Ezért fontos télen is talajtakarót használni a kertben - Hamarosan kopogtat a tél: a téli talajtakarás segít megvédeni növényeidet a fagyos időben! Mutatjuk, hogy mivel takard le ágyásaidat, hogy a növényeid jól bírják!

Így védd meg kertedet a fagytól – Téli talajtakarás egyszerűen!

MCS, NA
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Habár a havazás manapság ritka, hazánkban a téli hőmérsékletek gyakran csúsznak a dermesztő mínuszok közé, ami még a fagytűrő növények dolgát is megnehezítheti. Ezt többek között téli talajtakarással előzheted meg.

Ezért fontos télen is talajtakarót használni a kertben

A talajtakarókat sokaknak csak tavasszal jut eszébe alkalmazni. Ilyenkor a cél a gyomok leszorítása, a talaj víztartalmának megőrzése, illetve a talaj felmelegítése. Mások ősszel is elterítenek egy adag komposztot vagy trágyát, hogy plusz tápanyagokkal gazdagítsák ágyásaikat a tavaszi szezonindításra.

A téli talajtakarás fő célja azonban az, hogy megvédd növényeidet a téli fagyoktól, olvadásoktól, illetve a jeges szelektől.

 

Miért kell télen is talajtakarót használni a kertben?

A téli talajtakarás célja, hogy megvédje a befagyott talajt a napsugaraktól, megakadályozva ezzel annak felolvadását. Ha talaj hőmérséklete átmenetileg megnő, akkor a növények tévesen azt hihetik, hogy közeledik a tavasz, és felébredhetnek nyugalmi állapotukból. Ilyenkor újra elkezdik tartalékaikat a növekedésre használni, és egy kemény fagy súlyos kárt tehet bennük.

A téli talajtakarás továbbá segít megőrizni a talaj maradék víztartalmát, habár ez csak akkor segít valamit, ha az első fagyig öntözgetted növényeidet, és van is mit megőrizni.

 

Mit érdemes télen talajtakarónak használni?

Valójában bármilyen laza, jól szigetelő anyag ideális erre a célra. Fontos észben tartani persze, hogy tavasszal ezt a takaróréteget el kell majd távolítanod ágyásaidról, vagy legalább félre kell gereblyézned onnan. Érdemes tehát valamilyen könnyedén kezelhető anyagot használni.

A szalma, a tűlevelek, vagy akár a darabokra szaggatott levelek mind ideálisak erre a célra, hiszen nem csak eltávolítani könnyű őket, hanem a talajba is bedolgozhatók, ha már nincs szükség rájuk takaróként.

Ha a talaj nem fagy meg birtokodon karácsony utánig, akkor a karácsonyfa ágaival is letakarhatod ágyásaidat, ha elég sűrűn fekteted őket egymás mellé. Ezeket nagyon könnyű lesz eltávolítani tavasszal.

A hó szintén remek szigetelőréteget képezhet ágyásaidon, védelmet nyújtva ezzel a talajnak és növényeidnek is, habár ez inkább az olyan vidékeken szempont, ahol rendszeres havazásokra lehet számítani.

Egyes növények saját maguk talajtakaróivá válnak, ha hagyják őket – ilyenek például a krizantémok is.

 

Mikor kell leteríteni a téli talajtakarót?

A téli talajtakarás ideális időpontja attól függ, hogy mennyire kemény telek jellemzők otthonodra. Függetlenül attól, hogy a talaj felolvadását szeretnéd megakadályozni, vagy a szárazságtól igyekszel megóvni növényeidet, a legtöbb növény szívesen fogadja majd az extra védelmet a tél zord körülményeitől.

 

Téli talajtakarás ősszel

A be nem vetett ágyásokat ősszel bármikor betakarhatod. A legjobb, ha valamilyen téli talajtakaró növényt (rozs, hajdina, here, cirok, stb.) ültetsz, amit aztán tavasszal beleszánthatsz a talajba.

Ha nem ültetett talajtakarót is használsz, akkor is érdemes legalább egy réteg komposztot, trágyát, vagy levéldarabokat elteríteni az ágyásokon, hogy megakadályozd a talajeróziót. Ez különösen az olyan kertekben fontos, amelyek télire parlagon maradnak (pl. zöldségkertekben).

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

szublimáció

Egyes szilárd anyagoknak a folyékony halmazállapot kihagyásával végbemenő légneművé... Tovább

ólommérgezés

többnyire míniumtartalmú, —>korrózió elleni alapozófesték lenyalása, a kohók... Tovább

Tovább a lexikonra