Füvesíts télen és orvosold a kiszáradt foltokat!

A téli füvesítés előnyei és hátrányai

SFV, NA
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Ha a legjobb eredményt szeretnénk elérni a füvesítésben, akkor elengedhetetlen, hogy tisztában legyünk azzal, mikor érdemes elszórnunk a magokat.

Füvesíts télen!

A legtöbben a kora őszi vetésre esküsznek, amikor a talaj még meleg, de az időjárás már némileg hűvösebb. A tavasz is népszerű évszak a füvesítés szempontjából, arra azonban kevesen gondolnak, hogy télen szórják el a magvakat. Azért érdemes mégis elgondolkodnunk a téli fűmagvetésen, mert ez a technika kifejezetten hatékony lehet, ha a foltos pázsitot szeretnénk elkerülni.


Mi fán terem az alvó fűvetés?


Az alvó vetés nem más, mint az a gyakorlat, mikor a fűmagvakat vagy késő ősszel, vagy kora télen vetjük el. A név onnan ered, hogy ilyenkor a magvak a talajban alvó állapotban maradnak – ideális esetben hóréteg is fedi őket – majd tavasszal kicsíráznak és kikelnek.


Milyen helyeken működik az alvó fűvetés?


A télen történő fűmagvetés nem mindenhol működik. Ideális esetben ugyanis – ahogyan fentebb már írtuk – a pázsitréteget télen hó fedi be. Ellenkező esetben a téli túlvetés gondot is okozhat, hiszen a gyakori felmelegedések és lehűlések megzavarhatják a magvak csírázásának időpontját. Előfordulhat, hogy a magvak túl korán kicsíráznak, majd a hideg idő bekövetkeztével megfagynak.


Tippek a téli fűmagvetéshez


Ha annyira szerencsés vagy, hogy olyan helyen élsz, hogy a terület alkalmas a téli füvesítésre, akkor van néhány szuper tippünk!

  • Időzítsd úgy a vetést, hogy a talaj hideg, de ne fagyos legyen! Ügyelj rá, hogy ne szórd el túl korán a magokat, hiszen így azok idő előtt kicsírázhatnak és megfagyhatnak. Ennek elkerülése végett a talajnak körülbelül 4,4 fokosnak kell lennie, nem melegebbnek!
  • Ügyelj rá, hogy a magvak megfelelően érintkezzenek a talajjal, hogy a csírázás megtörténhessen! Ezt úgy érheted el, hogy a már meglévő füvet a szokásosnál rövidebbre vágod, és a talajt gereblyézéssel készíted elő. Ott, ahol vastag, sűrű a fűfelület nem érdemes alvó vetést csinálni, hiszen így nem érintkeznek a magvak megfelelően a talajjal. Sőt, itt nincs is szükség foltozásra, ugye?
  • Öntözd meg kicsit a területet mielőtt tavaszig ügyet sem vetnél rá! Ha a későbbiekben szokatlanul száraz és meleg időt tapasztalsz, akkor érdemes újraöntöznöd. Ha elolvad a hó és beköszönt a tavasz érdemes újra elkezdeni a maggal beszórt területek öntözését. A cél az, hogy a felső fél-egyujjnyi talajréteg nedves legyen!
  • Ha a magvak kicsírázását követően késői hideget vagy fagyot tapasztalsz, akkor úgy gondoskodhatsz némileg a magvak védelméről, hogy szalmával befeded a területet.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-07-04

Másodvetés a kertben - Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor

A júliusi betakarítással még közel sem ért véget a kertészkedés. Pont ilyenkor jön el az ideje a másodvetésnek. Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor.

2024-07-05

Ezekkel a természetes ellenszerekkel tudsz védekezni a földibolhák ellen

Apró lyukak jelentek meg a növényeiden? Látod az apró, ugráló, fekete bogarakat is? Valószínűleg földibolhával van dolgod. Ezek a természetes ellenszerei.

2024-07-01

Mutatok pár ötletet a cukkini felhasználásához, hogy ne menjen kárba a termés

Bár gyönyörű álom, hogy a kertünkben ültetett cukkini folyamatosan annyit terem, amennyire éppen szükségünk van, de nagyon gyakori, hogy berobban a termés.

2024-07-11

Különleges csípős paprika fajták, amelyek termesztésével te lehetsz a környékbeli kiskertek királya

A csípős paprika fajták beszerzése, termesztése nem is olyan nehéz dolog. Különleges chili fajták, amelyekkel te lehetsz a környékbeli kiskertek királya!

2024-07-04

A sok esőzés után a te kertedben is megjelent a közönséges gyíkfű? - Hasznosabb, mint gondolnád

Egy-egy nagyobb esőzés után gyakori, hogy a kertekben megjelenik a közönséges gyíkfű az apró, lilás-rózsaszínes virágaival. Ne gyomláld ki, nagyon hasznos!

2024-07-01

A piros paprika érése: A zöldtől a pirosig tartó izgalmas utazás

A piros paprika a magyar gasztronómia elengedhetetlen eleme. Most megismerheted érésének folyamatát, és a kémiai magyarázatot arra, hogyan válik pirossá.

2024-06-05

Így védd meg a virágjaidat a perzselő naptól egy kertész szerint

Virágok védelme a naptól: így óvd meg növényeidet a perzselő nap ellen a nyáron, mutatjuk a legjobb tanácsokat, amikre érdemes kifejezetten figyelned neked is!

2024-03-05

Ez a leghatékonyabb eszköz a gyomok ellen: Ismerd meg a geotextíliát

A geotextília egy áteresztő, szövet alapú anyag, amelyet széles körben használnak a kertészetben és tájépítészetben. Számos előnye van, véd a gyomok ellen...

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

csőrkurtítás

intenzív tartású tyúk- (pulyka-) állományokban a kannibalizmus csökkentésére alkalma zott... Tovább

hektolitertömeg (hl-tömeg, térfogattömeg)

valamely mag 100 1-ének kg-ban kifejezett tömege. Értékmérő tulajdonság: a nagyobb... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Érdekességek Gyeptermesztés Házi kert kert Kertészet Növénytermesztés Talajművelés