Füvesíts télen és orvosold a kiszáradt foltokat!

hirdetes

A téli füvesítés előnyei és hátrányai

SFV, NA
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Ha a legjobb eredményt szeretnénk elérni a füvesítésben, akkor elengedhetetlen, hogy tisztában legyünk azzal, mikor érdemes elszórnunk a magokat.

Füvesíts télen!

A legtöbben a kora őszi vetésre esküsznek, amikor a talaj még meleg, de az időjárás már némileg hűvösebb. A tavasz is népszerű évszak a füvesítés szempontjából, arra azonban kevesen gondolnak, hogy télen szórják el a magvakat. Azért érdemes mégis elgondolkodnunk a téli fűmagvetésen, mert ez a technika kifejezetten hatékony lehet, ha a foltos pázsitot szeretnénk elkerülni.


Mi fán terem az alvó fűvetés?


Az alvó vetés nem más, mint az a gyakorlat, mikor a fűmagvakat vagy késő ősszel, vagy kora télen vetjük el. A név onnan ered, hogy ilyenkor a magvak a talajban alvó állapotban maradnak – ideális esetben hóréteg is fedi őket – majd tavasszal kicsíráznak és kikelnek.


Milyen helyeken működik az alvó fűvetés?


A télen történő fűmagvetés nem mindenhol működik. Ideális esetben ugyanis – ahogyan fentebb már írtuk – a pázsitréteget télen hó fedi be. Ellenkező esetben a téli túlvetés gondot is okozhat, hiszen a gyakori felmelegedések és lehűlések megzavarhatják a magvak csírázásának időpontját. Előfordulhat, hogy a magvak túl korán kicsíráznak, majd a hideg idő bekövetkeztével megfagynak.

hirdetes


Tippek a téli fűmagvetéshez


Ha annyira szerencsés vagy, hogy olyan helyen élsz, hogy a terület alkalmas a téli füvesítésre, akkor van néhány szuper tippünk!

hirdetes
  • Időzítsd úgy a vetést, hogy a talaj hideg, de ne fagyos legyen! Ügyelj rá, hogy ne szórd el túl korán a magokat, hiszen így azok idő előtt kicsírázhatnak és megfagyhatnak. Ennek elkerülése végett a talajnak körülbelül 4,4 fokosnak kell lennie, nem melegebbnek!
  • Ügyelj rá, hogy a magvak megfelelően érintkezzenek a talajjal, hogy a csírázás megtörténhessen! Ezt úgy érheted el, hogy a már meglévő füvet a szokásosnál rövidebbre vágod, és a talajt gereblyézéssel készíted elő. Ott, ahol vastag, sűrű a fűfelület nem érdemes alvó vetést csinálni, hiszen így nem érintkeznek a magvak megfelelően a talajjal. Sőt, itt nincs is szükség foltozásra, ugye?
  • Öntözd meg kicsit a területet mielőtt tavaszig ügyet sem vetnél rá! Ha a későbbiekben szokatlanul száraz és meleg időt tapasztalsz, akkor érdemes újraöntöznöd. Ha elolvad a hó és beköszönt a tavasz érdemes újra elkezdeni a maggal beszórt területek öntözését. A cél az, hogy a felső fél-egyujjnyi talajréteg nedves legyen!
  • Ha a magvak kicsírázását követően késői hideget vagy fagyot tapasztalsz, akkor úgy gondoskodhatsz némileg a magvak védelméről, hogy szalmával befeded a területet.
hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-10-04

Így juthatnak busás támogatáshoz a gazdák - Segítség a gabonaválságban

A magyar mezőgazdaság számára elérhetővé vált egy kamattámogatással segíti a gazdálkodókat az ukrán gabonaválság miatti piaci nehézségek kezelésében.

2023-10-03

5 Októberi fesztivál a Balatonon, amelyek felturbózzák az utószezonos programokat!

Az őszi hónapok nem csak a falevelek gyönyörű színeiben pompáznak a Balaton körül, hanem számos izgalmas fesztivál is várja a látogatókat az utószezonban!

2023-10-03

Itt van az őszi metszési időszak: Ezeket a metszési hibákat kerüld el!

Az őszi metszés kritikus időszak a kert gondozásában, amely meghatározza a növények fejlődését a következő évszakokban - kerüld el ezeket a metszési hibákat!

2023-10-03

Imádod a Horrorokat? Akkor Ezt a 6 Horrorfilmes Helyszínt Imádni Fogod!

Most azoknak a filmeseknek és horror rajongóknak állítunk össze egy listát, akiknek az ijesztő filmek keltik fel a fantáziáját. Horrorfilmes helyszínek itt!

2023-10-03

Tulipánok kombinálása más növényekkel: Így alkosd meg a tökéletes tavaszi kerted még ősszel

Milyen növényekkel, virágokkal érdemes társítani a tulipánokat? Hova és mikor érdemes őket ültetni a legszebb tavaszi mesekert érdekében? Mutatjuk a választ!

2023-10-03

Ezeket az őszi virágokat tedd a muskátli helyett az ablakba

Mire beköszönt az ősz, sokszor az ablakok tele vannak elhalt virágokkal és barnuló, elhasznált növényekkel. Ilyen virágokat tehetsz ősszel az ablakba!

2023-10-03

Ezeket a tipikus tulipánhagyma ültetési hibákat sokan elkövetik ősszel

Mikor kell ültetni ősszel a tulipánokat, mennyire mélyre kell őket ültetni a földbe, milyen távol egymástól, mennyit kell locsolni, kell egyáltalán locsolni?

2023-10-03

A Keszthelyi-hegység romantikus várromja | Holdfényes túra Rezi várához

A Rezi vár nem csak egy történelmi helyszín, hanem egy romantikus éjszakai kalandra is hív. Könnyen megközelíthető romjainál páratlan a kilátás a Balatonra

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

földmunkagépek

azon gépek gyűjtőfogalma, amelyek a földnek mint anyagnak kitermelését, mozgatását,... Tovább

fauna

egy adott területen élő állatok v. egy nagyobb állatrendszertani csoport fajainak az... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Érdekességek Gyeptermesztés Házi kert kert Kertészet Növénytermesztés Talajművelés