Füvesíts télen és orvosold a kiszáradt foltokat!

hirdetes

A téli füvesítés előnyei és hátrányai

SFV

Ha a legjobb eredményt szeretnénk elérni a füvesítésben, akkor elengedhetetlen, hogy tisztában legyünk azzal, mikor érdemes elszórnunk a magokat.

Füvesíts télen!

A legtöbben a kora őszi vetésre esküsznek, amikor a talaj még meleg, de az időjárás már némileg hűvösebb. A tavasz is népszerű évszak a füvesítés szempontjából, arra azonban kevesen gondolnak, hogy télen szórják el a magvakat. Azért érdemes mégis elgondolkodnunk a téli fűmagvetésen, mert ez a technika kifejezetten hatékony lehet, ha a foltos pázsitot szeretnénk elkerülni.


Mi fán terem az alvó fűvetés?


Az alvó vetés nem más, mint az a gyakorlat, mikor a fűmagvakat vagy késő ősszel, vagy kora télen vetjük el. A név onnan ered, hogy ilyenkor a magvak a talajban alvó állapotban maradnak – ideális esetben réteg is fedi őket – majd tavasszal kicsíráznak és kikelnek.


Milyen helyeken működik az alvó fűvetés?


A télen történő fűmagvetés nem mindenhol működik. Ideális esetben ugyanis – ahogyan fentebb már írtuk – a pázsitréteget télen fedi be. Ellenkező esetben a téli túlvetés gondot is okozhat, hiszen a gyakori felmelegedések és lehűlések megzavarhatják a magvak csírázásának időpontját. Előfordulhat, hogy a magvak túl korán kicsíráznak, majd a hideg idő bekövetkeztével megfagynak.

hirdetes


Tippek a téli fűmagvetéshez


Ha annyira szerencsés vagy, hogy olyan helyen élsz, hogy a terület alkalmas a téli füvesítésre, akkor van néhány szuper tippünk!

hirdetes
  • Időzítsd úgy a vetést, hogy a talaj hideg, de ne fagyos legyen! Ügyelj rá, hogy ne szórd el túl korán a magokat, hiszen így azok idő előtt kicsírázhatnak és megfagyhatnak. Ennek elkerülése végett a talajnak körülbelül 4,4 fokosnak kell lennie, nem melegebbnek!
  • Ügyelj rá, hogy a magvak megfelelően érintkezzenek a talajjal, hogy a csírázás megtörténhessen! Ezt úgy érheted el, hogy a már meglévő füvet a szokásosnál rövidebbre vágod, és a talajt gereblyézéssel készíted elő. Ott, ahol vastag, sűrű a fűfelület nem érdemes alvó vetést csinálni, hiszen így nem érintkeznek a magvak megfelelően a talajjal. Sőt, itt nincs is szükség foltozásra, ugye?
  • Öntözd meg kicsit a területet mielőtt tavaszig ügyet sem vetnél rá! Ha a későbbiekben szokatlanul száraz és meleg időt tapasztalsz, akkor érdemes újraöntöznöd. Ha elolvad a és beköszönt a tavasz érdemes újra elkezdeni a maggal beszórt területek öntözését. A cél az, hogy a felső fél-egyujjnyi talajréteg nedves legyen!
  • Ha a magvak kicsírázását követően késői hideget vagy fagyot tapasztalsz, akkor úgy gondoskodhatsz némileg a magvak védelméről, hogy szalmával befeded a területet.
hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-07-04

Júliusi trükkök a mennyei paradicsom termésért

Kíváncsi vagy hogyan tehetsz hozzá a paradicsomod fejlődéséhez júliusban, hogy igazán mennyei legyen a termés? Mutatjuk júliusi paradicsom termelés tippjeinket

2022-07-04

5 növény, amihez soha nem szabadna hozzáérned

Míg egyes növények ártalmasabbak, mint mások, vannak olyanok, amelyeket nem szabad egyáltalán megérinteni vagy lenyelni, bármi is legyen, hiszen halálosak.

2022-07-04

9 gyorsan növekvő kúszó növény, amikkel árnyékot varázsolhatsz a kertbe vagy a teraszra

A nyári melegben próbáljuk hűvösen tartani a lakást, azonban ahhoz elengedhetetlen, hogy a házkörnyékét is lehűtsük valamelyest. Árnyékot adó kúszónövények.

2022-07-04

Milyen gyakran és mennyit érdemes locsolnunk a veteményeskertben?

Mennyi vízre van szüksége a házikertünknek? Mennyi kell, amikor eső is van és mennyi, amikor az nincs? Mostani cikkünkben segítünk, hogy Te is ki tudd számolni!

2022-07-04

Az egész országban elkezdett terjedni ez a mérgező növény! Jobb az elővigyázatosság!

A nyarat legszívesebben végig a Balaton partján töltenénk, azonban egyre gyakrabban találkozhatunk a Balaton-felvidéken a most virágzó mérgező növénnyel

2022-06-27

„A szomszéd kertje mindig zöldebb” – De miért lesz gyomos a fű a kertedben?

A gyönyörű tiszta szép fű nem kell, hogy csak álom maradjon, ha neked is megkeserítik a mindennapjaidat a fűben kinövő gyomnövények,tudd meg, hogy mi okozza!

2022-07-03

Rózsavíz készítése házilag: három pofonegyszerű módszer

A rózsavizet nemcsak napjainkban, de már évezredek óta rendkívüli csodaszerként emlegetik. Mutatjuk, hogyan készíthetsz Te is otthon saját rózsavizet!

2022-07-04

Amit jó ha tudunk a fekete áfonyáról

Nagyon sokan szeretjük az áfonyát, akár nasiként, vagy desszertként, főleg így nyáron. Cikkünkben most elolvashatja milyen desszertet készíthet belőle és miért is jó az áfonya.

További cikkek ebben a témában


önbeálló függesztés

a függesztett munkagépek kerete, amelyen a munkaeszközöket (kaszákat, vetőelemeket stb.)... Tovább

enzoócia (endémia)

kisebb körülhatárolt területeken (egy-egy állományban) jelentkező és nem terjedő fertőző... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Érdekességek Gyeptermesztés Házi kert kert Kertészet kertfenntartás növény Növénytermesztés Talajművelés