Ezért fontos télen is talajtakarót használni a kertben

hirdetes

Így védd meg kertedet a fagytól – Téli talajtakarás egyszerűen!

MCS

Habár a havazás manapság ritka, hazánkban a téli hőmérsékletek gyakran csúsznak a dermesztő mínuszok közé, ami még a fagytűrő növények dolgát is megnehezítheti. Ezt többek között téli talajtakarással előzheted meg.

Ezért fontos télen is talajtakarót használni a kertben

margin:0cm 0cm 12pt; text-align:justify">A talajtakarókat sokaknak csak tavasszal jut eszébe alkalmazni. Ilyenkor a cél a gyomok leszorítása, a talaj víztartalmának megőrzése, illetve a talaj felmelegítése. Mások ősszel is elterítenek egy adag komposztot vagy trágyát, hogy plusz tápanyagokkal gazdagítsák ágyásaikat a tavaszi szezonindításra.

margin:0cm 0cm 12pt; text-align:justify">A téli talajtakarás fő célja azonban az, hogy megvédd növényeidet a téli fagyoktól, olvadásoktól, illetve a jeges szelektől.

margin:0cm 0cm 12pt; text-align:justify"> 

Miért kell télen is talajtakarót használni a kertben?

A téli talajtakarás célja, hogy megvédje a befagyott talajt a napsugaraktól, megakadályozva ezzel annak felolvadását. Ha talaj hőmérséklete átmenetileg megnő, akkor a növények tévesen azt hihetik, hogy közeledik a tavasz, és felébredhetnek nyugalmi állapotukból. Ilyenkor újra elkezdik tartalékaikat a növekedésre használni, és egy kemény fagy súlyos kárt tehet bennük.

A téli talajtakarás továbbá segít megőrizni a talaj maradék víztartalmát, habár ez csak akkor segít valamit, ha az első fagyig öntözgetted növényeidet, és van is mit megőrizni.

hirdetes

 

Mit érdemes télen talajtakarónak használni?

Valójában bármilyen laza, jól szigetelő anyag ideális erre a célra. Fontos észben tartani persze, hogy tavasszal ezt a takaróréteget el kell majd távolítanod ágyásaidról, vagy legalább félre kell gereblyézned onnan. Érdemes tehát valamilyen könnyedén kezelhető anyagot használni.

A szalma, a tűlevelek, vagy akár a darabokra szaggatott levelek mind ideálisak erre a célra, hiszen nem csak eltávolítani könnyű őket, hanem a talajba is bedolgozhatók, ha már nincs szükség rájuk takaróként.

Ha a talaj nem fagy meg birtokodon karácsony utánig, akkor a karácsonyfa ágaival is letakarhatod ágyásaidat, ha elég sűrűn fekteted őket egymás mellé. Ezeket nagyon könnyű lesz eltávolítani tavasszal.

A szintén remek szigetelőréteget képezhet ágyásaidon, védelmet nyújtva ezzel a talajnak és növényeidnek is, habár ez inkább az olyan vidékeken szempont, ahol rendszeres havazásokra lehet számítani.

Egyes növények saját maguk talajtakaróivá válnak, ha hagyják őket – ilyenek például a krizantémok is.

hirdetes

 

Mikor kell leteríteni a téli talajtakarót?

A téli talajtakarás ideális időpontja attól függ, hogy mennyire kemény telek jellemzők otthonodra. Függetlenül attól, hogy a talaj felolvadását szeretnéd megakadályozni, vagy a szárazságtól igyekszel megóvni növényeidet, a legtöbb növény szívesen fogadja majd az extra védelmet a tél zord körülményeitől.

 

Téli talajtakarás ősszel

A be nem vetett ágyásokat ősszel bármikor betakarhatod. A legjobb, ha valamilyen téli talajtakaró növényt (rozs, hajdina, here, cirok, stb.) ültetsz, amit aztán tavasszal beleszánthatsz a talajba.

Ha nem ültetett talajtakarót is használsz, akkor is érdemes legalább egy réteg komposztot, trágyát, vagy levéldarabokat elteríteni az ágyásokon, hogy megakadályozd a talajeróziót. Ez különösen az olyan kertekben fontos, amelyek télire parlagon maradnak (pl. zöldségkertekben).

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


here

hím ivarsejteket és hormonokat termelő, páros, bab alakú szerv; a magzati élet folyamán az... Tovább

Gombaölo Score 250 EC

Kiemelkedő hatékonyság az almavarasodás ellen.Hatóanyag: 250 g/l difenokonazolFelhasználható:... Tovább

Tovább a lexikonra