notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Hirdetés

Az FNSEA tejtermelői tagozatának (FNPL) éves Közgyűlése

Pallaga Viktória
Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

A legnagyobb francia érdekképviseleti szerv, az FNSEA tejtermelői tagozatának éves Közgyűlésére ez évben április 4-5-én Dijonban került sor.
A legnagyobb francia érdekképviseleti szerv, az FNSEA tejtermelői tagozatának éves Közgyűlésére ez évben április 4-5-én Dijonban került sor.
 
    Évente összesen kb. 627 millió tonna tejet állítanak elő világszerte (24% EU, 14% India, 13% Észak-Amerika, 4% Óceánia), amelyből 527 millió tonnát tesz ki a tehéntej aránya. A tejtermelés évente 1,3%-kal nő, leginkább Ázsiában és Dél-Amerikában. Ez a népesség növekvő számával magyarázható. A legnagyobb tejimportőrök közé sorolható Közép-Amerika, Ázsia dél-keleti területei, Közel-Kelet, valamint Afrika. Ezekbe az országokba a kereskedelmi forgalom aránya összességében véve évente kb. 3,7%-kal bővül, amely a tej esetében 12%-t jelent. Bár a tej ára jelenleg csökken, az ár a konjuktúrális ciklus alakulásától (piaci kereslet és a felvásárlásra kínált alapanyag mennyisége) függ.
 
    A tejtermelés alapját Franciaországban a családi gazdaságok jelentik, amelyek kb. 200.000 embernek nyújtanak megélhetést. Ezek nagy többségben a PAC 2. pilléres támogatásából részesülő elmaradott régiókban találhatók.
    Az állattenyésztés területén már létezik a "helyes gazdálkodás" kézikönyv, amellyel biztosítható a fogyasztók bizalmának megnyerése, illetve a francia termék más ország termékeitől való megkülönböztetése.
 
    Dijon Burgundiában a Cőte d'Or megyében található. A régióban a mezőgazdasági tevékenységek közül kiemelkedő szerepet tölt be a borászat, a szántóföldi növénytermesztés, ezen belül is elsősorban a búzatermesztés, a cukorrépa-, a zöldség-, a mustármag- és hagymatermesztés, valamint a sertés-, a kecsketenyésztés és a tejelőmarhatartás (1700 üzem). A termelésbe vont tejelőmarhák 32%-t a Montbéliarde, 31%-t a Prim'Holstein, 24% a Brune és 13%-t a Simmental Française teszi ki. E két utóbbi fajtának Burgundia a szülőhazája. A megyében évente 100 millió liter tejet termelnek és ennek értékesítéséről 6 termelői szövetkezet gondoskodik. Ebből is látható, hogy a megyében a tejtermelésnek kiemelkedő szerepe van nemcsak a munkahelyteremtés, de a területrendezés tekintetében is.
    A tej népszerűsítése érdekében a gazdák különféle tudományos és pedagógiai civil szervezetekkel fogtak össze. Rendszeresen szerveznek marketing rendezvényeket a nagy bevásárlóközpontokban, jelen vannak kiállításokon, vásárokon és a TV-csatornákon, illetve az írott sajtón keresztül is igyekeznek megnyilvánulni.
    Előzetes tanulmányok szerint az üzem (farm) típusú támogatás, illetve az ahhoz kapcsolódó keresztmegfelelőség bevezetésével Franciaországban tejtermelő pólusok fognak kialakulni, ami várhatóan Burgundiában a tejtermelés megszűnésének irányába hat majd. Természetesen a régió érdeke azt diktálja, hogy ezt elkerüljék, éppen ezért teljes mértékig elkötelezték magukat a kutatás-fejlesztés területén.
 
