Baj van, térdig ér a repce!

Baj van, térdig ér a repce!

Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

A szokatlanul enyhe ősz megzavarta a növényeket. A legtöbbet a repcének ártott, van ahol szárba szökkent a növény, és a nyugalom helyett virágzásra készül. Ahogy a piaci kereslet diktálja a tempót, a termelők úgy igazítják a gazdálkodásukat is. Így van ez jól, hiszen mindenki arra törekszik, hogy jól értékesíthető terménye legyen.
Baj van, térdig ér a repce!  virágzás, termelők, napraforgó, termésátlag, nagykónyi Koppánymenti Mezőgazdasági Szövetkezet, termény, repcedarázs, vírus, gombaölő, rovarölő, talajvédelmi szolgálat, lev

Az idén a sláger a repce és a napraforgó volt, jó termésátlagot hozott és magas árat fizettek érte. A repcét a gazdálkodók nyár végén, ősz elején vetik. Így volt ez az idén is. A nagykónyi Koppánymenti Mezőgazdasági Szövetkezetben gyakran vetnek repcét, éppen az előbb említett előnyök miatt. Korpádi Lajos elnök elmondta, már a vetésnél adódtak gondok, kevés volt a csapadék, ezért vártak szeptember közepéig. A 290 hektáron elvetett növény a jó időben gyorsan fejlődött, ami egy szokványos évben nagy öröm, hiszen mire jönnek a téli, hideg hónapok, addigra megerősödik és könnyen átvészeli a telet. Idén azonban a szokatlanul meleg október, majd november miatt túlfejlett a repce, szinte szárba szökkent a növény.

És ha ez nem lenne elég baj, a tavaszi kártevők is megjelentek. Korpádi Lajos elmondta, volt már hasonlóan meleg időben repcevetésük pár éve, akkor egy hirtelen lehűlés miatt leesett a hó, majd rá az ónos eső, a jégréteg alatt pedig elrohadt a túlfejlett repce. Nem tudtak mást tenni, mint kiszántották a növényt és tavasszal mást vettek a helyébe.

A kockázattal mindig számolni kell, ha a repce mellett dönt az ember, mondta az elnök, tíz évből kettő szokott rosszul végződni. Az idei betakarításnál egyébként hektáronként 34 mázsa termett, ami jónak számít és a terményt a Kaposmag azonnal megvásárolta. A szekszárdi Aranyfürt Mezőgazdasági Szövetkezetnél is hasonló gondokról számolt be Gyurkovics János ágazatvezető. Szeptember elején vetettek, az első hetekben a kevés csapadék okozott gondot, majd kikelt, szépen fejlődött a növény. A jó idő miatt a szokásosnál többet költöttek gombaölő és rovarölő szerekre is. Megjelent a repcedarázs, a vírusok. A növénynek most mélynyugalmi állapotban kellene lennie, ehelyett nem állt le a vegetációs ciklusa. Beérni nem tud, mert ahhoz kevés a meleg, de szárba szökken, és ha az idő nem változik, akkor tönkremegy.

 A szekszárdiak nyugtalankodnak, hiszen egész hétre jó időt ígért a meteorológus, ami nem kedvez a repcének, pedig már le is szerződtek a termésére. Dr. Vörös Géza, a megyei növény és talajvédelmi szolgálat igazgató-helyettese elmondta, huszonnyolc éve figyelik és jegyzik az időjárást és annak következményeit. Háromszor jegyeztek fel hasonlóan meleg novembert, így 1996-ban, ekkor akárcsak az idén 8,9 fok volt a havi átlaghőmérséklet, majd 2000-ben, ekkor 10 fok, illetve 2002-ben, 9 fok volt a havi átlag, az évszaknak megfelelő 1 fok helyett. A szokásosnál melegebb ősz a gabonákat is megviseli, több lett a levéltetű, a kabóca és a vírusfertőzés. A védekezés pluszköltséget igényel, ráadásul kevesebb termésre is lehet számítani.


Jól fizetnek a repcemagért a felvásárlók


Míg a napraforgó tonnájáért a Budapesti Értéktőzsdén jelenleg 51-53 ezer forintot fizetnek a kereskedők, addig a repcemagért közel hatvanezret adtak. Bár a búzának most jó ára van, de ennek szerencsés esetben is csak a felét kapja a termelő. Tolna megyében mindezek ellenére csupán 1800 hektáron vetettek az idén repcét, országosan 120 ezer hektáron. Bár megyénkben a legmagasabb a termésátlag, 3 tonna hektáronként (országosan 2 tonna/hektár), a sok rizikó miatt vállalják kevesebben ezt a növényt. Az országban a legtöbb repcét Észak-Magyarországon, Borsod, Heves, Nógrád megyékben, összesen 28 250 hektáron termelik.

Forrás: Eu-info

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

30/2006. (VIII. 3.) EüM-FVM együttes rendelet

a növényekben, a növényi termékekben és a felületükön megengedhetõ... Tovább

földműveléstan

a növ.-tan ált. része; a szinte valamennyi növényre érvényes eljárásokkal (trágyázás,... Tovább

Tovább a lexikonra