Jason Barber kétszázötven tehén gazdája. A tejükből készült sajttal még tavaly díjat is nyert, ezúttal azonban az alkoholnak szenteli jövőjét.

Tejből készült vodka

Kucsma Vivien
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Jason Barber kétszázötven tehén gazdája. A tejükből készült sajttal még tavaly díjat is nyert, ezúttal azonban az alkoholnak szenteli jövőjét. Három év kísérletezés után Barber feltalálta a világ első nem gabona, vagy burgonya vodkáját, a „tejvodkát”, a Black Cow-t.

Jason Barber kétszázötven tehén gazdája. A tejükből készült sajttal még tavaly díjat is nyert, ezúttal azonban az alkoholnak szenteli jövőjét.

 

 
 
 
 

Tejből készült vodka – Miből készül a legtöbb vodka?

Vodkát bármilyen, keményítőben vagy cukorban gazdag alapanyagból lehet készíteni, de a legtöbb gabonából készül, például cirokból, rozsból, kukoricából vagy búzából, de leginkább árpából. Némely változatokat burgonyából, melaszból, szójababból, szőlőből, rizsből, cukorrépából, vagy akár az olajfinomítás és fafeldolgozás melléktermékeiből is készítik. Vannak olyan közép-európai országok, például Lengyelország, ahol vízzel kevert kristálycukrot erjesztenek a vodkafőzéshez. Az Európai Unióban tervezik, hogy szigorítják a vodkakészítést. A „Vodkaöv” országai szeretnék, hogy csak gabonából, burgonyából vagy cukorrépa-melaszból, hagyományos eljárással készüljön vodka.

Tejből készült vodka – Milyen a „tejvodka”?

Mindettől merőben eltér Jason Barber, brit farmer tejből készült vodkája. Barber farmer West Dorseti farmján 250 tehenet tart. Tejéből készült cheddar sajt még díjat is nyert a World Cheese Awards-on. A tejjel való ilyen szintű kísérletezése azonban új alapokra helyezheti a tejágazatot és a szeszipart. Barber szerint három évig tartott, míg tökéletesítette a tejvodka receptjét. Az ital Black Cow, magyarul Fekete Tehén néven került forgalomba, alkoholtartalma a szabályos 40 százalék, és egy 7 dl-es palack 28,85 fontba, kb. 10 ezer forintba kerül. Egyelőre csak interneten keresztül forgalmazza a terméket és nagy szomorúságunkra csak az Egyesült Királyság területén szállít. Ötletét Barber ez dokumentumfilmből merítette, amiben egy szibériai család jaktejből főzött tömény szeszesitalt. 
 
A Black Cow készítése során a díjnyertes tehenek tejét először megalasztják, majd elkülönítik a túrót és a savót. A savó egy speciális élesztőgomba segítségével megerjed, majd az így előállított sörszerű anyagot desztillálják. Ezután következik Barber különleges és titkos lépése, majd az elkészült párlatot háromszor leszűrik, és már palackozható is a vodkakülönlegesség.
 
Akik kóstolták azt mondják, a Black Cow nagyon egyedi, sima és krémes karakterű vodka, semmihez sem hasonlít. A Daily Mail szerint az italnak celeb rajongói is akadtak, többek között az új James Bondot alakító Daniel Craig, és a brit színésznő-modell, Liz Hurley.
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Nyugat-Magyarországi Egyetem Mezõgazdaság- és Élelmiszertudományi Kar

Egyetem Mezõgazdaság- és Élelmiszertudományi Kar Cím:... Tovább

halastó

mest. épített, 1—2 m mélységű, vízzel borított terület, amelyben a rendszeres... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek