Hogyan ültessünk gyökerestül rózsát télen? - Csupasz gyökeres rózsaültetés

Gyönyörű rózsákról álmodsz? Itt az ideje a csupasz gyökerek elültetésének

ZH
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Soha nincs rossz idő a rózsákról álmodozni. De most, amikor belemerülünk a télbe, itt a legjobb idő elültetni őket: itt a csupasz gyökérszezon.

rózsaültetés

Gyökeres rózsa ültetési szezon

A csupasz gyökér ültetése fenntarthatóbb módja a rózsák (valamint egyes cserjék, sövények és fák) ültetésének. Közelebbről megvizsgáljuk, miért.

1.    Fenntarthatóbb.

A csupasz gyökér pontosan ezt jelenti – ezek olyan növények, amelyek gyökerei mentesek a talajtól, és felhúzódnak a földből, amikor késő ősztől a következő tavasz elejéig nyugalmi állapotba kerülnek. A csupasz gyökerű növényeket könnyű szállítani, mivel nem igényelnek nehéz földet vagy öntözést (gyakran egyszerűen papírba csomagolva árulják őket). Mindez – műanyag edények nélkül és a hatékonyabb szállítás fényében, jó hatással van a környezeti lábnyomunk rövidítésére is.

2.    Olcsóbb.

A csupasz gyökér növényeknek gazdaságosabb a szállítása – és olcsóbb a megvásárlása is: A csupasz gyökér általában egy cserepes rózsa árának kétharmada (sövénynövények és fák esetében lényegesen nagyobb a különbség a csupasz gyökeres és a cserepes növények között).

3.    Segíti a növény megtelepedését.

A csupasz gyökerű növények és virágok talajba juttatása is jó esélyt ad nekik, hogy megtelepedjenek és gyökeret ereszthessenek, és még a vegetációs időszak előtt elérhessék a megtelepedési folyamatot, és öntözés nélkül is megtelepedjenek. Csak akkor kerüljük el a gyökeres rózsák ültetését, ha a talaj fagyott.

Hogyan ültessünk csupasz gyökeres rózsákat 

Amikor a rózsákat megvásároltuk, a legjobb, ha gondosan követjük az általános ültetési eljárást. Ha nem tudod azonnal elültetni, hagyd a csupasz gyökerű rózsákat hűvös és sötét helyen. Ilyen körülmények között gyakran több napig is jól érzik magukat. Ha készen állunk az ültetésre, merítsük a gyökereket egy vödör friss vízbe, és hagyjuk ázni egy-két órán át – vagy akár egy éjszakán át, hogy a növény újra hidratálódjon.

Mint minden ültetésnél, ügyeljünk arra, hogy rózsáinkat a lehető legjobban kezeljük. Ássunk egy lyukat, amely szélesebb és mélyebb, mint a növény gyökere, és sok szerves anyagot – komposztot vagy trágyát – vigyünk be a talajba. Így a növény kiterjesztheti a gyökereit, majd a talaj feltöltésekor ügyeljünk arra, hogy a gyökér körül ne legyen légrés. Hajtsuk rá a földet úgy, hogy szorosan összenyomódjon a növény körül. A végső talajszintnek körülbelül egy hüvelykkel kell lennie a „csomópont” felett, ahol a szárak találkoznak a gyökerekkel. Ha csupasz gyökeret ültetünk egy cserépbe, ugyanezt az eljárást követhetjük – bár ne feledjük, hogy a rózsák éhes növények, ezért ha azt tervezzük, hogy egy rózsát cserépben tartunk, minden szezonban frissítenie kell a komposztját.

A csupasz gyökerű rózsáknak tavaszig nincs szükségük gondozásra, amikor fontos, hogy a rózsát körülvevő terület gyommentes legyen. És bár a növényeket télen nem kell öntözni, mint minden újonnan ültetett cserjét vagy fát, az első évben figyeljünk rá, különösen nyáron, és ha nincs eső, akkor hetente öntözzük. Végül élvezzük a csodálatos virágzását.

 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

allotrop módosulatok

az elemeknek különböző molekulaszerkezetű, s ennek folytán különböző molekulatömegű és... Tovább

árpatörmelék

a söriparban a sörárpa (->árpa) tisztításakor keletkező ->melléktermék; elsősorban tört... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert