Az egyre több kárt okozó gyökérrothadás a tökféléknél

A tökfélék Monosporascus gyökérrothadása

SFV
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

A tökök monosporascus gyökérrothadása a sárgadinnye és más kisebb méretű tökfélék súlyos betegsége. A dinnyetermesztésben meglehetősen új probléma; a gyökérrothadásából fakadó veszteség 10-25%-ról 100%-ra terjedhet a kereskedelmi szántóföldi termesztésben. A kórokozó több évig is elélhet a talajban, ami megnehezíti a kezelését. Következő cikkünkben a tökfélék monosporascus gyökérrothadását és a betegség kezelésének módját igyekszünk majd bemutatni.

Tökfélék gyökérrothadása

Mi az a Monosporascus gyökérrothadás a tökféléknél?


A tökfélék gyökérrothadása a Monosporascus cannonballus kórokozó által okozott, talajban terjedő, gyökérfertőző gombás betegség, amelyet először 1970-ben Arizonában figyeltek meg. Azóta az Egyesült Államokban Texasban, Arizonában és Kaliforniában, valamint más országokban, pl. mint Mexikó, Guatemala, Honduras, Spanyolország, Izrael, Irán, Líbia, Tunézia, Pakisztán, India, Szaúd-Arábia, Olaszország, Brazília, Japán és Tajvan. Mindezen régiókban a közös tényező a forró, száraz körülmények. Ezenkívül ezeken a területeken a talaj lúgos, és jelentős mennyiségű sót tartalmaz.
A kórokozó által érintett tökfélék kis méretűek, alacsony cukortartalmúak, és hajlamosak a nap által okozott felforrásra. 


A tökök Monosporascus gyökérrothadásának tünetei


A M. cannonballus tünetei általában csak a betakarítás közeledtével jelentkeznek. A növények megsárgulnak, elhervadnak és a levelek elpusztulnak. A betegség előrehaladtával az egész növény idő előtt elpusztul. 
Bár más kórokozók is hasonló tüneteket okoznak, a M. cannonballus figyelemre méltó abból a szempontból, hogy nem mutat sérüléseket a növény látható részein. Ezenkívül a tökfű gyökérrothadásával fertőzött gyökerek gyökérstruktúrájában fekete peritécium látható, amely kis fekete duzzanatként jelenik meg. Bár nem gyakori, alkalmanként jelen van az erek barnulása is. A karógyökér területein és néhány oldalsó gyökéren elsötétült területek jelennek meg, amelyek így elhalhatnak.


A tökfélék Monosporascus gyökérrothadásának kezelése


A M. cannonballus a fertőzött palánták kiültetésével és a tökfélék újratelepítésével terjed a fertőzött területeken. Nem valószínű, hogy a víz mozgása, például heves esőzés vagy öntözés útján továbbítja. 


A betegség gyakran a talajban őshonos, és a tökfélék folyamatos termesztése elősegíti annak felszínretörését. Bár a talaj fertőtlenítése hatékony, költséges is. 
Nem szabad tökféléket ültetni olyan területekre, ahol a betegség bizonyítottan következetesen fertőzött korábban. A betegség elleni védekezés legjobb módja a vetésforgó és a helyes kulturális gyakorlat, továbbá a csak a növények kelésekor alkalmazott gombaölő kezelések ishatásosnak bizonyultak a tökfélék Monosporascus gyökérrothadása elleni küzdelemben.
 

Forrás: gardeningknowhow.com

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-04-16

Egy kertész szerint ezt kell tenned, ha a paradicsom palántád lábszáras lett

Sokatok már nevelgetni a paradicsom palántáit és észrevehetitek, hogy lábszáras lehet néhány növény, de van rág megoldás, kövessétek ezeket a tippeket ti is!

2024-04-16

Kezdő kertészeknek is - 3 zöldség, ami garantáltan sikerül

Kertészkedni szeretnél, de nem tudod, hol kezd? Fedezd fel a 3 ideális zöldséget kezdőknek! Gyorsan növőek, ízletesek és minimális erőfeszítéssel termeszthetők.

2024-04-16

Titkos trükk a hagyma örök életéhez: Soha többé nem kell magot venned!

Fedezd fel a titkos trükköt, amellyel örökké életben tarthatod a hagymát! Soha többé nem kell hagymát vásárolnod a boltban vagy magról újrakezdened a folyamatot!

2024-04-15

Ültesd el együtt a hagymát és a répát, elmondom miért

A hagyma és a répa remek társnövényei egymásnak, elmondom nektek miért érdemes őket egymás mellé ültetni a kertben. Ezek után biztos ti is így fogjátok csinálni!

2024-03-19

5 tipp a kora tavaszi vetések sikeréhez

A kora tavaszi vetés tartogat veszélyeket, de vannak tippek, melyek segítségével legyőzhetjük ezeket: most 5 tippet mutatunk a sikeres, kora tavasziv etéshez!

2024-03-27

Így szaporíthatod a leandert akár egyetlen ágról is

Tudtad, hogy a csodaszép mediterrán eredetű leandert egyetlen kis ágacska segítségével is könnyedén szaporíthatod? Részletes útmutatóhoz kattints!

2024-03-13

Ezzel a trükkel szüretelj rengeteg málnát idén nyáron

Tanulj meg metszeni málnát, hogy a növény erősebb, a termés pedig több és jobb minőségű legyen. Ismerd meg a metszés előnyeit, mikor és hogyan kell metszeni!

2024-03-05

Ezért jobb tavasszal elültetni a levendulát, mint ősszel

Levendula ültetés márciusban? Naná, hiszen ez a legjobb és legalkalmasabb időpont több okból kifolyólag is egy kertész szerint, mutatjuk mire figyelj kifejezetten!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Lipthay Béla Mezõgazdasági Szakképzõ Iskola

Egyetem Képzések: Agrárközgazdasági és áruforgalmazó technikus; Állatgondozó;... Tovább

ablakosság (foghíjasság)

a hiányosan megtermékenyült (főleg rozs-) kalász részleges meddősége. Oka lehet a... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert kert Kertészet Mezőgazdaság növény Növénytermesztés Növényvédelem