amelyek így elhalhatnak.


A tökfélék Monosporascus gyökérrothadásának kezelése


hirdetes
A M. cannonballus a fertőzött palánták kiültetésével és a tökfélék újratelepítésével terjed a fertőzött területeken. Nem valószínű, hogy a víz mozgása, például heves esőzés vagy öntözés útján továbbítja. 


A betegség gyakran a talajban őshonos, és a tökfélék folyamatos termesztése elősegíti annak felszínretörését. Bár a talaj fertőtlenítése hatékony, költséges is. 
Nem szabad tökféléket ültetni olyan területekre, ahol a betegség bizonyítottan következetesen fertőzött korábban. A betegség elleni védekezés legjobb módja a vetésforgó és a helyes kulturális gyakorlat, továbbá a csak a növények kelésekor alkalmazott gombaölő kezelések ishatásosnak bizonyultak a tökfélék Monosporascus gyökérrothadása elleni küzdelemben.
 

Forrás: gardeningknowhow.com

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-01-30

A trombitafolyondár ültetése, metszése és fajtái

A trombitafolyondár az egyik legszebb kúszónövény, amely igencsak kevés odafigyelést igényel. Néhány fontos dolgot azonban nem szabad elszalasztani!

2023-01-30

Útmutató a fák és a cserjék késő téli és korai tavaszi metszéséhez

Tekintsd meg listánkat arról, hogy mely fákat és cserjéket kell metszeni a nyugalmi hónapokban – és kapj néhány általános metszési tippet a szezonra!

2023-01-30

A lilaakác ültetése, termesztése és gondozása

A lilaakác erőteljesen virágzik tavasszal, új növekedéskor lila színű virágcsoportokat hoz létre, amelyek viszont a fő hajtások sarkantyújából kelnek ki.

2023-01-30

5 romantikus szobanövény, amit ajándékozhatsz Valentin-napra

A tucatnyi vörös rózsa nyüzsgő, rövid életű, illatmentes csokornak megvolt a maga ideje, ami már leágazott. Válassz helyette egy mutatós szobanövényt!

2023-01-30

Lonc gondozása: Hogyan neveljünk loncot a kertben

Mindenki felismeri a lonc növény kedves illatát és nektárjának édes ízét. De hogyan kell gondozzuk a lonc növényeket a házi kertben, hogy csodásan virágozzon?

2023-01-30

A kúszó fikusz termesztése és gondozása

A legnépszerűbb a Ficus pumila, más néven kúszó fikusz. Nemcsak könnyen termeszthetőek, de kiváló és viszonylag szívós szobanövények is, mutatjuk hogy gondozd!

2023-01-31

Ezek a legjobb tippek a fa alá ültetéshez

A fa alatti növények remekül tudnak mutatni, feltéve, ha ki is bírják ott az árnyékos, száraz talajban sokáig: de ne aggódj, léteznek ilyen növények!

2023-01-30

Mivel töltsük fel a nagyobb cserepek alját? Így spórolhatsz a virágfölddel!

Mutatjuk milyen anyagokkal, módszerekkel töltheted fel a nagyobb cserepeket, ha spórolni szeretnél a virágfölddel! Vannak könnyebb, és nehezebb anyagok is.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

argali (Ovis ammon)

a —>szarvasmarha-félék családjának juhalakúak (Ovinae) alcsaládjába tartozó, Tibet és... Tovább

gémorr (Erodium)

a gólyaorrfélék (Geraniaceae) családjába tartozó nemzetség. Fajainál a terméskék... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert kert Kertészet Mezőgazdaság növény Növénytermesztés Növényvédelem