Építsünk saját kezűleg természetes úszómedencét

Hirdetés

Mi kell egy házi készítésű természetes úszómedencéhez?

Szélesi Ferenc - Főkertész
Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Természetes úszómedence építése

Hogyan válassz helyet természetes úszómedencédnek

Habár egy medence első sorban egy élvezeti berendezés, a helyválasztáskor fontos, hogy ne csak azt vedd figyelembe, hogy hol mutatna jól, milyen adottságokkal rendelkezik a rendelkezésedre álló helyszín. A legfontosabb tulajdonságok, amiket figyelembe kell venned a lejtés, a növényzet, a talajtípus és az uralkodó szélirány. Nem ajánlatos például nagyobb fák közelében kiépíteni egy természetes úszómedencét, hiszen a fák gyökerei száraz időben a nedvesség után kutatva megsérthetik a medence szerkezetét.

 

Emellett persze a lehulló levelek mindennapos kitakarítása sem tartozik a legpihentetőbb élmények közé, amikről ha megfeledkezel, hamarosan belerohadnak a vízbe, ami gyors és heves algásodáshoz vezet majd. A természetes úszómedencék számára az agyagos talaj a legideálisabb, ugyanis nehezebb szivárog át rajta a víz, ami különösen fontos szempont lehet abban az esetben, ha a vízhatlan réteg valami miatt megsérülne. Figyelj oda továbbá a helyszín uralkodó szélirányára is.

Hirdetés

 

Minden medencébe belehullik időnként némi szemétdarab, és sokat segíthet, ha a víz szél által gerjesztett áramlása olyan helyre viszi ezeket, ahol könnyedén kihalászhatók. Ezen a részen érdemes elhelyezni egy elvezető csövet, ami megakadályozza, hogy a medence vize kiáradjon a mederből, és elvezeti azokat a hulladékokat is, amik a vízbe esnek, és amiket a szél az irányába fúj.

Hirdetés

 

Milyen formájú legyen a természetes úszómedence?

Bármennyire is jól mutatnak az luxusotthonokat bemutató magazinok fotói, ezek nem a legrealisztikusabb képet festik a természetes úszómedencékről. Minél összetettebb egy természetes úszómedence formája, annál nehezebb karban tartani azt. Sokkal többet kell vesződni a szűrők pozíciójának kimérésével, hogy milyen erőseknek kell lenniük ezeknek, és hogy mennyi vegyi anyagot kell vásárolni hozzájuk.

 

Az ideális, legkevesebb problémát felvető formák a négyzet, a téglalap és az ovális. Ha szeretnéd ezeket az egyszerűbb medencetípusokat vizuálisan érdekesebbé tenni, akkor elhelyezhetsz a medencében egy egyedi lépcsőt, vagy teljesen kerek helyett tojásszerű formát is kialakíthatsz. Egy természetes úszómedence legalább 65 négyzetméter területű kell, hogy legyen, aminek a felét a természetes szűrőöv kell, hogy kitegye. Ezeket az alapfeltételeket mindenképpen vedd figyelembe, amikor helyet választasz medencédnek. Most pedig nézzük az úszómedence elkészítésének menetét, a következő oldalon folytatom! 

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

Még több cikk

2019-05-10

Amiről még sehol sem olvashattál - Ilyen talajhőmérsékletet kell biztosítanod növényeid számára

A talajhőmérséklet rendkívül nagy szerepet játszik a növények fejlődésében, cikkünket éppen ezért írtuk most meg nektek, tudjatok meg mindent az ideális talajhőmérsékletről!

2019-05-10

Így teheted csinosabbá kertedet mohával

Nem muszáj megszabadulnod a mohától, ugyanis könnyedén alkothatsz segítségével a kertben, most meg is mutatom, hogyan lehet felhasználni a kertben a mohát!

2019-05-06

Elképesztő, Magyarország egyik legidősebb erdejét vágták ki a Bükkben!

Elképesztő, ami Magyarországon (is) zajlik, most 180 évesnél idősebb erdőt vágtak ki védett területen, a Bükki Nemzeti Parkban. Nézzük a részleteket!

2019-05-10

Magyarországon is így kéne? Focipályából hoztak létre briliáns biogazdaságot!

Felszámolták a focipályát, hogy létrehozhassanak egy biogazdaságot a helyén – Ezzel megmentették az egész iskolát, és jobb életet biztosítanak a gyerekek számára!

2019-05-06

Termesszünk kertünkben rebarbarát – Szakértőnk elmondja, hogyan!

Mostani cikkemben bemutatom nektek kicsit közelebbről a rebarbarát, olvassátok el írásomat, és tudjatok meg mindent a rebarbara termesztéséről! Rebarbara kisokos mindenkinek

2019-05-06

A legfontosabb hónap az évben – Májusi teendők a kiskertben

Májusban nagyon sok dolgunk van a kertben, ilyenkor kell mindent megtennünk azért, hogy növényeink egészséges, szépek legyenek, és ekkor biztosíthatjuk nagyobb terméshozamot is!

2019-05-09

13 növénytartóban termeszthető gyümölcs, amit imádni fogsz!

A növénytartós kertészkedés egyre jobban kezd elterjedni, ez nem véletlen, hiszen nincs szükség nagy területre hozzá, ráadásul költséghatékony megoldás.

2019-05-06

A sokak által alig ismert csoda – Így termessz orvosi vizitormát házilag!

Az orvosi vizitormát mutatom most be nektek egy kicsit közelebbről, érdemes elolvasnotok érdekes írásomat, melyből kiderül, miért és hogyan érdemes termesztenetek vizitormát!

További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
618 557
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
3 650 347
Közösség

Esküvőhelyszín Budapest

A tökéletes és elegáns esküvőhelyszín Budapesten is mindig kiváló szolgáltatást... Tovább

csemegekukorica (Zea mays conv. saccharata Koern.)

Amerika felfedezése után került Európába. Nagyban csak a 19. sz. óta termesztik. Magja, főleg... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 99

Átlagos értékelés: 4.8

Érdekességek Gazdaság Házi kert