Füvesíts télen és orvosold a kiszáradt foltokat!

hirdetes

A téli füvesítés előnyei és hátrányai

SFV, NA
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Ha a legjobb eredményt szeretnénk elérni a füvesítésben, akkor elengedhetetlen, hogy tisztában legyünk azzal, mikor érdemes elszórnunk a magokat.

Füvesíts télen!

A legtöbben a kora őszi vetésre esküsznek, amikor a talaj még meleg, de az időjárás már némileg hűvösebb. A tavasz is népszerű évszak a füvesítés szempontjából, arra azonban kevesen gondolnak, hogy télen szórják el a magvakat. Azért érdemes mégis elgondolkodnunk a téli fűmagvetésen, mert ez a technika kifejezetten hatékony lehet, ha a foltos pázsitot szeretnénk elkerülni.


Mi fán terem az alvó fűvetés?


Az alvó vetés nem más, mint az a gyakorlat, mikor a fűmagvakat vagy késő ősszel, vagy kora télen vetjük el. A név onnan ered, hogy ilyenkor a magvak a talajban alvó állapotban maradnak – ideális esetben hóréteg is fedi őket – majd tavasszal kicsíráznak és kikelnek.


Milyen helyeken működik az alvó fűvetés?


A télen történő fűmagvetés nem mindenhol működik. Ideális esetben ugyanis – ahogyan fentebb már írtuk – a pázsitréteget télen hó fedi be. Ellenkező esetben a téli túlvetés gondot is okozhat, hiszen a gyakori felmelegedések és lehűlések megzavarhatják a magvak csírázásának időpontját. Előfordulhat, hogy a magvak túl korán kicsíráznak, majd a hideg idő bekövetkeztével megfagynak.

hirdetes


Tippek a téli fűmagvetéshez


Ha annyira szerencsés vagy, hogy olyan helyen élsz, hogy a terület alkalmas a téli füvesítésre, akkor van néhány szuper tippünk!

hirdetes
  • Időzítsd úgy a vetést, hogy a talaj hideg, de ne fagyos legyen! Ügyelj rá, hogy ne szórd el túl korán a magokat, hiszen így azok idő előtt kicsírázhatnak és megfagyhatnak. Ennek elkerülése végett a talajnak körülbelül 4,4 fokosnak kell lennie, nem melegebbnek!
  • Ügyelj rá, hogy a magvak megfelelően érintkezzenek a talajjal, hogy a csírázás megtörténhessen! Ezt úgy érheted el, hogy a már meglévő füvet a szokásosnál rövidebbre vágod, és a talajt gereblyézéssel készíted elő. Ott, ahol vastag, sűrű a fűfelület nem érdemes alvó vetést csinálni, hiszen így nem érintkeznek a magvak megfelelően a talajjal. Sőt, itt nincs is szükség foltozásra, ugye?
  • Öntözd meg kicsit a területet mielőtt tavaszig ügyet sem vetnél rá! Ha a későbbiekben szokatlanul száraz és meleg időt tapasztalsz, akkor érdemes újraöntöznöd. Ha elolvad a hó és beköszönt a tavasz érdemes újra elkezdeni a maggal beszórt területek öntözését. A cél az, hogy a felső fél-egyujjnyi talajréteg nedves legyen!
  • Ha a magvak kicsírázását követően késői hideget vagy fagyot tapasztalsz, akkor úgy gondoskodhatsz némileg a magvak védelméről, hogy szalmával befeded a területet.
hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-02-07

Így nevelj friss zöldhagymát a kidobásra szán maradékból egy pohár vízben!

Ha zöldhagymát vásárolsz, levágod a végét, ki ne dobd, hiszen egy pohárvízbe téve új hagyma nő ki belőle, rengeteget spórolhatsz ezzel az egyszerű technikával!

2023-02-09

Így ültess cserépbe díszcserjéket, fákat, akár gyümölcsfákat is

Csak szűk helyed van a fa ültetésére, kicsi a kerted, éppen csak akkora, hogy néhány nagyobb cserép elfér, de te mégis szeretnél fát ültetni? Mutatjuk hogyan tudsz!

2023-01-30

A trombitafolyondár ültetése, metszése és fajtái

A trombitafolyondár az egyik legszebb kúszónövény, amely igencsak kevés odafigyelést igényel. Néhány fontos dolgot azonban nem szabad elszalasztani!

2023-01-31

Ezek a legjobb tippek a fa alá ültetéshez

A fa alatti növények remekül tudnak mutatni, feltéve, ha ki is bírják ott az árnyékos, száraz talajban sokáig: de ne aggódj, léteznek ilyen növények!

2023-01-31

Gyomirtás vegyszermenetesen – irtsunk sóval!

Sok kertész számára fontos a vegyszermentes gyomirtás, hisz így a környezetünket is óvjuk vele: ehhez mutatunk egy nagyon jó tippet ami segíthet neked!

2023-02-08

A teraszok, verandák legszebb éke: a függő petúnia helyes gondozása

A függő petúnia egy igazán varázslatos növény, ami könnyen termeszthető, gondozása sem okoz túl sok gondot, amennyiben odafigyelsz néhány apróságra. mutatjuk!

2023-02-06

Miért pusztul el a flamingóvirágom? Ez a leggyakoribb probléma és a megoldás!

A flamingóvirág leggyakoribb problémái lesz szó, és természetes mutatjuk a megoldást is, illetve e flamingóvirág megfelelő gondozásához is adunk tippeket.

2023-02-01

Kerti sarkantyúka- a csodanövény, aminek minden kertben ott lenne a helye

Álmodni sem lehetne jobb kerti virágod a kerti sarkantyúkánál, nincs vele gond, mégis csodásan mutat, és még gyógyító hatása is van, az egész virág ehető!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

foszfatidok

foszfort foszforsav (foszfatidsav) formájában tartalmazó lipidek egyik csoportja, részt vesznek... Tovább

célgépek

a mg.-ban kifejezetten meghatározott munkafolyamat végrehajtására alkalmas, gyakran több... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Érdekességek Gyeptermesztés Házi kert kert Kertészet Növénytermesztés Talajművelés