A jövő gazdaságos tehene

A jövő gazdaságos tehene

Bustyaházai László -Szabolcs Takarmányipari Rt., GE.
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Az elmúlt években a hazai szakemberek magas szakmai munkája révén nagyüzemi tejelő tehén állományunk genetikai háttere folyamatosan fejlődött. Ennek köszönhetően ma már nem elérhetetlen cél a tehenenkénti 8.000-10.000 liter tej fejése. Jelentős erőfeszítéseket teszünk a minél magasabb 1 tehénre eső laktációs termelés érdekében, sokszor tapasztalható gond viszont, hogy a termelésnövekedés nem jár egyedül.

 

Amikor egy állomány tejtermelése eléri a teheneként 8.000 literes laktációs termelést, akkor egyre gyakrabban tapasztalhatunk anyagforgalmi, és ellenálló képesség romlásával járó rendellenességeket. Ide sorolható a tőgygyulladás, magzatburok visszamaradás, tőgyödéma és a szaporodásbiológiai zavarok.

Tehén

Az elmúlt években a hazai szakemberek magas szakmai munkája révén nagyüzemi tejelő tehén állományunk genetikai háttere folyamatosan fejlődött. Ennek köszönhetően ma már nem elérhetetlen cél a tehenenkénti 8.000-10.000 liter tej fejése. Jelentős erőfeszítéseket teszünk a minél magasabb 1 tehénre eső laktációs termelés érdekében, sokszor tapasztalható gond viszont, hogy a termelésnövekedés nem jár egyedül. Amikor egy állomány tejtermelése eléri a teheneként 8.000 literes laktációs termelést, akkor egyre gyakrabban tapasztalhatunk anyagforgalmi, és ellenálló képesség romlásával járó rendellenességeket. Ide sorolható a tőgygyulladás, magzatburok visszamaradás, tőgyödéma és a szaporodásbiológiai zavarok.

Ezeket a problémákat oxidatív rendellenességeknek is nevezik, mert az immunválasz folyamata során keletkező reaktív oxigén metabolitok keletkezésével is magyarázható a betegségek nagyarányú megjelenése. Ilyen esetekben a szervezetben magas reakcióképességű vegyületek (szuperoxid, hidrogén peroxid stb.) halmozódnak fel. A probléma akkor jelentkezik akár tünetek formájában, amikor a szervezet antioxidáns kapacitása nem elégséges az érzékeny sejtalkotó vegyületek megvédésére. Ilyen esetekben beszélünk szervezeti oxidációs károkról, amelyeknek következményei a következők lehetnek:

· A sejtek DNS állományának mutációja,

· Megváltozó enzimaktivitás,

· Sejt membránjainak szétesése,

· Csökkenő „immunreakció”,

· Sejt és szöveti elhallás.

Takarmányozási szempontból e káros folyamatok kialakulásának megelőzését úgy érhetjük el, ha a teheneink napi takarmányadagjának antioxidáns takarmány-összetevőit megemeljük a kritikus laktációs stádiumokban. Ilyen fontosabb takarmányalkotók a:

· Szelén

· Vas

· Cink

· Réz

· Mangán

· C-vitamin

· ß-karotin

· E vitamin

· A vitamin

Nehéz közöttük fontossági sorrendet tenni, mert szerepükben mind hatásuk helyében eltérnek. Mégis a tünetek megjelenésének valószínűsége a következő:

· E vitamin

· Szelén

· Réz

· ß-karotin

· A vitamin

· Cink

· Mangán

· Vas

 

A következő oldalon folytatom!

Forrás: Agrárágazat

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

bérbruttósítás

az egyéni keresetek felemelése, a magánszemélyek jövedelemadója bevezetésének és a... Tovább

szulák (Convolvulus)

A szulákfélék (Concolvulaceae) családjának nemzetsége. Apró sz. v. folyondár (C. arvensis... Tovább

Tovább a lexikonra