Íme a komposztálható dolgok listája:

  • gyümölcs- és zöldséghéjak és -maradékok
  • rothadt gyümölcsök és zöldségek
  • szobanövények nyesedéke
  • kávézacc és papírszűrők
  • tealevelek
  • tojáshéj
  • dióhéj (a dió belseje nem komposztálható, csak a héja)
  • haj és szőr
  • papír, kartonpapír és újságpapír apríték
  • szalvéták, papírtörölközők és fel nem használt WC-papír
  • fűnyesedék
  • levelek
  • virágok
  • fűrészpor
  • faforgács
     

 

Mit ne komposztálj:


Nem minden, a konyhából vagy az udvarról származó tárgyat szabad komposztálni. Egyes dolgok ugyanis vonzhatják a kártevőket és a rágcsálókat, míg mások káros vegyületeket tartalmaznak.

 

Íme azoknak a dolgoknak a listája, amelyeknek komposztálását kerüld:

 

  • Háziállat-hulladék, például ürülék vagy alom: káros baktériumokat vagy parazitákat tartalmazhat.
  • Húsból, halból és baromfiból származó csontok vagy maradékok: szagot árasztanak és vonzzák a kártevőket.
  • Tejtermékek: szagot árasztanak és vonzzák a kártevőket.
  • Fekete diófa levelei vagy gallyai: a növényekre mérgező vegyületet bocsát ki.
  • Dióbél: a növényekre mérgező vegyületet bocsát ki.
  • Szénhamu vagy faszén: olyan vegyületeket tartalmaz, amelyek károsíthatják a növényeket.
  • Nagyméretű fadarabok: hosszú időbe telhet, amíg lebomlanak.
  • Zsír és étolaj: szagot áraszt és vonzza a kártevőket.
  • Peszticidekkel kezelt fűnyesedék: elpusztíthatja a komposztálási folyamathoz szükséges mikroorganizmusokat.
  • Kávékapszulák: a legtöbbjük műanyagot tartalmaz, és nem bomlik le természetes úton.
  • Pékáru: vonzhatja a kártevőket és fokozhatja a káros baktériumok szaporodását.
  • Beteg vagy rovarokkal fertőzött növények: betegségeket terjeszthetnek.

 

Hogyan kezdj el otthon komposztálni?


Íme egy lépésről lépésre követhető útmutató az otthoni komposztálás megkezdéséhez.

 

1. Hozd létre a komposztkupacot


A komposztálás első lépése annak meghatározása, hogy hol szeretnéd a komposztkupacot vagy a komposztgyűjtőt.

Próbálj meg olyan szabadtéri helyet választani, ahol részleges árnyék van, és bőséges vízelvezetéssel rendelkezik. Az is fontos, hogy olyan területet válassz, amely könnyen hozzáférhető, de távol van az állatoktól, beleértve a háziállatokat és a vadon élő állatokat is.

A halomnak legalább körülbelül 90 cm  szélesnek és magasnak kell lennie, ami a legtöbb kertész számára kezelhető méret, és biztosítja, hogy meg tudja tartani a hőt a kupac. A komposztálási folyamat során hő keletkezik, ahogy a baktériumok lebontják a szerves anyagokat.

Alternatív megoldásként használhatsz komposztálót, ami egy olyan tartály, amelyet úgy terveztek, hogy megkönnyítse a komposztálandó anyagok forgatását és keverését.

 

Lapozz, hogy megtudd az otthoni komposztáláshoz szükséges további lépéseket!