Egy ismerősöm mesélte, hogy Szabolcs-Szatmár-Beregben most mindenki ásványvizes flakonokban savanyít. Először furcsálltam, aztán láttam a képeket: 3-5 literes palackok tele koviubival a konyhapulton. Egy háziasszony ötlete volt, most pedig sorra készülnek a flakonos savanyúságok – gyorsan, praktikus módon.
Flakonos savanyúság: így indult hódító útjára a szabolcsi háziasszony módszere
Boros Vali szabolcsi háziasszony valóságos lavinát indított el, amikor megmutatta, hogy kell műanyag ásványvizes palackban savanyúságot eltenni. Most flakonos koviubit gyárt mindenki! Hatalmas vihart kavart a nyár folyamán Boros Vali, pedig csak egyszerű háztartási praktikáját osztotta az interneten.
Azt találta ki a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében élő háziasszony, hogy 3-5 literes műanyag palackokban készíti el savanyúságait. A módszer szerint jól megtömi a ballonokat zöldséggel és fűszerrel, majd a palackokat felönti sós vízzel, lezárja a nyakukat, és 2-3 hónapra lefekteti őket a pincébe – érni. Noha egy jól kipróbált kovászolási metódustól van szó, ami garantáltan működik, mégis sokan nekiestek Valikának. Leginkább azt vetették a szemére, hogy a savanyúság erjedése során mérgező vegyületek oldódhatnak ki a műanyag palackból, ami nem lehet éppenséggel veszélytelen…
Aztán később persze bebizonyosodott, hogy semmi gond nincs a palackokkal, a bennük készült savanyúság viszont valami zseniális! Naná, hogy egyre többen érdeklődtek Valikánál a savanyúság iránt, sőt, a módszere futótűzként terjed az interneten. Valika persze készséges, és mindenkinek szívesen elmagyarázza pontról pontra, mi is a teendő. Sőt, azóta ki is bontotta az első elkészült adagokat, és a végeredményt bemutatta közösségi oldalán is.
Mondanunk sem kell, fantasztikusan finom, tökéletes savanyúságot rejt a műanyag palackok mindegyike. Valika sikerén felbuzdulva egyre több háziasszony próbálkozik még utolsó pillanatban savanyúságnak eltenni uborkát, karfiolt, paprikát és a szezon slágerét, a káposztát. Sorra kerülnek fel az internetre a képek…
Mi kell a flakonos savanyúsághoz? – Hozzávalók listája:
5 literes ásványvizes flakon
zöldségek vegyesen, ízlés szerint (apró uborka, karfiol, paprika, zöldparadicsom, hagyma stb.)
1. Tegyél a flakon aljára egy csokor kaprot. Tömd tele a kedvenc zöldségeiddel.
2. Öntsd fel hideg vízzel a az egészet. Használj literenként egy evőkanál sót.
3. A megtömött és jól lezárt palackot tedd fektetve hűvös, sötét helyre. Ha van pincéd, az a legtökéletesebb, de a vízóraakna is ideális hely! Kb. 3 hónap kell neki, hogy megérjen, akkor fogyasztható.
4. Egy nagy tál fölött vágd szét a palack tetejét, így ki tudod belőle szedni a savanyúságot. Tedd át műanyag dobozba, a hűtőben hetekig is eláll!
Sokan tartanak attól, hogy az erjedés során a műanyagból káros anyagok oldódnak ki, de a tapasztalatok szerint a PET-palackok rövid távú savanyításhoz biztonságosan használhatók. Fontos, hogy csak tiszta, sértetlen palackot használjunk, és hűvös, sötét helyen tároljuk a készülő savanyúságot.
Mennyi idő alatt készül el a flakonos kovászos uborka vagy savanyúság?
A palackos módszerrel készült savanyúságnak kb. 2–3 hónap érési időre van szüksége, attól függően, milyen zöldségeket tettél bele, és hol tárolod. A pincében, vízóraaknában vagy más hűvös helyen történő tárolás elősegíti az egyenletes, biztonságos érlelést.
Milyen zöldségeket lehet flakonban savanyítani?
Nemcsak uborkát! A flakonos savanyítási módszer remekül működik karfiollal, paprikával, zöld paradicsommal, hagymával, sőt, káposztával is. A titok az, hogy jól tömd meg a flakont, megfelelő mennyiségű sót használj, és ügyelj a lezárásra.