A megállapodás újabb lépés a végső megegyezés felé, amely a "tokaji" márkanév használatát fogja rendezni Magyarország és Szlovákia között, mondta a szlovák mezőgazdasági minisztérium szóvivője

Egységes közös borrégió lesz Tokaj vidéke

Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

A magyar-szlovák határon átnyúló tokaji borvidék egységes közös borrégiónak lesz elismerve, amely világszinten egyedülálló a maga nemében, közölte Gráf József magyar és Zdenka Kramplová szlovák mezőgazdasági miniszter megállapodásáról a TASR hírügynökség szerdán.
A magyar-szlovák határon átnyúló tokaji borvidék egységes közös borrégiónak lesz

Miniszterek

A két miniszter a csehországi Brnóban találkozott, a Salima nemzetközi élelmiszeripari vásáron.
 

Megállapodás

A megállapodás újabb lépés a végső megegyezés felé, amely a "tokaji" márkanév használatát fogja rendezni Magyarország és Szlovákia között, mondta a szlovák mezőgazdasági minisztérium szóvivője.
 
A miniszterek egyetértettek abban, hogy a márkanév használatának egyértelművé kell tennie: Tokaj vidéke "történelmi kincs, amelyben osztozunk, és amelyért együttesen vagyunk felelősek", mondta a szóvivő.
 
Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter az MTI-nek megerősítette, hogy a tokaji borvidék ügyében a szlovák féllel folytatott megbeszélések jól haladnak, és több kérdésben már sikerült megállapodni.
 
Ezek: a határon átnyúló tokaji borvidéket egységes borrégióként kezeli majd a két ország, ahol a magyar borászati normák, szabályok lesznek érvényesek. Ezt a szlovákok is elfogadták. Ennek értelme a magyar agrártárca irányítója szerint, hogy a tokaji bor minőségét a továbbiakban is egységes módon szavatolni lehessen.
 
Vitatott kérdés még azonban, hogy szlovák oldalon mekkora területet is lehet a tokaji borvidékhez tartozónak elismerni. Szlovák részről még ragaszkodnak korábbi álláspontjukhoz, miszerint a szlovák oldalon valamivel több mint 900 hektár tartozik a tokaji borvidékhez. A magyar fél viszont úgy véli, hogy ennél kisebb, mintegy 565 hektár ismerhető el olyan területként, amelyen ténylegesen a tokaji bor előállítására alkalmas szőlőterület található.
 
E kérdéskörről még további egyeztetés szükséges Gráf József szerint, ám megjegyezte, véleménye az, hogy ebben is megállapodás születik Magyarország és Szlovákia között. Mindkét fél ugyanis jóindulatúan áll a kérdés rendezéséhez. Egy értelművé tette ugyanakkor, azt is, hogy a szakértőknek - azaz a borászoknak - dűlőről-dűlőre kell megvizsgálniuk a kérdéses területek alkalmasságát.
 
Marcinkó Ferenc, a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke az MTI-nek szintén megerősítette, hogy ha egységes minőségű bort szeretnének a termelők Tokaj-hegyaljáról a piacra vinni, akkor a szlovákoknak a magyar normákat kell alkalmazniuk. - Erre azért van szükség, hogy a "felhígulást meg lehessen akadályozni" - mondta. Közölte azt is, hogy Magyarországon a Tokaji Borvidékhez jelenleg mintegy 5600 hektár termő, és mintegy 400-500 hektár nem termő szőlőterület tartozik.

Forrás: www.fvm.hu

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

szállítószövet-rendszer

a hajtásos növények szerveiben a tápanyagszállítást végző, szállítósejtekből álló... Tovább

fullánk

a közösség és az otthon védelmében a munkásméhet rágói és lábai mellett fullánkja... Tovább

Tovább a lexikonra