    A konferencián a francia Mezőgazdasági Minisztériumot Michel Cadot, a miniszteri kabinet igazgatója képviselte. Az igazgató arra hívta fel a figyelmet, hogy az a környezet, amelyben a tejtermelőknek dolgozniuk kell, napról-napra változik. Ebben a változó környezetben szükség van a tejágazat érdekeinek mindennapos képviseletére, legyen az a WTO- vagy az uniós tárgyalások szintjén, valamint a modernizációra és a Minisztérium támogatására.
    Az igazgató megítélése szerint a Hong-Kong-i tárgyalásokon az exporttámogatások területén Mandelson kellőképpen képviselte az érdekeket, hiszen a támogatások teljes körű leépítésére csak 2014-ben kerül sor. A piacrajutás tekintetében a soványtejpor kezelésére a gazdaságpolitikának szabad mozgástere lesz, míg a tejzsír esetében piaci egyensúlyra kell törekedni. Ez utóbbi termék esetében Franciaország nem fogadja el a vámok csökkentését, a tejzsírt az érzékeny termékek közé fel kell venni. A földrajzi eredetmegjelölés ugyancsak lényeges a tejtermékek esetében. A francia miniszter a fenti érdekek érvényesítése végett német kollégájával közös álláspontot dolgoz ki.
Hirdetés
    Az üzemi támogatásra való áttéréssel kapcsolatban kifejtette, hogy a kérelmek 93%-a már beadásra került a DDAF-hez. El kell érni, hogy az igénybe vehető támogatások teljes egészében kihasználásra kerüljenek.
    A 2007-2013-as időszakra Franciaország a FEADER program keretében 16%-kal kevesebb támogatáshoz jut, mint az azt megelőző időszakban. Minderre való tekintettel lényeges és elengedhetetlen az érdemi és valós célok meghatározása. Nemzeti szinten a legnagyobb figyelmet az elmaradott területek fejlesztésére, a természeti erőforrások megőrzésére, illetve a fiatal gazdálkodók letelepedésének segítésére fordítják majd. Az első két célkitűzés megvalósítására az uniós támogatásokat az első két gazdasági évben nemzeti támogatással is kiegészítik.
    Az elmúlt évi tejkrízisre válaszképpen 2006. januárjában a tejágazat szereplői olyan megállapodást írtak alá, amelyben elkötelezik magukat az ágazat modernizációja mellett. A feldolgozók kötelezettséget vállaltak arra, hogy a jövőben a tejfelvásárlásokra a nemzeti szinten meghatározott ajánlásoknak megfelelően kerül sor. A termelők és a feldolgozók között előtérbe kerülnek a szerződéses kapcsolatok.
    A francia tejtermék kibocsátás 2005-ben 10%-kal növekedett (közel 3 milliárd eurót tett ki) és így Franciaország újból a világ második legnagyobb tejtermék-exportőre lett. Franciaország a részarányokat tekintve több ipari terméket (vaj, tejpor) termel, mint pl. folyó tejet vagy joghurtot. Tehát szükségszerű az ágazatban a struktúraváltás. Ehhez Dominique Bussereau francia mezőgazdasági miniszter társfinanszírozás keretében az unió támogatását kérte, amelyet meg is kapott. A támogatással ösztönzik a befektetéseket a vaj, a tejpor és a folyótej előállítása területén.
    Mindezen túl az ágazat szereplői egy befektetési alapot is létrehoztak.
    A Mezőgazdasági Minisztérium is több szinten igyekszik támogatni az ágazatot, pl. az Orientációs Törvényen keresztül, amely megerősíti a szakmaközi szervezetek szerepét, illetve adókedvezményt ígér (összegben 48 millió euró), stb. Felállításra került az Állattenyésztési Hivatal is, amely az állattenyésztési politika meghatározására hivatott. Az állattartó épületek korszerűsítésére 2005-ben az ágazat mintegy 5000 szereplője kapott támogatást. Erre a programra ez évben a francia kormányzat 96 millió eurót fordít majd, amelyet a helyi közösségek további 91 millió euróval egészítenek ki.
 
    Kerekasztal megbeszélés formájában Erhardt Richarts, a német ZMP tanulmányi hivatal munkatársa elmondta, hogy 2006-ban amennyiben a vajexport 200.000 tonna alá esik, úgy az intervencióra felajánlott mennyiség várhatóan több lesz, mint 50.000 tonna. Míg Olaszország, Németország, Lengyelország a kvótáit várhatóan maradéktalanul ki fogja használni, ugyanez Magyarország esetében nem mondható el.
Hirdetés
    A sajtfogyasztás elsősorban Olaszországban, Franciaországban, Németországban és Nagy-Britanniában tovább nő. Ezzel egyidejűleg a kereslettel arányosan kapacitáshiány miatt az előállítás mértéke viszont nem.
    A tejágazat jövőjével kapcsolatban a szakértő úgy ítélte meg, hogy a megtermelt tejmennyiség és -export aránya az Unióban, mégha csak kis mértékben is, de növekedni fog. Ezzel ellentétben a tej világpiaci ára várhatóan csökkenni fog.
 
