Így ültesd és gondozd téli árvácskáidat!

Hogyan és mikor ültessük a téli árvácskát? – kövesd ezeket a lépéseket

NA
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

A télen virágzó árvácskák rövid életű évelők, üde színfoltjai ősszel, télen és kora tavasszal a kertnek, hiszen amikor az árvácska virágzik, akkor még nincs, vagy már nem virágzik általában sok virág.  Ezek a szép virágok hatalmas színválasztékban és változatban érhetők el, beleértve a kéket, a mályvát, a rózsaszínt, a lilát, a pirosat, a sárgát és a fehéret, sőt gyakran kétszínűek. A téli árvácska fajtától függően 15-25 cm magasra nő. Bár a téli árvácska szívós, a nagyon hideg, fagyos időszakokban virágzása leállhat, de a hőmérséklet emelkedésével újra virágozni kezd.

Téli árvácska nevelése

Mikor és hogyan ültessük a téli kerti árvácskát?

Ha lehetséges, korán ültessük, hogy az árvácska még tél előtt megtelepedjen – a nyár végétől az ősz közepéig a legideálisabb. Viszont a téli ültetés is lehetséges, ha a talaj nem fagyott vagy vizes, bár a növények nem telepednek meg olyan jól ekkor, és nem biztos, hogy képesek ellenállni a hidegebb időjárásnak. Viszont, ha enyhe telünk van és nincsenek már mínuszok, megpróbálhatjuk.
A távolság az ültetési időtől és a fajta méretétől függ. Nyár végi vagy ősz eleji ültetéskor a bokros fajtáknál 15 cm, lefutó fajtáknál 20-25 cm távolságra rakjuk őket. Későbbi ültetésnél (ősz-tél) helyezd közel egymáshoz (10-15 cm távolságra), mivel a hidegebb hónapokban nem fognak sokat növekedni. A cserépbe ültetésnél használjunk jó minőségű, tőzegmentes, többcélú cserepes komposztot. Lehet javítani a talajt jól korhadt kerti komposzttal vagy talajjavító szerrel.

Így gondoskodj a téli kerti árvácskáról 

Öntözd őket a száraz időszakokban, és különösen a hideg keleti szél idején, amely különösen szárítja őket. Önts vizet a talajra, de a levelekre ne, így elkerüljük a gombás betegségek terjedését. Késő téltől kéthetente folyékony műtrágyával fokozzuk a növekedést.
Rendszeresen távolítsuk el a kifakult és elhalt virágokat, ez majd arra ösztönzi a növényt, hogy folytassa az új virágzást. Csípd le a mutató-és hüvelykujjaddal, vagy használj metszőollót az elhalt fejek levágásához. Annak érdekében, hogy a téli árvácska több mint egy szezonon át növekedjen, tavasszal és nyáron vágd vissza a szárakat.

A téli árvácska kártevői és betegségei

A leveleken megjelenő foltokat általában gombás betegségek okozzák. A foltok általában csak a levelekre korlátozódnak, vagy néha a szárak néhány része és a növény közepe is elkorhadhat. Fontos, hogy egészséges növényeket vásárolj, hogy elkerüld a betegségek bejutását a kertbe, ezért vásárolj megbízható forrásból, és alaposan ellenőrizd a betegség esetleges jeleit. Ha növényeiden foltokat találsz, akkor szedd le és dobd ki az érintett részeket. Az elkövetkező években az árvácskaféléket más helyen neveld, mivel a betegség spórái túlélhetnek a talajban. Az elhalt virágfejek és a sárguló levelek rendszeres eltávolítása egyben eltávolítja a lehetséges fertőzésforrásokat is.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-03-27

Így szaporíthatod a leandert akár egyetlen ágról is

Tudtad, hogy a csodaszép mediterrán eredetű leandert egyetlen kis ágacska segítségével is könnyedén szaporíthatod? Részletes útmutatóhoz kattints!

2024-03-19

5 tipp a kora tavaszi vetések sikeréhez

A kora tavaszi vetés tartogat veszélyeket, de vannak tippek, melyek segítségével legyőzhetjük ezeket: most 5 tippet mutatunk a sikeres, kora tavasziv etéshez!

2024-03-13

Ezzel a trükkel szüretelj rengeteg málnát idén nyáron

Tanulj meg metszeni málnát, hogy a növény erősebb, a termés pedig több és jobb minőségű legyen. Ismerd meg a metszés előnyeit, mikor és hogyan kell metszeni!

2024-03-05

Ezért jobb tavasszal elültetni a levendulát, mint ősszel

Levendula ültetés márciusban? Naná, hiszen ez a legjobb és legalkalmasabb időpont több okból kifolyólag is egy kertész szerint, mutatjuk mire figyelj kifejezetten!

2024-04-22

Magvetés gond nélkül: fedezd fel a titkos trükköt a tökéletes magvetéshez

Vessünk magot egyszerűbben, mint valaha! Mutatom a magvetés egyik könnyítését, a földkocka készítő csodás lehetőségét, használd te is bátran, segítek tippekkel!

2024-04-18

Így ültesd a muskátlit az ablakba, hogy több virágot hozzon!

A muskátlik (Pelargonium) kedvelt növények az ablakokban, erkélyeken, és nem igényelnek túl sok speciális gondozást, de ezeket a tanácsokat tartsd be!

2024-04-22

Sárgul a leander levele? Egyszerűen kezelheted, ha időben elkezded

Mit csinálj, ha sárgul a leander levele? Ezek a szekértői tanácsok segítenek pikk-pakk rendbe szedni ezt a csodaszép virágot. Mutatjuk mit alkalmazz azonnal!

2024-04-21

Meg kell metszeni elvirágzás után az orgonát, hogyan?

Általában a legtöbb orgona májusban vagy június elején virágzik, így a metszést közvetlenül a virágzás befejeződése után, idén azonban korábban virágzott!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

páratlanujjú patások (Perissodactyla)

az —>emlősök osztályának egyik rendje, közepes v. nagy testű állatok, lábujjaik száma... Tovább

autoszex jelleg

egyes —>baromfifajtákban az eltérő ivarú egyedek tollszínezete már napos korban az ivari... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Növénytermesztés