Tehenet, vagy kecskét érdemes tartani?

Tehén, vagy kecske?

Petra
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Mindkét állat gondozásának vannak jó és rossz oldalai is, viszont érdemes átgondolnunk, melyikkel bírunk jobban és melyikre van nagyobb szükségünk. A kecske például kevesebb tejet ad, mint egy tehén, de jóval kevesebb gond is van vele.

Tehén

Sokszor nehéz a választás, mivel mindkét állat finom tejet ad. De az talán megkönnyíti a helyzetet, hogy a kecskének jóval kisebbek az igényei, mint egy tehénnek – nem véletlenül nevezik őket a szegény ember tehenének. Viszont ez még nem jelenti azt, hogy egyáltalán nincs gond vele. Bizony a kecske gondozása is tud néha kihívást jelenteni, különösen ha bakkecskéről van szó, az ugyanis nem hagyja magát csak úgy terelgetni. De talán az alapján is dönthetünk, hogy melyik állat tejét szertejük jobban, ugyanis meglepő módon nem mindenki rajong a kecsketejért.

Tehén

A kecskének nincsenek olyan nagy igényei, mint a tehénnek, ugyanis rossz körülmények között is jól tejel. Ezt az állatot nem muszáj mindenáron kényelmes legelőkre kihajtani, mert szinte bárhol feltalálja magát, legyen az egy gyepes utca, vagy egy sziklás-hegyes környék. A kecske nagyon szívós állat és ügyesen megtalálja a táplálékot. Viszont van egy kevésbé kellemes oldala is, ez pedig az, hogy könnyen elvadulhat, ha nem gondoskodnak róla megfelelően. A tehénhez képest jóval kevesebb húst is ad. Viszont ha jól tejel, akkor egy nap több mint egy liter tejet is adhat.

Tehén

A tehén a kecskével ellentétben nem kis pénzügyi befektetést és személyes elköteleződést jelent. Gondoskodás szempontjából ez az állat a tehénnek szinte a szöges ellentéte. Amíg a kecskének sokszor elég csak egy kerítéssel körbevett karám, addig a tehénnek meglehetősen nagyobb helyet kell találni, folyamatosan tisztán kell tartani és rendszeres állatorvosi vizsgálatra van szüksége. Ráadásul legalább 2-4 hektáros legelőre van szüksége, hogy jól érezze magát. Ugyanis ha a tehénnek nincs meg a megfelelő komfort érzete, akkor rosszul tejel. Viszont akad még sok más tényező, ami megkeserítheti a tehenek életét. Erről ITT olvashatsz.

Tehén

A kecskében az a jó, hogy akár egy háztáji udvaron, vagy egy kisebb farmon is elfér, viszont inkább azoknak ajánlott, akik kevesebb időt tudnak szakítani az állataikra is beérik kevesebb tejjel is. A tehén jóval több gondoskodást igényel, viszont ez a munka se hálátlan.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

háromvonalas hibrid

hármas keresztezés, alakulásának a gazd. állatok küllemi elbírálásában van jelentősége.... Tovább

belgyógyászat

az állatorvos-tudományon belül az a tudományág, amely az állatok különféle szerveinek,... Tovább

Tovább a lexikonra
Állattenyésztés