    Robert Bruzack, a Corman cég vezetőjének véleménye szerint az Unión belül a tejtermékek közül a sajt az, amely a legfőképpen meghatározza a tejpiac alakulását, hiszen az Unióban előállított tej 43%-t felszívja. Függetlenül attól a tendenciától miszerint a világban nő a tej és termékei iránti kereslet, ez sajnálatos módon az EU belső piaca esetében nem mondható el.
    A tejzsírfogyasztás, pl. vaj csökkenő tendenciát mutat a megváltozott fogyasztási szokások miatt. A fogyasztók ugyanis a zsírban szegényebb, egészségesebb tejtermékeket keresik. Szükség lenne arra, hogy a tejüzemek olyan promóciós kampányt indítsanak el, amellyel ezen termékek pozitív élettani hatásaira hívnák fel a figyelmet. Véget kell vetni a nagyüzemi vajgyártásnak, a termelést a fogyasztók igényeinek megfelelően kell alakítani, és sokoldalúvá kellene tenni.
    A változó feltételeknek csakis állandó alkalmazkodással lehet megfelelni, amelynek alapja az ágazat szereplőinek rendszeres konzultációja. A termelők és a feldolgozók közötti kapcsolatot a kvótánál rugalmasabb rendszernek kellene meghatároznia. Pl. olyan szerződéses termeltetésnek, mint amilyen az USA-ban működik.
 
    A rendezvényen elhangzott az is, hogy Franciaországnak a saját belső piacáról sem szabad elfelejtkeznie, hiszen a lakosság igényli a minőségi, egy adott területhez kapcsolódó, jó ízű terméket. El kell kerülni azt, hogy a globalízációs folyamatok tömegtermékek felhalmozott kibocsátását eredményezzék. Sajnálatos módón a regionális szintű versenyképességi pólusok kialakításába a tejágazat szereplőit nem vonták be.
 
    Jean-Michel Lemétayer az FNSEA elnöke két dologra hívta fel a konferencia résztvevőinek figyelmét. Egyrészt arra, hogy a gazdáknak már most el kell kezdeniük gondolkodni azon, miképp fognak boldogulni a 2013-t követő időszakban, másrészt arra, hogy 2013-ig semmiképp nem lehet módosítani az EU már korábban meghatározott költségvetését.
 
    Henri Brichart, az FNPL elnöke emlékeztetett arra, hogy a kereskedelem fokozott liberalizációjával az ágazat csak önmagára számíthat. Legnagyobb problémát mindig a tej alacsony és gyakorta változó ára jelenti. Az eladási ár legnagyobb része a feldolgozó büdzséjét növeli és a termelőhöz ennek csak a töredéke jut el. Fontos lenne az ár stabilitásának megteremtése.
    2013 után véleménye szerint a WTO rendelkezései alapján a tejzsír esetében a piaci egyensúly jelentős mértékű zavarával kell majd számolni, hiszen várhatóan nagy mennyiségben jutnak majd be az Unió piacára az alacsony árú tejzsír alapú termékek.
    A jövőt illetően törekedni kell a kínálat és a kutatás területén a lehető legnagyobb mértékű összefogásra. A korábban említett befektetési alapnak elképzelése szerint hosszú távon biztosítania kellene az ágazat konszolidációját.
 
Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
237 780
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
6 363 500
Közösség

borjúketrec

a korszerű borjúnevelés követelményei előírják a külön épületben elhelyezett... Tovább

64/2007. (VII. 23.) FVM-EüM együttes rendelet

az állati eredetû élelmiszerek forgalomba hozatalának és az értékesítés helyén történõ... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 234

Átlagos értékelés: 4.8