A színváltoztató képességükről híres kaméleonok kedvelt állatai a terraristáknak.

Terraristák kedvence a kaméleon

Kucsma Vivien, GE.
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

A színváltoztató képességükről híres kaméleonok kedvelt állatai a terraristáknak. Színváltoztató képességük rejtőzködésre, hangulat-kifejezésre és egyedek közti kommunikációra szolgál.

A színváltoztató képességükről híres kaméleonok kedvelt állatai a terraristáknak.

Miért ilyen közkedvelt?

Afrikában és a mediterrán térségekben, mint Dél-Európa, India és Sri Lanka kb. 150 kaméleonfaj él. A legszélesebb fajtaválasztékkal Madagaszkár és Nyugat-Afrika büszkélkedhet. Az esőerdőkben és a sivatagi régiókban egyaránt megtalálhatók képviselőik a tenger szintjétől egészen a 4500 m-es hegycsúcsokig.
 
A kaméleonok teste és mozgása a fákon és bokrokon lakó életmódhoz alkalmazkodott. Összeforrt ujjú fogólábakkal, kapaszkodásra alkalmas farokkal, egymástól függetlenül mozgatható szemekkel, valamint messze kiölthető ragadós nyelvvel vértezte fel őket az evolúció.
Színükre nagy hatással van az élőhelyük színvilága, de nem képesek bármilyen színt felölteni. Minden egyes fajnak, nemnek, még az egyednek is megvan a maga színskálája. Színváltozásukat a kaméleonok úgy érik el, hogy a bőrükben lévő sötét pigmentsejteket apró izmok segítségével összehúzzák, elernyesztik, illetve elmozdítják. Fogságban 2-4 évig élnek.

Beszerzés

Magyarországon egyre több helyen lehet hozzájutni kaméleonokhoz. Érdemes azonban először egy igénytelenebb hüllőt választani terráriumunkba, mert a kaméleon sok gondoskodást igényel és érdemes előbb más hüllővel gyakorlatot szerezni. A kaméleonokat világszerte jogszabályi védelem óvja, ezért csak engedéllyel lehet beszerezni és tartani őket.
 

A terrárium kialakítása

A kaméleonok élőhelyükön viszonylag sokat mozognak, és jelentős territóriummal rendelkeznek, ezért viszonylag tágas terrárium szükséges tartásukhoz. A terrárium inkább magas legyen, mint széles. Fontos a megfelelő szellőztetés, ezért szellőzőnyílásokat kell kialakítani rajta, hogy ne legyen túl magas a páratartalom, mert ártalmas lehet számukra.
Ha több kaméleont szeretnénk, tartsuk külön őket, mert se fajtársat, se más állatot nem viselnek meg a saját territóriumukon. A terráriumot érdemes déli napsütéstől mentes helyen elhelyezni, ahol kevésbé van emberi mozgás a közelében. Az élőhely kialakításánál törekedjünk a valósághű környezet rekonstrukciójára. A legcélszerűbb ha Ficus benjamina, orgona vagy Hibiscus fajokat használunk erre a célra. A kaméleonok helyét napi 9-12 órán át meg kell világítani, hűen a származási helyének napsütéséhez. Végül úgy alakítsuk ki az élőhelyet, hogy elkülönüljön egy hűvösebb és egy melegebb rész azon belül. Éjszaka pedig ne hagyjuk, hogy 10 °C alá essen a hőmérséklet.
 

Etetés-itatás

A kaméleon kizárólag élő táplálékot hajlandó fogyasztani. A leggyakrabban rovarokat, esetenként kisebb hüllőket, vagy emlősöket is fogyasztanak. Volt már példa arra is, hogy néhány esetben növényi táplálékot vettek magukhoz. A leggyakoribb eleség a tücsök, sáska, viaszmoly és hernyója, gyászbogár lárva, légy, valamint a szopós egér. Mindezek az eleségek a magyar díszállat-kereskedésekben hozzáférhetőek.
A táplálás mellett fontos a víz vitaminozása hetente egyszer. Vízellátáshoz kiváló a terráriumban elhelyezett tavacska, vagy szökőút, ami az állandó páratartalomhoz is hozzájárul.
 

 Gondozás

A kaméleonok viszonylag nagy vízigényűek. Naponta kétszer permetezzük a terráriumot, így az üvegen és a leveleken összegyűlt cseppeket fel tudják nyalni. Vedléskor ügyelni kell, hogy a kaméleon bőrét ne érje sok víz, ugyanis ilyenkor könnyen gombás fertőzést kaphat el. A kaméleonok is – mint a többi hüllő – szeretnek napozni. Ha jó az idő, természetes fénynél is hagyhatjuk napozni. Télen érdemes fluoreszcens csövekkel pótolni a napsütést. Ilyenkor mindig ügyeljünk, hogy az állatot ne tegyük ki huzatnak, vagy nagy hőmérsékletingadozásnak, mert ilyenkor fáznak meg a legkönnyebben.
 

Szaporítás

A legtöbb fajuk tojásrakó hüllő. A nőstények spermamegőrzők, ami azt jelenti, hogy a hímivarsejteket képesek akár egy évig is életképesen raktározni és csak akkor termékenyülnek meg és raknak tojást, ha a környezet a táplálék és a saját szervezetük ideális a feladathoz. A tojásrakás azért ideális esetben a párzást követő 3-6. héten belül megtörténik. A kelés már fajtól függően akár közel egy évig is eltarthat. A lerakott tojások kelési ideje között is nagy eltérések lehetnek, ezért legyünk a legnagyobb türelemmel. A tojások keltetése igen nagy odafigyelést igényel. A jól beállított páratartalom és a hőmérséklet sorsdöntő lehet a keltetés során.
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

112/2008. (VIII. 30.) FVM rendelet

Az erdõk közjóléti célú védelmét és bõvítését szolgáló feladatok ellátásának... Tovább

májmételykór

mételyek (szívóférgek, a világon mindenütt, így nálunk is elterjedt Fasciola hepatica)... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok