A jövő gazdaságos tehene

A jövő gazdaságos tehene

Bustyaházai László -Szabolcs Takarmányipari Rt.
Hirdetés

Az elmúlt években a hazai szakemberek magas szakmai munkája révén nagyüzemi tejelő tehén állományunk genetikai háttere folyamatosan fejlődött. Ennek köszönhetően ma már nem elérhetetlen cél a tehenenkénti 8.000-10.000 liter tej fejése. Jelentős erőfeszítéseket teszünk a minél magasabb 1 tehénre eső laktációs termelés érdekében, sokszor tapasztalható gond viszont, hogy a termelésnövekedés nem jár egyedül. Amikor egy állomány tejtermelése eléri a teheneként 8.000 literes laktációs termelést, akkor egyre gyakrabban tapasztalhatunk anyagforgalmi, és ellenálló képesség romlásával járó rendellenességeket. Ide sorolható a tőgygyulladás, magzatburok visszamaradás, tőgyödéma és a szaporodásbiológiai zavarok.
A jövő gazdaságos tehene

Az elmúlt években a hazai szakemberek magas szakmai munkája révén nagyüzemi tejelő tehén állományunk genetikai háttere folyamatosan fejlődött. Ennek köszönhetően ma már nem elérhetetlen cél a tehenenkénti 8.000-10.000 liter tej fejése. Jelentős erőfeszítéseket teszünk a minél magasabb 1 tehénre eső laktációs termelés érdekében, sokszor tapasztalható gond viszont, hogy a termelésnövekedés nem jár egyedül. Amikor egy állomány tejtermelése eléri a teheneként 8.000 literes laktációs termelést, akkor egyre gyakrabban tapasztalhatunk anyagforgalmi, és ellenálló képesség romlásával járó rendellenességeket. Ide sorolható a tőgygyulladás, magzatburok visszamaradás, tőgyödéma és a szaporodásbiológiai zavarok.

Ezeket a problémákat oxidatív rendellenességeknek is nevezik, mert az immunválasz folyamata során keletkező reaktív oxigén metabolitok keletkezésével is magyarázható a betegségek nagyarányú megjelenése. Ilyen esetekben a szervezetben magas reakcióképességű vegyületek (szuperoxid, hidrogén peroxid stb.) halmozódnak fel. A probléma akkor jelentkezik akár tünetek formájában, amikor a szervezet antioxidáns kapacitása nem elégséges az érzékeny sejtalkotó vegyületek megvédésére. Ilyen esetekben beszélünk szervezeti oxidációs károkról, amelyeknek következményei a következők lehetnek:

· A sejtek DNS állományának mutációja,

· Megváltozó enzimaktivitás,

· Sejt membránjainak szétesése,

· Csökkenő „immunreakció”,

· Sejt és szöveti elhallás.

Takarmányozási szempontból e káros folyamatok kialakulásának megelőzését úgy érhetjük el, ha a teheneink napi takarmányadagjának antioxidáns takarmány-összetevőit megemeljük a kritikus laktációs stádiumokban. Ilyen fontosabb takarmányalkotók a:

Hirdetés

· Szelén

· Vas

· Cink

· Réz

· Mangán

· C-vitamin

· ß-karotin

· E vitamin

· A vitamin

Nehéz közöttük fontossági sorrendet tenni, mert szerepükben mind hatásuk helyében eltérnek. Mégis a tünetek megjelenésének valószínűsége a következő:

· E vitamin

· Szelén

· Réz

· ß-karotin

· A vitamin

· Cink

· Mangán

· Vas

 

 Az ilyenkor kialakuló betegségek (pl.: szaporodásbiológiai zavarok) egy tejelő állomány gazdasági mutatóit jelentősen lerontják. Egy 500 tejelőtehenet tartó gazdaságnál a két ellés közötti idő csak 10 nappal történő megnövekedése akár 7-10 millió forint közötti tejtermelés elmaradásából származó veszteséget okoz éves szinten. E mellett a kezelési költségek és egyéb felmerülő kiadások további érvágást jelentenek a mai tehenészeteknek.

Több kutatás bizonyította, hogy a nagytermelésű tehenek ellenálló képességének fokozása az egyik legmegfelelőbb eszköze a szaporodásbiológiai problémák enyhítésére, megoldására. Ennek érdekében a szárazonállás idején, illetve az ellés utáni első 100 napban a tehenekkel magas antioxidáns összetevőket, tartalmazó takarmányadagot kell etetni. Több olyan antoxidáns van (pl. C-vitamin, ß-karotin stb.), amelyet csak kapszulázott bendő védett formában érdemes etetni. Ellenkező esetben az állat részére csak kis mértékben hozzáférhetők, mivel a bendőflóra elbontja a nagy részét.

Az E vitamin - mint az egyik legjelentősebb antioxidáns -, kiegészítés mértékével kapcsolatban angol kutatók a következő összefüggést találták. A teheneknél ellés előtt a vérplazmában csökkenő E vitamin szintet tapasztaltak.  

Hirdetés

Az etetési kísérletek bebizonyították, hogy magas E vitamin bevitel az időszakos vérplazma vitamin depresszió mértékét csökkentheti, sőt egyes esetekben meg is szüntetheti. Összehasonlították a kritikus időszakban a 100, 1000, illetve az 1000 majd ellés előtt 4000 nemzetközi egység E vitamin kiegészítés hatását és a következő eredményt kapták:

Jól látható, hogy ellés előtti időszakban, magas dózisban etetett vitamin kiegészítés segít növelni a vér, illetve a szervezet antioxidáns kapacitását. Ily módon elérhető, hogy nagytermelésű teheneknél, gyakori szaporodásbiológiai, illetve az oly gyakori mastitis problémák száma csökken, amely fontos záloga lehet a gazdaságos tejtermelésnek.

Javaslatok:

Ellés előtt 60 naptól az ellésig Ellés után a laktáció első 100 napjában

A vitamin: 150.000 NE/nap A vitamin: 125.000 NE/nap

D vitamin: 40.000 NE/nap D vitamin: 30.000 NE/nap

E vitamin: 800 mg/ nap E vitamin: 1.000 NE/nap

C-vitamin: 1.000 NE/nap (kapszulázott) C-vitamin: 1.000 NE/nap (kapszulázott)

ß-karotin: 200 mg/nap (kapszulázott) ß-karotin: 200 mg/nap (kapszulázott)

Cink: 80 mg/nap Cink: 80mg/nap

Réz: 15-20 mg/nap Réz: 15 mg/nap

Mangán: 80 mg/nap Mangán: 60-80 mg/nap

Szelén: 0,3 mg/kg Szelén: 0,3 mg/kg

Vas: 100 mg/kg Vas: 0-50 mg/kg

Kobalt: 0,4-0,8 mg/kg Kobalt: 0,3-0,9 mg/kg

Jód: 0,8 mg/kg Jód: 0,3 mg/nap

 


Forrás: Agrárágazat

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
Hirdetés

édesfüvek

a —>gyep értékes összetevői; több a tápértékük, mint a ->savanyúfüveké. Az... Tovább

gödörásó gép

olyan változó menetemelkedésű, vágóéllel ellátott végtelen csiga, amely munka közben, a... Tovább

Tovább a lexikonra
Hirdetés
IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Érdekelnek a legfrisebb iparági hírek, legújabb blogbejegyzéseink?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.